Výborný recept na šťavnatý mliečny koláč, ktorý u nás milujú hlavne naše deti. Určite si ale pochutnáte aj vy.
Potrebujeme:
- 9 polievková lyžica kr. cukru
- 4 polievkové lyžice krupice
- 4 polievkové lyžice hl. múky
- 6 vajec
- Štipku vanilky
- 5 g prášku do pečiva
- 500 ml mlieka
Postup:
Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte ich šľahačom, kým sa neobjaví pena.
Rovnako vyšľahajte aj bielky, postupne k nim pridajte 6 lyžíc cukru.
Za stáleho miešania pridajte do bielkovej zmesi postupne žĺtkovú zmes.Objem vaječnej zmesi by sa mal zväčšiť trikrát.
Pridajte krupicu, prášok do pečiva a múku do zmesi, cesto jemne premiešajte už len ručne. Snažte sa miešať cesto jemne, aby zmes zostala vzdušná, inak bude výsledný dezert nevýrazný a nebude správne nadýchaný.
Plech na pečenie (ja som použila okrúhly) s priemerom 28 cm s vysokými okrajmi vymastíme maslom a poprášime múkou.
Dezert dajte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte 25 minút.
Vyberte plech z rúry, a kým sa ochladí, pripravte si mliečnu zmes.
V horúcom mlieku rozmiešajte 3 polievkové lyžice cukru a vanilku, miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Koláč môžete popichať vidličkou, alebo narezať a následne preliať mliečnou zmesou. Počkajte, kým sa mlieko úplne nevstrebe do koláča a nechajte ho vychladnúť. Dezert by sa mal odležať v chladničke niekoľko hodín.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)