VEĽKONOČNÝ makový a orechový závin, ktorý ani minútu NEKYSNE: Extrémne rýchly a chutný recept!

Fantastická recept na nekysnuté veľkonočné záviny, ktoré viete pripraviť skutočne za pár minút.

Ich tajomstvom je to, že cesto nemusí vôbec kysnúť, hoci obsahuje droždie.

 

 

Ide o vynikajúci, odskúšaný recept.

...

Potrebujeme:

Cesto:

1 kg polohrubej múky

3–4 pl kryštálového cukru

1 čl soli

1 prášok do pečiva

2 celé vajcia

300 ml oleja

500 ml mlieka (môže byť aj viac)

Kvások:

1 kocka kvasníc

1/2 čl práškového cukru

100 ml teplého mlieka

Maková plnka (na dva záviny):

 

 

250 g mletý mak

3 PlL lekvár marhuľový

50 ml olej rastlinný

Orechová plnka:

cca 200 g mletých vlašských orechov

100 ml horúceho mlieka

3 lyžice cukru alebo podľa chuti

1 vrecúško vanilkového cukru

2-3 plné lyžice hustého džemu alebo marmelády

Postup:

Nakoľko cesto nemusíme nechať kysnúť, pripravíme si najskôr kvások a plnku.

Do 100 ml teplého mlieka dáme 1/2 čl práškového cukru.

 

 

Rozlámeme kocku kvasníc.

Prikryjeme a necháme na teplom mieste nakysnúť.

Zmiešame suché ingrediencie (múka, cukor, soľ, prášok do pečiva).

Pridáme kvások s mliekom.

Následne pridáme 2 vajcia.

 

 

Postupne pridávame olej a 500 ml teplého mlieka.

Ručným mixérom vypracujeme cesto.

Rozdelíme cca na 4 časti.

Každú rozgúľame, naplníme plnkou.

Maková plnka:

Zamelieme mak, alebo použijeme mletý.

Do maku pridáme marhuľový lekvár, olej a premiešame.

Orechová plnka:

Na orechovú plnku zabaríme orechy horúcim mliekom a pridáme aj ostatné prísady.

Zrolujeme a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Koláče natrieme olejom, popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri 180°C do zlatista.

Po vybratí z trúby potrieme olejom.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay