plny-hrniec_transparent_negativ.png

Veľkonočný trojvrstvový koláč našej prababky: Aj keby neboli napečené linecké a zákusky, toto na sviatky nemôže chýbať!

U nás nesmie chývať na veľkonočnom stole. 

Úžasný koláčik s bohatou náplňou a vláčnym cestom. Keď raz ochutnáte, na kupované koláče už ani nepomyslíte! Ideálny aj na slávnostný stôl. U nás nesmie chývať na veľkonočnom stole.

Potrebujeme:

Tortová forma s priemerom 24 cm

Cesto:

3 šálky hladkej múky

200 g zmäknutého masla

100 ml mlieka

60 g cukru

2/3 ČL prášku do pečiva

1/4 ČL soli

Plnka:

250 g sušených marhúľ

250 g sušených sliviek

2 citróny

6 PL kryštálového cukru

1 PL hladkej múky

Postup:

Citróny si dôkladne umyjeme, odrežeme konce a zbavíme kôstok. Potom pomelieme v mlynčeku na mäso. Následne pomelieme mlynčekom aj sušené marhule a zvlášť sušené slivky. K pomletému citrónu pridáme kryštálový cukor a lyžicu múky.

Maslo si obalíme v troche múky a následne nastrúhame na hrubom strúhadle. Zmiešame s múkou a asi 2 lyžičky si odoberieme do misky na posýpku. K maslu a múke pridáme cukor, soľ, kypriaci prášok a prilejeme mlieko. Vymiesime krehké cesto.

Cesto si dáme na pracovnú dosku, vyformujeme hrubší valec a rozkrojíme na 1 väčšiu časť a 3 menšie. Na spodok tortovej formy dáme do kríža papier na pečenie.

Ako prvé si rozvaľkáme najväčšie cesto a dáme ho na dno formy. Na to rovnomerne navrstvíme slivkovú plnku. Na túto vrstvu dáme opäť vrstvu vyvaľkaného cesta. Teraz dáme navrch marhuľovú plnku. Opäť vrstva cesta a okraje dobre zatlačíme. Nakoniec rovnomerne navrstvíme citrónovú plnku. Posledný kus cesta rozvaľkáme a dáme navrch. Hore posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili pri príprave cesta a dáme piecť. Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 40-50 minút.

Koláč nechajte dobre vychladnúť a až potom nakrájajte. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!

 

 

Najlepšie recepty na dnes