Recept na najlepší PUNČÁK našich babičiek: Na veľkonočnom stole nemôže chýbať, TU je recept!

2402

K tomuto zákusku ma inšpirovala Monika Trogárová so svojim vynikajúcim zákuskom. Punčový rez je nielen fantasticky chutný, ale bude zdobou každého slávnostného stola.

Potrebujeme:

Na piškóty:

10 vajec

600 gramov polohrubej múky

1 a 1⁄2 bal. kypriaceho prášku

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

500 g kr. cukru

10 polievkové lyžice oleja

10 polievkové lyžice mlieka

Zálievka:

240 g kr cukru (zálievka)

150 ml vody

2 polievkové lyžice hustého malinového sirupu

1 kus vanilinovy cukor

2 kusy citróna

2 kusy pomaranča

100 gramov masla

1 deciliter rumu

Poleva:

(Môžete kúpiť hotovú polevu z obchodu, alebo si prirpaviť vlastnú)

250 g práškového cukru

3 polievkové lyžice umu

1 polievková lyžica hustého malin. sirupu

1 polievková lyžica mlieka aj viac podľa potreby

400 g malinového džemu

štipka červenej potravinárskej farby

Postup:

Cesto:

Upečieme si najskôr dva pláty cesta.

Na jeden plát potrebujeme: 3 žĺtky, ktoré vyšľaháme so 150g kryštálového cukru, 3 PL oleja a 3 PL mlieka. 180g múky zmiešame s 1/2 balíčkom kypriaceho prášku a z bielkov ušľaháme sneh.

Do žĺtkovej zmesi striedavo zľahka vmiešame múku a sneh.

Cesto upečieme na plechu vystlanom papierom na 180°C asi 10-15 minút.

Necháme oba pláty vychladnúť.

Foto: pixabay

Posledný plát upečieme rovnako, ale potrebujeme 4 vajcia, trošku červeného farbiva, 240 g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku, 200 g kryštálového cukru, 4 PL oleja a 4 PL mlieka.

Po upečení necháme tiež vychladnúť.

Dôležité je nechať všetky pláty na papieri na pečenie.

Náplň:

Plát zo 4 vajec – červený dáme do plechu, v ktorom sa piekol a riadne ho popolievame zálievkou – necháme ju cca 30 minút vsiaknúť.

Zálievka:

Vodu a cukor necháme zvariť, aby sa cukor rozpustil, do horúceho vmiešame maslo a necháme vychladnúť.

Oba pomaranče a citróny poriadne vydrhneme /alebo kúpime BIO/, kôru najemno nastrúhame a vytlačíme šťavu.

Do pripraveného sirupu s maslom pridáme: kôru a šťavu z citrónov a pomarančov, vanilínový cukor, malinový sirup a rum.

Jeden plát z 3 vajec natrieme džemom, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát, pomocou podložky pretočíme tak, že na vrchu bude poliaty plát ešte stále prikrytý papierom na pečenie, ktorý až teraz stiahneme.

Posledný plát z 3 vajec potrieme zvyšným džemom, natretou stranou priložíme na poliaty červený plát – takže zákusok vyzerá tatko – na papieri na pečenie-plát-červený plát-plát-papier na pečenie.

Takto pripravený zákusok dobre zaťažíme a dáme do druhého dňa do chladničky.

Na ďalší deň: papier na pečenie stiahneme a preklopíme zákusok na podložku, stiahneme aj druhý papier na pečenie, polejeme polevou, necháme zaschnúť a môžeme pokrájať.

Poleva:

práškový cukor dobre vymiešame s rumom, štipkou potravinárskej farby, sirupom a mliekom, aby sme získali hustejšiu polevu…

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár