Veľkonočný PLETENEC z cesta jemného ako obláčik: Babka ho robila podľa tohto RECEPTU a vždy bol úžasný!

1449

Blíži sa Veľká noc. A podľa tradície nebudú v žiadnom dome chýbať farebné kraslice a obľúbené veľkonočné koláče. Tento typ koláča je v našej rodine už roky tradíciou. Je nielen krásny, ale aj mimoriadne chutný, podľa tohoto receptu ho robila aj naša babička. U nás sme mu hovorili pletenec.

Potrebujeme:

– 350-370 gr hladkej múky;

– 100 ml mlieka;

– 120 g cukru alebo podľa chuti;

– 2 žĺtky;

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

– 1 vajce;

– 50 gr masla;

– 25 gr oleja;

– 10 gr vanilkového cukru;

– 5 gr suchého droždia;

– strúhaná kôra z 1 citróna;

– soľ;

– 100 g hrozienok a môžeme pridať aj ďalšie sušené ovocie

Ďalej:

– 1 žĺtok;

– 1 polievková lyžica mlieka;

– 1 čajová lyžička cukru;

– Mandľové vločky.

Postup:

Zmiešajte 1 lyžicu múky (z celkového množstva) s droždím. Pridajte 1 lyžicu cukru (z celkového množstva), zalejte teplým mliekom, premiešajte a nechajte kysnúť 10-15 minút, kým kvások nevypení.

Žĺtky a vajíčko vyšľaháme so soľou, vanilkovým cukrom a zvyšným cukrom.

Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a majonézu. Premiešajte.

Múku preosejeme priamo do misy v 2 krokoch, dobre premiešajte špachtľou.

Pridáme po malých kúskoch mäkké maslo a ručne premiešajte cesto.

Postupne prilievame olej a pokračujeme v miesení cesta, až kým sa neprestane lepiť – je dôležité, aby cesto ostalo mäkké a elastické.

Misu vymastíme olejom, položíme do nej cesto, ktoré zakryjeme igelitom a necháme 1,5 – 3 hodiny na teplom mieste.

Hrozienka a sušenú krivicu zalejeme vriacou vodou, necháme ich 10 minút, potom vodu scedíme a osušíme papierovou utierkou.

Cesto preložíme na pracovnú plochu vymastenú olejom, vypracujeme a rozdelíme na 4 kúsky, ktoré vyformujeme na bochník a necháme 10 minút odpočívať a zakryte ich potravinovou fóliou.

Každý kúsok rozvaľkáme na čo najtenší plát. Cesto pomastíme.

Na cesto navrstvíme sušené ovocie a zvinieme.

Jemne okraje zatlačte, aby sa rolky nerozchádzali.

Ideme zapletať – postupujte podľa obrázkov.

 

 

 

 

 

 

Formu (22 cm) vyložíme papierom na pečenie.

Koláč prenesieme do formy, zakryjeme ju a odložíme na teplé miesto na 1,5-2 hodiny.

1 žĺtok rozšľaháme s 1 lyžicou mlieka, koláč potrieme, posypeme cukrom a mandľovými lupienkami (alebo celými mandľami) a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° С 25-30 minút, podľa rúry.

Koláč je veľmi mäkký a vláčny. Odporúčame piecť iba pri spodnom ohreve, aby sa nepripálil o povrch.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Témy:


Pridajte svoj komentár