Blíži sa Veľká noc. A podľa tradície nebudú v žiadnom dome chýbať farebné kraslice a obľúbené veľkonočné koláče. Tento typ koláča je v našej rodine už roky tradíciou. Je nielen krásny, ale aj mimoriadne chutný, podľa tohoto receptu ho robila aj naša babička. U nás sme mu hovorili pletenec.
Potrebujeme:
– 350-370 gr hladkej múky;
– 100 ml mlieka;
– 120 g cukru alebo podľa chuti;
– 2 žĺtky;
– 1 vajce;
– 50 gr masla;
– 25 gr oleja;
– 10 gr vanilkového cukru;
– 5 gr suchého droždia;
– strúhaná kôra z 1 citróna;
– soľ;
– 100 g hrozienok a môžeme pridať aj ďalšie sušené ovocie
Ďalej:
– 1 žĺtok;
– 1 polievková lyžica mlieka;
– 1 čajová lyžička cukru;
– Mandľové vločky.
Postup:
Zmiešajte 1 lyžicu múky (z celkového množstva) s droždím. Pridajte 1 lyžicu cukru (z celkového množstva), zalejte teplým mliekom, premiešajte a nechajte kysnúť 10-15 minút, kým kvások nevypení.
Žĺtky a vajíčko vyšľaháme so soľou, vanilkovým cukrom a zvyšným cukrom.
Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a majonézu. Premiešajte.
Múku preosejeme priamo do misy v 2 krokoch, dobre premiešajte špachtľou.
Pridáme po malých kúskoch mäkké maslo a ručne premiešajte cesto.
Postupne prilievame olej a pokračujeme v miesení cesta, až kým sa neprestane lepiť – je dôležité, aby cesto ostalo mäkké a elastické.
Misu vymastíme olejom, položíme do nej cesto, ktoré zakryjeme igelitom a necháme 1,5 – 3 hodiny na teplom mieste.
Hrozienka a sušenú krivicu zalejeme vriacou vodou, necháme ich 10 minút, potom vodu scedíme a osušíme papierovou utierkou.
Cesto preložíme na pracovnú plochu vymastenú olejom, vypracujeme a rozdelíme na 4 kúsky, ktoré vyformujeme na bochník a necháme 10 minút odpočívať a zakryte ich potravinovou fóliou.
Každý kúsok rozvaľkáme na čo najtenší plát. Cesto pomastíme.
Na cesto navrstvíme sušené ovocie a zvinieme.
Jemne okraje zatlačte, aby sa rolky nerozchádzali.
Ideme zapletať – postupujte podľa obrázkov.
Formu (22 cm) vyložíme papierom na pečenie.
Koláč prenesieme do formy, zakryjeme ju a odložíme na teplé miesto na 1,5-2 hodiny.
1 žĺtok rozšľaháme s 1 lyžicou mlieka, koláč potrieme, posypeme cukrom a mandľovými lupienkami (alebo celými mandľami) a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 ° С 25-30 minút, podľa rúry.
Koláč je veľmi mäkký a vláčny. Odporúčame piecť iba pri spodnom ohreve, aby sa nepripálil o povrch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)