plny-hrniec_transparent_negativ.png

VEĽKONOČNÝ medový rez pre zaneprázdnených: Neriešite žiadne vaľkanie cesta – naliať na plech, poskladať a chystajte taniere!

Fantastický medový rez - naozaj luxusný a bez vaľkania cesta. Takto pripravíte aj obľúbenú Marlenku.

Hľadáte chutný a elegantný dezert, ktorý je zároveň jednoduchý na prípravu? Luxusný medový rez bez vaľkania cesta je perfektnou voľbou!
Tento dezert je vyrobený z medového cesta, ktoré sa jednoducho naleje do formy a upečie. Po upečení sa rez potrie krémom a ozdobí podľa vlastných preferencií.

 

 

Medový rez sa na Slovensku pečie už od nepamäti a je neoddeliteľnou súčasťou veľkonočných tradícií. Jeho sladká chuť a bohatá aróma symbolizujú radosť a oslavu vzkriesenia Ježiša Krista.

Podľa nášho receptu je tiež tento zákusok jednoduchý na prípravu, aj keď ste menej skúsený kuchár. Recept pozostáva z niekoľkých základných surovín, ktoré sú ľahko dostupné v každom supermarkete.

Potrebujeme (na plech 25×35 cm):

25 dkg masla alebo margarínu

3 lyžice medu

30 dkg kr. cukru

3 vajcia

40 dkg hl. múky

1 lyžička prášku do pečiva

asi 1,5 až 2 dl mlieka

krém:

 

 

1 l mlieka

12 lyžíc krupice

8 lyžíc cukru

2 dl smotany na šľahanie

marhuľový lekvár

glazúra:

 

 

15 dkg čokolády na varenie

1,5 dl smotany na šľahanie

Postup:

Rúru nastavte na 180 stupňov.

Maslo, cukor a med sa zmiešajú nad parou. Ak je všetko roztopené a zmiešané, pridajte vajíčka.

Všetko dobre premiešajte.

Pridajte prášok do pečiva zmiešaný s múkou a dobre vyšľahajte ručným šľahačom.

Ak je hmota veľmi hustá a ťažko sa mieša, pridajte mlieko.

Vyložte plech s papierom na pečenie a navrstvite naň 1/4 cesta – stačí naliať, potom pečte asi 10 minút.

Odstráňte cesto a upečte tak ďalšie tri. Na krém uvaríme puding z mlieka, krupice a cukru, keď vychladne, všľaháme doň šľahačku.

Skladanie:

 

 

Krém rozdelíme na dve časti, prvý plát cesta, 1/2 krému, cesto, džem, cesto, krém a nakoniec opäť cesto.

Nalejeme na povrch čokoládovú polevu. Necháme stuhnúť v chlade (môžete aj cez noc) a môžeme krájať.

Ako pripraviť vynikajúcu čokoládovú polevu?

Existuje viacero spôsobov, ako pripraviť polevu z čokolády na varenie a smotany na šľahanie. Tu sú dva najlepšie

Ganache

Ingrediencie:

200 g čokolády na varenie

200 ml smotany na šľahanie

20 g masla (voliteľné)

Postup:

 

 

Smotanu zohrejte na miernom ohni, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky. Nesmie vrieť! Čokoládu nalámte na malé kúsky a vložte do misky. Zalejte ju horúcou smotanou a nechajte 2 minúty postáť.

Dôkladne premiešajte metličkou, kým sa čokoláda nerozpustí a zmes nie je hladká. Pre lesklejšiu polevu môžete pridať 20 g masla a rozmiešať, kým sa neroztopí. Nechajte polevu mierne vychladnúť, aby zhustla.

Čokoládová poleva s cukrom

Ingrediencie:

100 g čokolády na varenie

50 ml smotany na šľahanie

50 g cukru

20 g masla

Postup:

V hrnci zmiešajte smotanu, cukor a maslo. Zahrievajte na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezhustne. Čokoládu nalámte na malé kúsky a pridajte do zmesi. Miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí a poleva nie je hladká.

Nechajte polevu mierne vychladnúť, aby zhustla.

Pre tmavšiu a bohatšiu chuť môžete použiť tmavú čokoládu. Pre bielu polevu použite bielu čokoládu.

Pre lesklejšiu polevu môžete pridať lyžicu kukuričného sirupu.

Pre ochutenú polevu môžete pridať rum, Baileys, vanilku alebo škoricu.

Polevu môžete naliať na koláč, tortu, cupcakes alebo iné dezerty. Ak vám poleva zostane, môžete ju skladovať v chladničke v uzatvárateľnej nádobe.

Pred použitím ju nechajte izbovej teplote, aby zmäkla.

Tipy:

Pre extra chuť môžete do medového cesta pridať rum alebo Baileys.

Krém môžete ľubovoľne upravovať podľa vlastných preferencií.

Môžete pridať kakao, orechy, kokos alebo ovocie.

Rez môžete ozdobiť polevou, posýpkou, ovocím alebo jednoducho nechať čistý.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Najlepšie recepty na dnes