Pripravte si na Veľkú noc tento výborný koláčik podľa receptu z youtube a budete ho chcieť mať na stole hocikedy po celý rok. Cesto je ako vatička a vďaka tomuto triku s plastovou fľašou aj krásne vyzerá!
Potrebujeme:
100 ml teplého mlieka
20 g čerstvého droždia
1 PL kryštálového cukru
570 g hladkej múky z toho 3 – 4 PL na kvások
1 vajce + 1 žĺtok
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
citrónovú šťavu
1 balíček želatíny
200 g kyslej smotany
200 g sušených hrozienok
maslo na vymastenie
Na polevu
2 šálky cukru
150 ml vody
1 PL citrónovej šťavy
1 PL práškovej želatíny + 3 PL vody
Postup:
Do misy si nalejeme mlieko, pridáme cukor, namrvené droždie a dobre premiešame, aby sa všetky zložky rozpustili. Pridáme 3 – 4 lyžice hladkej múky, vymiešame dohladka, prikryjeme utierkou a necháme stáť 10 – 15 minút.
Do samostatnej misy si dáme vajíčko so žĺtkom, pridáme cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a dobre vymiešame.
Metličkou následne zašľaháme smotanu. Skontrolujeme kvások a keď je pripravený, pridáme ho k smotanovej zmesi.
Nakoniec zapracujeme múku a vypracujeme kompaktné cesto.
Cesto vložíme do misy, prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Potom ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme doňho hrozienka.
Hotové cesto narežeme na 7 približne rovnakých častí a každú vygúľame.
Formu si vymastíme maslom, na dno dáme papier na pečenie a naukladáme do nej cestové guľky tak, že jedna bude v strede a ostatné po obvode.
Prikryjeme utierkou a necháme znovu 1 hodinu kysnúť.
Keď je cesto nakysnuté, vložíme formu do predhriatej rúry a pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Medzitým si pripravíme polevu. Želatínu v miske zmiešame s vodou a necháme 10 – 15 minút napučať.
Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme ho vodou a povaríme, kým sa cukor nerozpustí. Hneď ako je cukor rozpustený pridáme želatínu a odstavíme z ohňa.
Horúci sirup šľaháme asi 3 – 4 minúty, kým nie je krásny biely.
Na záver pridáme trochu citrónovej šťavy.
Keď je koláč upečený, vyberieme ho a pomocou plastovej fľaše polejeme polevou. Následne môžeme ešte ozdobiť podľa vkusu cukrárskou posýpkou.
Prajeme dobrú chuť! :-)
Video návod