Dokonalý veľkonočný koláč ako vatička: Na zdobenie použite tento trik s plastovou fľašou!

2729

Pripravte si na Veľkú noc tento výborný koláčik podľa receptu z youtube a budete ho chcieť mať na stole hocikedy po celý rok. Cesto je ako vatička a vďaka tomuto triku s plastovou fľašou aj krásne vyzerá!

Potrebujeme:

100 ml teplého mlieka

20 g čerstvého droždia

1 PL kryštálového cukru

570 g hladkej múky z toho 3 – 4 PL na kvások

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 vajce + 1 žĺtok

200 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

citrónovú šťavu

1 balíček želatíny

200 g kyslej smotany

200 g sušených hrozienok

maslo na vymastenie

Na polevu

2 šálky cukru

150 ml vody

1 PL citrónovej šťavy

1 PL práškovej želatíny + 3 PL vody

Postup:

Do misy si nalejeme mlieko, pridáme cukor, namrvené droždie a dobre premiešame, aby sa všetky zložky rozpustili. Pridáme 3 – 4 lyžice hladkej múky, vymiešame dohladka, prikryjeme utierkou a necháme stáť 10 – 15 minút.

Do samostatnej misy si dáme vajíčko so žĺtkom, pridáme cukor, vanilkový cukor, citrónovú šťavu a dobre vymiešame.

Metličkou následne zašľaháme smotanu. Skontrolujeme kvások a keď je pripravený, pridáme ho k smotanovej zmesi.

Nakoniec zapracujeme múku a vypracujeme kompaktné cesto.

Cesto vložíme do misy, prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Potom ho preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a zapracujeme doňho hrozienka.

Hotové cesto narežeme na 7 približne rovnakých častí a každú vygúľame.

Formu si vymastíme maslom, na dno dáme papier na pečenie a naukladáme do nej cestové guľky tak, že jedna bude v strede a ostatné po obvode.

Prikryjeme utierkou a necháme znovu 1 hodinu kysnúť. 

Keď je cesto nakysnuté, vložíme formu do predhriatej rúry a pečieme pri 170 °C asi 50 minút. Medzitým si pripravíme polevu. Želatínu v miske zmiešame s vodou a necháme 10 – 15 minút napučať.

Do hrnca nasypeme cukor, zalejeme ho vodou a povaríme, kým sa cukor nerozpustí. Hneď ako je cukor rozpustený pridáme želatínu a odstavíme z ohňa.

Horúci sirup šľaháme asi 3 – 4 minúty, kým nie je krásny biely.

Na záver pridáme trochu citrónovej šťavy.

Keď je koláč upečený, vyberieme ho a pomocou plastovej fľaše polejeme polevou. Následne môžeme ešte ozdobiť podľa vkusu cukrárskou posýpkou.

Prajeme dobrú chuť! :-)

Video návod

 

 

Témy:


Pridajte svoj komentár