plny-hrniec_transparent_negativ.png

VEĽKONOČNÝ točený koláč z hrnca: Cesto jemné ako pavučinka a jednoduchá príprava!

Chcem sa podeliť o veľmi vzácny recept na točený veľkonočný koláč z hrnca.

 

 

Cesto je jemné ako pavučinka a úžasne vláčne.

Babička tento koláč robila v svojej starodávnej plynovej rúre a vždy vyšiel úplne fantasticky.

Veľkú noc si bez neho už ani nevieme predstaviť.

 

 

Tento starodávny recept sme našli na facebooku.

Na sladenie používa babička sacharín, ale môžete ho samozrejme nahradiť klasickým cukrom – pomer uvádzame nižšie.

Potrebujeme:

60 dkg múky (hladkej, nie hladkej),

1 dl oleja,

štipku soli

4 dl mlieka,

25 tabliet sacharínu /alebo 25 kociek cukru/alebo 25 lyžičiek cukru

5 dkg droždia

3 lyžičky cukru

Ďalej:

kakao

voda

1 vajce

alobal

Poznámka:

Koľko cukru sa rovná 1 zrnku sacharínu?
1 tableta zodpovedá sladivosti 6 g cukru.
Sladiaca sila 1 tablety je cca rovnaká ako 1 lyžička cukru.
jedna tableta = jedna kocka cukru

Postup:

 

 

Cukor rozdrobíme s droždím a pridáme k múke a k ostatným prísadám.

Mlieko musí byť vlažné.

Dobre prepracujeme cesto a potom rozdelíme na dve časti.

 

 

Jedno cesto vyvaľkáme na 1 cm hrubý obdĺžnik.

Do druhého zamiesime 3 lyžice kakaa, ktoré vopred zmiešame s 1-2 lyžicami mlieka.

 

 

Tmavý plát cesta preložíme na svetlý plát.

Teraz zavinieme a stočíme do tvaru slimáka.

 

 

Vložíme do maslom vymasteného 5-litrového hrnca (vhodného do rúry) a necháme kysnúť, kým nestúpne po okraj hrnca.

 

 

 

 

Potom potrieme. s vajíčkom a v predhriatej plynovej rúre najskôr necháme piecť na plný ohrev, potom keď je vrch zhnednutý, položíme na vrch alobal a pečieme na plnom ohni, spolu asi 50 minút.

 

 

 

Vyberieme, necháme vychladnúť na mriežke.

Na záver môžete poliať čokoládovou polevou.

 

 

Dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes