plny-hrniec_transparent_negativ.png

Aj keby neboli napečené zákusky, toto na sviatky nemôže chýbať: VEĽKONOČNÝ koláč našej prababky!

Tento koláčik je veľmi jednoduchý na prípravu a neskutočne lahodný.

 

 

Moja prababka pochádzala z veľmi skromných pomerov, kde bol tento koláčik vyhlásenou pochúťkou na Veľkonočné sviatky.

My ho pečieme celý rok, stačí obmieňať plnku a vytvárať tak ďalšie chutné alternatívy – robíme ho s tvarohom, ovocím, pudingom….

 

 

Inšpiráciu na tento recept sme našli na kanáli Yasemin Gotovit.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

180 g maslo

100 g kr. cukru

1 vajce

2 lyžice kyslej smotany

1 lyžička vanilkového cukru

1 lyžička prášku do pečiva

Ďalej:

 

 

Čučoriedkový alebo ríbezľový džem (môže byť aj slivkový lekvár

Voliteľné (na bmenu náplne):

Tvaroh

Puding

Postup:

 

 

Do misky si nasypeme múku.

Nastrúhame do nej maslo – maslo by malo byť vychladené.

 

 

pridáme prášok do pečiva.

Premiešame lyžičkou.

 

 

V samostatnej miske si vyšľaháme vajce s oboma cukrami a smotanou.

Tekutú zmes pridáme do sypkej zmesi.

Vypracujeme jednotné cesto.

 

 

Rozdelíme ho približne na polovicu.

Jednu polovicu (tú menšiu) zabalíme do fólie a odložíme do mraziaka.

 

 

Zatiaľ si na papier na pečenie nasypeme trochu múky a väčšiu časť cesta rozvaľkáme.

Aj s papierom na pečenie preložíme na plech.

Potrieme džemom.

 

 

Vyberieme cesto z mrazničky a nastrúhame na vrch.

Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes