Tento koláčik je veľmi jednoduchý na prípravu a neskutočne lahodný.
Moja prababka pochádzala z veľmi skromných pomerov, kde bol tento koláčik vyhlásenou pochúťkou na Veľkonočné sviatky.
My ho pečieme celý rok, stačí obmieňať plnku a vytvárať tak ďalšie chutné alternatívy – robíme ho s tvarohom, ovocím, pudingom….
Inšpiráciu na tento recept sme našli na kanáli Yasemin Gotovit.
Potrebujeme:
400 g hladkej múky
180 g maslo
100 g kr. cukru
1 vajce
2 lyžice kyslej smotany
1 lyžička vanilkového cukru
1 lyžička prášku do pečiva
Ďalej:
Čučoriedkový alebo ríbezľový džem (môže byť aj slivkový lekvár
Voliteľné (na bmenu náplne):
Tvaroh
Puding
Postup:
Do misky si nasypeme múku.
Nastrúhame do nej maslo – maslo by malo byť vychladené.
pridáme prášok do pečiva.
Premiešame lyžičkou.
V samostatnej miske si vyšľaháme vajce s oboma cukrami a smotanou.
Tekutú zmes pridáme do sypkej zmesi.
Vypracujeme jednotné cesto.
Rozdelíme ho približne na polovicu.
Jednu polovicu (tú menšiu) zabalíme do fólie a odložíme do mraziaka.
Zatiaľ si na papier na pečenie nasypeme trochu múky a väčšiu časť cesta rozvaľkáme.
Aj s papierom na pečenie preložíme na plech.
Potrieme džemom.
Vyberieme cesto z mrazničky a nastrúhame na vrch.
Vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)