plny-hrniec_transparent_negativ.png

Veľkonočné makové venčeky: Najlepšia dobrota pre milovníkov maku a zo stola vždy miznú ako prvé!

Tieto úžasné makové venčeky podľa receptu pani Helenky sa fantasticky hodia na veľkonočný stôl, ale sú také dobré, že ich určite budete robiť aj častejšie. Všetci milovníci maku vás budú za ne na rukách nosiť!

Potrebujeme:

450 g hladkej múky

30 g práškového cukru

150 g bieleho jogurtu

60 g rozpusteného masla

1 vajce

strúhanú kôru z 1 citróna

1/2 ČL soli

Na kvások:

160 ml teplého mlieka

20 g práškového cukru

30 g hladkej múky

30 g čerstvého droždia

Na plnku:

200 g mletého maku

250 ml mlieka

strúhanú kôru z 1 citróna

100 g práškového cukru

1 ČL mletej škorice

štipku mletého badiánu a klinčeka

Na potretie:

vajíčko + granulovaný cukor

Postup:

Do misy si nalejeme mlieko, zmiešame s práškovým cukrom, hladkou múkou a rozmrvíme čerstvé droždie.

Dôkladne premiešame, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kvások pracovať.

V samostatnej mise si zmiešame múku, práškový cukor, soľ a vajce.

Potom pridáme rozpustené maslo, jogurt a kôru z citróna. Vymiesime hladké cesto, prikryjeme ho bavlnenou utierkou a necháme kysnúť. 

Medzitým si pripravíme makovú plnku.

Do hrnca si nasypeme mak, zalejeme mliekom, pridáme škoricu, práškový cukor, kôru z citróna, trocha mletého badiánu a klinčeka.

Uvaríme.

Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozrežeme na približne rovnaké časti a potom vyvaľkáme malým valčekom.

Na každý kus nanesieme makovú plnku, rozotrieme a zrolujeme.

Takto pripravené makové slíže prerežeme na polovicu, zakrútime a stočíme do venčeka. 

Uložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, potrieme vyšľahaným vajíčkom, posypeme granulovaným cukrom a pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 20 minút. Hotovo. Prajeme dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

 

 

Najlepšie recepty na dnes