plny-hrniec_transparent_negativ.png

Rumové košíčky IZIDOR: Bez debaty, toto je najlepší veľkonočný RECEPT, aký poznám!

Košíčky "Izidor" to je sladká veľkonočná klasika, vyskúčajte ho v ešte lepšej verzii!

Pripravte si doma legendárne „izidorky“ na slávnostné veľkonočné pohostenie.

 

 

Krehká krémová lahôdka, ktorá vám bude miznúť pred očami.

Famózny recept na neodolateľné orechovo-rumové košíčky z youtube kanála Helenčino pečení – Helena Vybíralová.

Veľkonočná klasika v modernom prevedení

Opitý Izidor je na Slovensku tradičný veľkonočný zákusok.

Jeho obľuba pramení z chutnej kombinácie orechového korpusu, orechovej plnky, jemného čokoládového krému a čokoládovej polevy.

Názov „opitý Izidor“ sa spája s rumom, ktorý sa tradične pridáva do orechovej plnky.

Rum dodáva zákusku charakteristickú arómu a chuť a zároveň symbolizuje krv Ježiša Krista.

 

 

V tomto článku vám predstavíme ešte atraktívnejšiu verziu obľúbenej veľkonočnej klasiky. Košíčky Izidor nielen krásne vyzerajú, ale aj chutia.

Potrebujeme:

210 g hladkej múky

70 g práškového cukru

140 g masla

20 g kakaa

40 g mletých vlašských orechov

1 balenie vanilkového cukru

mletú škoricu

strúhanú citrónovú kôru

150 g mletých vlašských orechov

50 g práškového cukru

2 PL ríbezľového džemu

1 balenie vanilkového cukru

100 ml rumu

čokoládový krém

tmavú čokoládovú polevu

Tip: Ak chcete, aby bol opitý Izidor ešte chutnejší, môžete do orechovej plnky pridať aj hrozienka, sušené slivky alebo marhule.

Postup:

 

 

Do nádoby od mixéra pridáme múku a maslo.

Ďalej pridáme cukor, kakao a mleté vlašské orechy.

Pridáme škoricu, vanilkový cukor a nastrúhanú citrónovú kôru.

Všetko spolu vymiesime.

Potom ručne vypracujeme cesto.

 

 

Cesto zabalíme do fólie.

V chlade ho necháme 2 hodiny odpočívať.

 

 

Potom cesto krátko vypracujeme.

Cesto plníme do malých košíčkových formičiek.

Formičky naukladáme na plech, vložíme do rúry.

Pečieme 20 minút pri teplote 180°C.

 

 

Do misky pridáme mleté orechy a cukor.

Ďalej pridáme vanilkový cukor, džem a rum.

Všetko spolu dôkladne premiešame.

 

 

Plnku nanesieme na upečené košíčky.

Cukrárskym vreckom nanesieme čokoládový krém.

V chladničke necháme stuhnúť.

 

 

Potom košíčky ponamáčame do vlažnej čokoládovej polevy.

Necháme stuhnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pexels

Najlepšie recepty na dnes