plny-hrniec_transparent_negativ.png

Zbierka najlepších 23 veľkonočných dezertov, ktoré viete pripraviť aj BEZ PEČENIA: Oplatí sa skúsiť každý jeden!

Nepečený krémeš

Potrebujeme:

300 g maslových sušienok

Jablková plnka:

600 g (očistené nahrubo postrúhané) jablká

1 bal. puding vanilkový

2 dl voda

zo 1/4 citróna šťava citrónová

Pudingová plnka:

450-500 ml mlieko

1 bal. puding vanilkový

1 PL cukor krupicový

1 PL múka hladká

2 ks vajce

štipka soľ

250 g tvaroh jemný

Poleva:

100 g čokoláda horká

100 g (33 % a viac) smotana na šľahanie

Postup:

Najskôr si pripravíme jablkovú plnka – očistené a nahrubo postrúhané jablká, ktoré som pokvapkala citrónovou šťavou, aby si zachovali farbu dáme do širšieho hrnca, pridáme asi 1/2 dl vody a na slabšom plameni dusíme – po cca 8-10 minútach pridáme puding rozmiešaný vo vode a za stáleho miešania varíme do zhustnutia.

Nasleduje pudingová plnka: Ako ďalší krok som si pripravila puding.

Dala som zohriať 2/3 mlieka s cukrom.

V zvyšnej tretine mlieka rozmiešame puding, múku, žĺtky a túto zmes pridáme do vriaceho mlieka a uvaríme puding, ktorý za občasného miešania necháme sčasti vychladnúť.

Pokiaľ puding chladne, vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Do teplého pudingu vmiešame tvaroh a nakoniec zľahka sneh.

Na menší pekáč alebo do vhodnej nádoby s bokmi (cca 25 x 30 cm) rozložíme polovicu sušienok.

Rozotrieme jablkovú zmes a uhladíme.

Na jablkovú vrstvu rozotrieme pudingovú plnku, uhladíme a rozložíme druhú polovicu sušienok.

Nakoniec polejeme čokoládovou ganache (zohrejem smotanu po bod varu a horúcou zalejem polámanú čokoládu, nechám minútku postáť a rozmiešam na hladkú polevu), prípadne klasickou čoko polevou.

Žlté rezy

Potrebujeme:

6 bielkov

7 lyžíc cukor kryštálový

7 lyžíc múka polohrubá

2 lyžičky citrónovej kôry

Krém:

7 ks žĺtky

10 lyžíc cukor kryštálový

2 bal. Zlatý klas

1 l mlieko

250 g (alebo Hera) maslo

Šťava a kôra z 1 citróna (ja dávam veľký citrón)

Dokončenie:

400 – 500 ml šľahačka na šľahanie 33%

1 – 2 bal Smetafix

Na zdobenie:

Šľahačka

Postup:

Bielky a cukor kryštál vyšľaháme do hustej peny, postupne po lyžiciach pridávame múku a zľahka premiešame. Nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru. Vznikne nám bielkové cesto.

Plech 29 x 39 cm vyložíme papierom na pečenie, cesto rovnomerne rozotrieme a dáme piecť na 180 stupňov 20 minút. Medzitým si pripravíme plnku, krém.

Vaječné žĺtky, mlieko 200 ml a puding rozhabarkujeme. Zvyšok mlieka, cukor kryštál dáme do misky a varíme. Keď mlieko zovrie, vlejeme pripravenú zmes uvaríme hladký krém.  Keď máme uvarení vmiešame doň maslo ešte za horúca, aby sa rozpustilo a úplne nakoniec vmiešame aj citrónovú kôru a šťavu (trochu šťavy si môžeme odložiť bokom na pokvapkanie cesta). Dáme vychladnúť.

Na upečený korpus rovnomerne rozotrieme krém. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si pripravíme šľahačku. Vyšľaháme a rovnomerne rozotrieme na krém. Vrch dozdobíme šľahačkou a dáme vychladnúť.

Medový krémeš bez pečenia

Potrebujeme:

Plech: 30 x 35

1 liter mlieka

2 balíky zlatý klas

2 balíky van. cukor

1 polievková lyžica hlad.múka

6 vajec (rozdelené na bielky a žĺtky)

2 bal. medové pláty

1⁄2 liter smotana na šľahanie a stužovač

Cukor podľa chuti – môžete nahradiť medom

Postup:

Spolu máme 8ks plátkov – ja používam na krémeš 6 plátov – 3 na spodok, 3 na vrch.

Na plech si rozložíme hotové medové pláty 3ks.

Uvaríme si krém: Na plameň dáme 800 ml mlieka s cukrom a vo zvyšnom mlieku rozmiešame zlatý klas, hladkú múku a 4ks žĺtka. Primiešame k vriacemu mlieku a za stáleho miešania uvaríme na hustú, hladkú kašu.

Zo 6 bielkov a 2 lyžíc kr. cukru vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho primiešame horúcemu pudingovému krému. Takto pripravený krém navrstvíme na medové pláty. Rozotrieme a necháme vychladnúť. Vyšľaháme si smotanu na tuhú šľahačku, natrieme na vychladnutý krém a zarovnáme.

Poukladáme zvyšné medové pláty a necháme najlepšie cez noc vychladiť. Medové pláty zmäknú. Vrch pocukrujeme cez sito. Krájame zľahka ostrým nožom.

(Na obrázku je krémeš len zo 4 plátov – 2 na spodku, 2 na vrchu)

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Tiramisu jednohubky

Potrebujeme:

480 g okrúhlych piškót

250 ml uvarenej silnej kávy

4 lyžičky rumu

Pár kvapiek mandľovej arómy

500 g syru Lučina (príp. pomazánkové maslo alebo mascarpone)

4 lyžice preosiateho práškového cukru

250 ml vyšľahanej šľahačky

10 lyžíc vaječného likéru

kakao na posypanie

špáradlá

Postup:

Uvaríme silnú kávu, pridáme doň tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Kým budeme robiť krém a potom skladať jednohubky, káva bude mať kopec času na vychladnutie.

Do misy dáme Lučinu, práškový cukor, vaječný likér a všetko dobre vymiešame.

Pridáme do tuha vyšľahanú šľahačku, ktorú zľahka vmiešame do syrového základu.

Na tácku rozložíme piškóty rovnou stranou nahor, kávovou lyžičkou nanášame na ne krém a piškótami z druhého balíka ich zase rovnou stranou priklopíme miernym stlačením.  Postavíme tesne vedľa seba a pokvapkáme ich polovičným množstvom už vychladnutej kávy z jednej strany. Potom ich „pregúľame“ na opačnú stranu a pokvapkáme zvyšnou kávou. Na „pokvapkávanie“je výbornou pomôckou injekčná striekačka (s objemom 20 ml). Jednohubky preložíme na čistý uzatvárateľný podnos (zase tesne vedľa seba) a dáme ich do chladu aspoň na 12 hod. Po 12 hodinách ich husto posypeme klasickým „horkým“ kakaovým práškom cez sitko, do stredu každej „Tiramisky“ napichneme špáradlo a môžeme preložiť na čistý podnos, prípadne do košíčkov.

Keksíkové rolky

Potrebujeme:

  • 2 kusy väčšie pásy tortových oblátok  (28 × 38 cm), ak nemáte túto veľkosť, dajte menej náplne

Náplň:

  • 50 dkg mleté ​​sušienky,
  • 50 dkg sušienok nasekaných na väčšie kusy,
  • 4,5 dl mlieka,
  • 45 dkg kr. cukru,
  • 2-3 lyžice kakaového prášku,
  • 2 bal. vanilkový cukor,
  • 20 dkg masla alebo margarínu,
  • Rumová aróma podľa chuti

Postup:

Vezmem si veľkú kuchynskú utierku a dva pláty tortových oblátok.

Mlieko s cukrom dáme variť, pridáme kakaový prášok, vanilkový cukor a rumu. Zložíme z ohňa a vmiešame maslo a sušienky.

Rozmiešam to a potom náplň ešte horúcu rozotrieme na obe oblátky – necháme 2-3 minúty, kým oblátky trochu zmäknú a následne opatrne zrolujeme (pomocou utierky, alebo aj bez nej, je to na vás).

Vytvoríme spolu dve rolky.

Necháme vychladnúť a podávame.

Jablkový tanec bez pečenia!

Potrebujeme:

Jablková náplň:

500 gramov strúhaných jabĺk (cca 6 ks)

1 kus vanilkový cukor

1 kus zlaty klas

cca 100 millilitrov vody

Plnka:

1 bal. zlatý klas

500 ml mlieka

200 g masla

Cukor podľa chuti

Ďalej:

350 ml smotany na šľahanie

Poleva:

150 ml smotany na šľahanie + 150 ml smotany na šľahanie

Postup:

Najskôr si pripravíme náplň. Jablká očistíme, nastrúhame nahrubo a krátko podusíme, stačí kým začnú vrieť.

Vo vode rozmiešame zlatý klas a cukor a vmiešame k jablkám, kým hmota nezačne vrieť.

Sušienky rozložíme buď na menší plech, to by bolo ideálne, alebo na vhodnú tácku.

Na sušienky rozložíme jablkovú hmotu, uhladíme a necháme vychladnúť.

Z mlieka, pudingu a cukru uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a následne doň pridáme našľahané maslo a spolu ešte dobre prešľaháme.

Pudingovú zmes navrstvíme na jablká, uhladíme a na vrch rozotrieme vyšľahanú šľahačku.

Nakoniec si prirpavíme polevu z mliečnej čokolády a smotany, rozpustíme na plameni. Ak je poleva príliš riedka, necháme ju chvíľu vychladnúť pri izbovej teplote, aby stuhla a najejme na vrch zákusku.

Medové rezy bez pečenia

Potrebujeme:

1 bal. medových plátov – používam kupované medové pláty (ak nemáte, použite maslové sušienky a pokvapkajte ich mliekom)

5-6 banánov,

500 g kyslej smotany aspoň 16%,

250 g smotany na šľahanie (alebo macarpone)

Práškový cukor alebo med podľa chuti,

čokoláda na posypanie

Postup:

Na krém si vyšľaháme sladkú smotanu s kyslou smotanou a cukrom. Môžeme pridať aj stužovač do šľahačky. Banány ošúpeme a nakrájame na kolieska.

Na medový plát natrieme krém, uložíme kolieska banánov a takto vrstvíme, až kým neminieme všetky prísady. Zvyšok krému použijeme na dozdobenie po bokoch.

Posypeme čokoládou a necháme odležať.

Namiesto medových plátov sa dajú použiť aj klasické sušienky.

Koláč umiestnite do chladničky aspoň na 30 minút.

Nepečené piškótové úliky

Na 40 ks potrebujeme:

200 g detských piškót

18 dkg práškového cukru

80 g masla

3 lyžice mlieka

3-4 lyžice kakaa a práškový cukor na obalenie hniezd.

Na náplň:

80 g práškového cukru

60 g masla

1 žĺtok

4 čl rumu

Postup:

Z uvedených prísad na cesto vypracujeme hladké cesto. Z cesta odoberáme malé kúsky, ktoré vtláčame do formičiek úlikov vysypaných cukrom.
Do cesta urobíme vždy koncom varešky jamku, ktorú neskôr vyplníme maslovou náplňou. Vyklepneme z formičiek.

Necháme cez noc máličko stuhnúť, na druhý deň plníme krémom a priklopíme piškótou.

Skladujeme na chladnom tmavom mieste!

Trubičky z tortových oblátok

Potrebujeme:

2 tortové oblátky

1 bal. creme olé pudingu bez varenia

300 ml mlieka

60 g masla

100 g orechov mletých (prípadne kokos)

čokoláda na dekoráciu

Postup:

Oblátky si opatrne nakrájame na obdĺžniky (ak chcete dlhšie trubičky spravte 6, ak menšie tak aj 10 z jednej oblátky)

Sú dva spôsoby, ako stočiť tortové oblátky. Jedným je jednoducho ich na chvíľu vložiť medzi dve vlhké utierky, aby povolili a dali sa stáčať. Prípadne ich môžeme napariť na utierke (na hrniec s horúcou vodou dáme utierku, na utierku položíme oblátku. odporúčam ale utierku poriadne natiahnuť, neskladať ju, napnúť a okolo hrdla hrnca poriadne oviazať šnúrkou. Oblátky nad parou nahrejeme- zvlhnú aby sa dali stáčať do tvaru sviečok- trubičiek. Opatrne stočíme do tvaru klasickej rolky – trubičky.

To isté urobíme aj s s druhou oblátkou. Puding vyšľaháme v mlieku, našľaháme si aj zmäknuté maslo, všľaháme do pudingu, pridáme orechy alebo kokos a pomocou cukrárskeho vrecka naplníme do trubičiek. Môžete pokojne aj akýkoľvek iný krém. Konce namočíme v roztopenej čokoláde, necháme dobre stuhnúť a je to.

Indiánkovia z 2 bielkov

Potrebujeme:

2 bielky

15 dkg cukor práškový preosiaty

2 lyžice jahodovej marmelády (aby v nej ale neboli kúsky ovocia),

čokopoleva (1 várová čokoláda a kvapka oleja),

piškóty

Postup:

Pozor, aby v cukre neboli hrudky, ja radšej preosejem aj 2x. Ako klasicky si pripravíme sneh z cukru a bielok, vyšľaháme dotuha. Potom preložíme do vodného kúpeľa (nad kastról v ktorom sa varí voda) a šľaháme nad parou do zhustnutia (min. 8 minút). Hmota narastie a bude mať penovitú konzistenciu. Zložíme a zašľaháme do peny marmeládu (pozor, musí byť hladká, bez ovocia). Ak vám hmota po pridaní marmelády zredne, jednoduchá pomoc – dať späť do vodného kúpeľa a opäť šľahať do zhustnutia).

Penu navrstvíme do cukrárskeho vrecka na nastriekame na piškóty. Dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny stuhnúť – pokojne aj na noc. Potom si vo vodnom kúpeli v hlbšej miske roztopíme čoko polevu a namáčame do nej indiánikov. Namočíme, nechám trochu odkvapkať a dáme na papier na pečenie. Necháme zaschnúť a potom prekladáme na tácku a dám opäť do chladničky.

Falošné parížske rožky – skúste plnené piškóty

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

malinový džem

1 mascarpone

Kôru z jedného pomaranča (dobre umytého, ideálne bio)

Smotana na šľahanie (stačí 100 ml ale môžete dať aj celú, krému bude viac)

Trochu uvarenej kávy s kvapkou rumu

Kokos na posypanie

Postup:

Mascarpone vyšľaháme so smotanou, pridáme pomarančovú kôru, cukor podľa chuti a vymiešame jednotný krém. Dlhé piškóty pokvapkáme kávou, natrieme džemom a nasieme krém. Potom prikryjeme druhou piškótou, opäť pokvapkáme a posypeme kokosom.  Necháme odležať a podávame. Výborná dobrota, odporúčam!

Ruská zmrzlina z 3 prísad

Potrebujeme:

200 ml kondenzovaného mlieka

500 ml smotany na šľahanie 33%

tortové oblátky

Postup:

Smotanu aj metličky šľahača je potrebné pred prírpavou dobre vychaldiť. Dajte ich teda aspoň na 15 minút do mrazáka – aj s miskou na šľahanie.

Potom klasicky zo šľahačky ušľaháme šľahačku a potom do nej postupne všľaháme po častiach aj kondenzované mlieko. Na dno plastovej misky uložíme jednu tortovú oblátku, navrstvíme zmrzlinu a prikryjeme druhou oblátkou. Dáme do mrazničky a necháme stuhnúť tak, aby sa zmrzlina dala dobre krájať. Môžeme plniť aj do kornútkov, alebo zmraziť aj bez oplátky, len ako čistú smotanovú zmrzlinu.

Orechové hniezda

Potrebujeme:

200 ml vody

200 g práškového cukru

150 g margarínu/masla

100 g horkej čokolády

150 g mletých vlašských orechov

250 g drvených maslových sušienok/piškót

Na obaľovanie:

Mleté orechy

Na plennie:

Nutellu

Postup:

Do hrnca s hrubším dnom nalejeme vodu, maslo a cukor. Preložíme na plameň a za stáleho miešania rozpustíme.

Drvené sušienky a mleté oriešky spojíme v miske, potom túto zmes zmiešame s rozpustenou čokoládovou hmotou. Dôkladne premiešame.

Z hmoty tvarujeme guľôčky – mokrými rukami. Guľôčky obaľujeme v mletých orieškoch.

Guľôčky ukladáme na plech vystlaný alobalom alebo papierom na pečenie. V každom kúsku spravím druhou stranou varešky otvor, do ktorého navrstvíme náplň.

gjMôžeme podávať okamžite.

Poznámka: namiesto orechov môžete zvoliť obaľovanie v strúhanom kokose.

Luxusné kaštanové košíčky

Potrebujeme:

6 tyčiniek Ľadové Kaštany

120 g masla

Plnka:

100 g mletých orechov

70 g cukor práškový

60 g masla

50 ml rumu

1 vanilkový cukor

Na ozdobu – mandľové lupienky, biela poleva …

Postup:

Čokoládové tyčinky rozpustíme s maslom vo vodnom kúpeli. Polovicu čokolády nalejeme do papierových košíčkov a necháme stuhnúť.
Mleté orechy, práškový cukor, maslo, rum, vanilkový cukor a mlieko dáme do mikrovnky, kým sa všetko spojí. Potom náplň vymiešame do studena. Rozdelíme ju do košíčka a povrch prelejeme druhou polovicou rozpustených čokoládových tyčiniek. Ozdobíme napríklad mandľovými lupienkami. necháme stuhnúť, je to výborné!

Nepečená roláda

Nepečená čokoládovo-kokosová roláda

Potrebujeme:

Na tmavú vrstvu:

250 g drvených maslových sušienok alebo piškót

100 g drvených lieskovcov

100 g práškového cukru

1 lyžicu rumu

1 lyžicu kakaa

13-14 lyžíc uvarenej instantnej kávy

100 g rozpustenej čokolády

Na bielu vrstvu:

200 g masla

200 g práškového cukru

50 g strúhaného kokosu

3 lyžice rumu

Postup:

Všetky ingrediencie na tmavú vrstvu zmiešame a rukami vypracujeme homogénne cesto.

Rozpustené maslo vyšľaháme s práškovým cukrom, postupne pridáme strúhaný kokos a rum (namiesto rumu môžeme použiť vodu). Vypracujeme homogénne cesto.

Tmavé aj svetlé cesto vložíme na chvíľu stuhnúť do mrazničky, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Cestá z mrazničky vyberieme a obe časti rozdelíme na dve polovice (vytvoríme tak 2 menšie rolády). Všetky 4 časti cesta rozvaľkáme pomocou potravinárskej fólie a potom jednoducho preložíme bielu vrstvu na tmavú a zrolujeme. Hotovú roládu zabalíme do fólie a vložíme do chladničky odležať.

Z rolády odstránime fóliu, posypeme kokosom a podávame nakrájanú na kolieska.

Piškótová strecha

Potrebujeme:

Krém:

400 g – tvaroh jemný krémový (tvaroh alebo smotanový syr Mascarpone)
300 g – kyslá smotana
120 g – práškový cukor (6 polievkových lyžíc)
20 g – vanilkový cukor (4 čajové lyžičky)
120 g – maslo zmäknuté

200–250 gramov – čerešňový džem (akýkoľvek džem s kyslosťou)

Na namáčanie piškót:

200 gramov – voda
70 – 100 gramov – čerešňový džem (akýkoľvek džem s kyslosťou)

Postup:

Maslo vyšľaháme s oboma cukrami.

Tvaroh vyšľaháme s kyslou smotanou a následne obe zmesi zmiešame.

Džem si rozriedime vo vode.

Potom ho zlejeme cez sito, aby sme sa zbavili tuhých častí,

Na misu nanesieme vrstvu krému.

Uložíme piškóty, ktoré sme si namočili v rozriedenom džeme.

Medzi piškóty nanesieme džem a celý povrch zakryjeme krémom (môžeme na to použiť cukrárske vrecko).

Takto pokračujeme vo vrstvení. V každej ďalšej vrstve dávame menej piškót, aby nám postupne vznikol tvar strechy.

Dezert zakončíme len s 2 piškótami a krémom.

Dozdobíme zvyšným krémom.

Posypeme nastrúhanou čokoládou, alebo kakaom.

Maškrta z bábovkovej formy

Potrebujeme:

Želatína – 40 g;

Voda – 120 ml;

Tvaroh – 700 g;

Kyslá smotana – 200 ml (čo najhustejšia);

Cukor kr. – 150 g;

Vanilín – podľa chuti;

Broskyne zavárané

Piškóty – 150 g;

Postup:

Želatínu necháme napučať v studenej vode a následne zahrievaním rozpustíme. Potom necháme mierne vychladnúť.

Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, vanilkou – najlepšie je na miešanie použiť elektrický šľahač.

Do tvarohovej hmoty vmiešame želatínu.

Ovocie si nakrájame na kúsky a ideme vrstviť. Do silikónovej formy navrstvíme časť tvarohovej hmoty, potom pridáme kúsky ovocia, ďalšia vrstva tvarohového krému, ovocie a zľahka nakrájané piškóty. Pridáme zvyšok krému, uhladíme a dáme do chladničky na minimálne 3 hodiny, alebo kým zmes nestuhne. Potom jednoducho vyklopíme z formy a môžeme krájať.

Guličky z kondenzovaného mlieka

Potrebujeme:

2 lyžice medu

1 tuba kondenzovaného mlieka (PIKNIK)

Hrsť mletých orechov

50 g masla

150 g detské piškóty

orechy alebo kokos na obalenie

Postup:

Piškóty rozdrvíme v mixéri alebo pomocou valčeka.

Všetky suroviny na prípravu guličiek zmiešame v miske.

Ak máme cesto príliš riedke, pridáme viac orieškov a piškót, ak je príliš husté, môžete pridať lyžicu mlieka.

Z hmoty tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch alebo kokose a ukladáme ich do papierových košíčkov.

To je všetko, teraz už len pozerajte, aký ohlas vyvolajú pri stole. Z vlastnenej skúsenosti viem, že sa míňajú rýchlosťou blesku.

Tiramisu guľky

Potrebujeme (na asi 50 ks guličiek):

30 ks dlhé piškóty (rozmixované)

100 g horkej čokolády na kúsky

100 ml horúcej uvarenej kávy

1 bal. vanilkový puding bez varenia

2 lyžice instantnej kávy

250 g mascarpone

Na poliatie:

Roztopená čokoláda

Postup:

Do horúcej kávy dáme rozpustiť kúsky čokolády. Do rozmixovaných piškót pridáme puding a 2 lyžice instantnej kávy. Všetky sypké suroviny premiešame a prilejeme roztopenú čokoládu s kávou. Môžeme pridať aj kvapku rumu. Na záver pridáme mascarpone, rozmiešame a vytvarujeme guľky, dáme na 5 minút do mrazničky.

Potom len namočíme, alebo polejeme čokoládou. Môžeme dozdobiť podľa vkusu.

Sušienková roláda

Potrebujeme:

2 jablká

4 zrelé banány

200 g práškového cukru

250 g zmäknutého masla

300 g maslových sušienok – rozdrvených

Na ozdobu:

Šľahačku

Čokoládovú polevu

Mleté orechy

Postup:

Jablká umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na jemno (prebytočnú šťavu zlejeme). K jablkám pridáme rozmixované – alebo vidličkou roztlačené banány a zmes premiešame. Pridáme aj zmäknuté maslo, cukor a sušienkovú drť. Všetko premiešame.

Plech alebo tácku vyložíme alobalom a vyklopíme naň zmes, ktorú rozotrieme na hrúbku približne 1,5 cm.Celé banány uložíme do stredu a opatrne zrolujeme hmotu tak, aby pokrývala povrch banánov. Vložíme do chladničky stuhnúť na niekoľko hodín.

Vychladenú roládu potrieme šľahačkou a ozdobíme polevou (alebo hoblinkami čokolády) a drvenými orieškami.

Punčové guličky

Potrebujeme:

250 g rozmrvených piškót (môže byť aj rozmrvený korpus)
0,5 dcl rumu
0,5 dcl ovocnej šťavy-z
100 g orechov
1,2 dcl vody
30 až 50 g kakao
100 g masla
100 g cukru
100 g zaváraneho ovocia/marhule/
1,5 kl punčovej arómy
kokos
1 várová čokoláda

Postup:

Rozmrvený korpus, alebo piškóty dáme do misy, pridáme arómu, rum a ovocnú šťavu. Pomleté oriešky si môžeme, ale aj nemusíme opražiť – pridáme ich  k mrveničke. Do kastróla si dáme cukor a vodou, keď sa cukor roztopí pridáme maslo a kakao, počkáme, kým sa maslo rozpustí. Necháme trošku vychladnúť a pridáme k zmesi. Dôkladne premiešame a tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v kokose a polejeme roztopenou čokoládou. Podávame v košíkoch.

Falošné parížske rožky

Potrebujeme:

Dlhé piškóty

400 ml smotany na šľahanie 33%

200 g čokolády na varenie

2 bal. stužovača do šľahačky

100 g práškového cukru

Vrchná vrstva:

100 g čokolády na varenie

50 g masla

30 g tuku

Postup:

Do hrnca nalejeme smotanu na šľahanie a preložíme na sporák. Postupne zahrievame na miernom ohni a potom odstavíme – smotana sa nesmie variť!

Do horúcej smotany pridáme cukor a čokoládu na varenie nalámanú na kúsky. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a necháme vychladnúť – ideálne uložíme na celú noc do chladničky.

Potom smotanu s čokoládou vyšľaháme so stužovačmi na tuhú šľahačku. Navrstvíme ju do cukrárenského vrecka (príp. do igelitového vrecka z odstrihnutým rohom) a navrstvíme na dlhé piškóty.

Nakoniec si pripravíme polevu.  Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a tukom. Keď sú ingrediencie rozpustené, zložíme z plameňa a necháme chvíľu vychladnúť.  V čokoláde máčame dlhé piškóty a uložíme ich piškóty s krémom. Nakoniec posypeme strúhaným kokosom. Vložím do chladničky stuhnúť a môžeme podávať.

Marlenka guličky

Potrebujeme:

1 balenie medových plátkov 145 g

1 lyžica medu

1/2 konzervy karamelového Salka

100 g masla

lyžice mletých orechov (vlašské, lieskové)

mleté orechy na obalenie (prípadne kakao, alebo väčšie kúsky orechov)

Postup:

Plátky nastrúhame alebo nasekáme v robote a všetky suroviny zmiešame ( ja časť plátov nasekám, a časť nechám na hrušie kúsky – ale je to na vás). Vzniknutú hmotu uložíme do chladničky na pár hodín, alebo napríklad aj na noc.

Po odležaní tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v mletých orieškoch, alebo v iných chutných prísadách.

Delobuchy bez pečenia

Potrebujeme:

1. cesto:

30 dkg orechov (mletých)

27 dkg práškového cukru

12 dkg masla

3 lyžice rumu

4 dkg kakaa

2. cesto:

20 dkg práškového cukru

15 dkg kokosu

2 žĺtky

6 lyžíc rumu

5 dkg masla

vanilkový cukor

Na základ:

Kolieska z lineckého cesta, alebo väčšie piškóty

Čokoládová poleva na obaľovanie

Poznámka:

Ja používam žĺtky z domácich vajec, ale ak sa bojíte surových žĺtok, môžete ich v recepte nahradiť salkom. V tom prípade ale radím vynechať cukor v kokosovom ceste.

Postup:

Z oboch ciest urobíme guľky, ktoré obalíme v cukre a natlačíme do formičky na oriešky na seba – na spodku by malo byť svetlé cesto a hore tmavé cesto – vyklopíme a necháme stuhnúť.  Môžeme robiť aj tvar guliek ak nemáme formičku – jednu guľku zabalíme do druhej guľky. Potom pomocou marmeláry prilepíme na piškótu, oblátku, alebo koliesko z lineckého cesta. Dajú sa však podávať aj ako luxusné pralinky – bez základu, len dať do papierových košíčkov.

Guľky v čokoláde bez pečenia

Súvisiaci obrázok

Potrebujeme:

300 g polotučného tvarohu

50 g orechov

150 g sušienok alebo piškót

Cukor a vanilkový cukor podľa chuti

Na obaľovanie

Kakao, čokoládu strúhanú najemno, škoricu, Granko

Postup:

Tvaroh popučíme vidličkou alebo rozmiešame pomocou šľahača. Do kuchynského robota vložíme sušienky nalámané na menšie kúsky a oriešky. Rozmixujeme na jemnú drť.

Tvaroh zmiešame s orieškovo-sušienkovou drťou a dôkladne premiešame. Dochutíme cukrom podľa chuti.

Zo zmesi tvarujeme guľky a obaľujeme ich v kakae, čokoláde, škorici alebo inej obľúbenej surovine.

Guľky vložíme na 1 hodinu do chladničky.

Tvarohovo-kokosové guličky

Potrebujeme:

250 g tvarohu

100-150 g strúhaného kokosu

2 lyžice medu (alebo podľa chuti)

Kakao na obaľovanie

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s kokososm a medom – ak je tvaroh príliš riedky môžeme pridať viac kokosu.

Rukami formujeme z cesta guľôčky (veľkosti vlašského orecha), ktoré obaľujeme v kakau.

Hotové guľôčky preložíme na plytký tanier a uložíme na 20-30 do chladničky stuhnúť.

Servírujeme v papierových košíčkoch.

Domáce Rafaello

Najjednoduchší recept na domáce Rafaello

Potrebujeme:

½ plechovky salka

250 g strúhaného kokosu

½ lyžičky vanilkového extraktu

Mandle

Postup:

Približne hrsť kokosu si odložíme bokom na obaľovanie guliek. Zvyšný kokos zmiešame so salkom a vanilkovým extraktom. Vyformujeme hmotu, ktorú odložíme na cca 15 minút do chladničky.

Mandle zalejeme vriacou vodou a necháme ich v nej 5 minút. Potom mandle olúpeme.Hmotu vyberieme z chladničky a formujeme jednotlivé guľôčky s mandľou vo vnútri (je dobré, ak si predtým navlhčíme ruky, guľôčky budú lepšie držať).

Guľôčky obalíme v zvyšnom kokose. Potom ich vložíme do chladničky minimálne na pol hodinu.

Servírujeme v papierových košíkoch.

Žiaden pridaný cukor: Zdravý dezert z tvarohu a kokosu

Potrebujeme:

200 g tvarohu

1 lyžicu medu

½ lyžičky vanilkového extraktu (voliteľné)

200 g kokosovej múčky

1 šálku mandlí

Postup:

V miske zmiešame tvaroh s medom a ½ kokosu (ak sa nám hmota zdá príliš riedka môžeme pridať viac kokosu). Z hmoty tvaruhejeme guľôčky. Do stredu každej guľôčky vtlačíme 1 mandľu. Nakoniec guľôčky obalíme vo zvyšnom kokose.

Preložíme na plech a vložíme stuhnúť do chladničky.

Margot guličky

Potrebujeme:

60 g masla

50 ml vody

100 g sušeného mlieka

50 g krupicového cukru

50 g strúhaného kokosu + kokos na obalenie

Lieskové oriešky

2 ks Margot tyčinky (1 ks=100 g )

Postup:

V hrnci zmiešame vodu, maslo a cukor, preložíme na plameň a necháme rozpustiť. Margot tyčinky rozdrobíme a pridáme do tejto zmesi spolu so sušeným mliekom a kokosom. Necháme na plameni a miešame, kým sa všetky prísady nespoja.

Zložíme z plameňa a zmes necháme vychladnúť. Z takto pripraveného cesta tvoríme guľôčky, do ktorých stredu zabalíme vlašský orech. Nakoniec obalíme v kokose a môžeme uložiť do papierových košíčkov.

Piškótové sladké jednohubky

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes