Táto sviatočná plnka je najlepšia, akú poznám.
Prababička do nej vždy pridávala aj žihľavu – tú mladú jarnú a plnka je vďaka nej ohromne chutná.
Kto tento recept nepozná, odporúčam vyskúšať.
Je to skutočne lahôdka, na Veľkú noc u nás nemôže chýbať!
Potrebujeme:
10-12 rožkov
8 žĺtkov
8 bielkov
1 Maslo
Soľ,mleté čierne korenie
Majorán drvený
Mletý zázvor
Štipku muškátového orieška
Mladú žihľavu
Údené mäso
Bravčovú masť na vymastenie pekáča
Postup:
Najskôr si klasickým spôsobom pripravíme údené mäsko.
Povaríme ho vo vode.
Potom vyberieme nakrájame na kocky.
Vývar necháme- neskôr s ním prelejeme rožky.
V samostatnej miske si maslo (Heru) a žĺtky vymiešame.
Pridáme podľa chuti soľ, korenie, rozdrvenú majoránku, mletý zázvor, muškátový oriešok.
Nakoniec vmiešame aj umytú.
Pridáme aj nejemno nasekanú mladú žihľavu.
Postupne pridávame na kocky nakrájané rožky.
Tie polievame vývarom a aj mäsko nakrájané na kocky.
Všetko premiešame.
Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do hmoty.
Vložíme do vymasteného pekáča.
Pečieme dozlatista.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
autor: Majka C.