Pravá VEĽKONOČNÁ plnka podľa 100 rokov starého receptu: Klenot do každej rodinnej kuchárky!

Recept, ktorý si budete strážiť ako oko v hlave.

Na Veľkú noc už tradične pripravujeme veľkonočnú plnku.

 

 

Receptov na jej prípravu je určite mnoho, ale ja pridávam ten, ktorý sa v našej rodine dedí už generácie.

Plnku môžete podľa chuti urobiť šťavnatejšiu alebo suhšiu, podľa toho, ako to máte radi.

 

 

Ak nechcete až tak šťavnatú plnku, uberte trochu mlieka a 1 vajce, prípadne urobte plnku na väčší plech a bude tenšia.

Postup:

 

 

10 rožkov

100 ml ohriateho mlieka (aj viac, podľa potreby)

4 vajcia

200 g šunky v kuse (alebo hrubšie pláty, nakrájať na kocky)

čerstvá petržlenová vňať

čerstvá pažítka

1 lyžička domácej vegety (sušená zeleninvá zmes)

0,5 lyžičky rasce

mleté korenie

maslo

strúhanka

Postup:

Rožky nakrájame na kocky.

 

 

Zelené bylinky nasekáme nadrobno.

Rožky preložíme do väčšej misky a zmiešame s cca 100 ml mlieka.

Pridáme aj vajíčka a poriadne premiešame – najlepšie sa to všetko mieša rukou.

 

 

Ak je treba, pridáme ešte mlieko.

Šunku nakrájame na kocky a pridáme do zmesi.

Teraz pridáme aj nasekané bylinky, vegetu, rascu, čierne mleté korenie a soľ podľa chuti.

 

 

Opäť dôkladne premiešame.

Stredne veľký pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.

Na pekáčik rozložíme rovnomerne zmes.

 

 

Navrch porozkladáme ešte malé kúsky masla.

Pečieme v rúre vyhriatej  na 180 stupňov asi 30 minút – sledujeme.

 

 

Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie