Mám pre vás recept na vynikajúcu a úplne jednoduchú kôprovú omáčku, ktorá sa u nás už tradične podáva na Zelený štvrtok.
My ju podávame s knedľou a vajíčkom uvareným natvrdo.
Prípadne ju môžete urobiť s mäsom (hovädzím/bravčovým) alebo mäsovými fašírkami.
Omáčka je vynikajúca aj sama o sebe, chutí aj s obyčajným chlebíkom.
Potrebujeme:
1 stredne veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
300 g bravčového karé
1 smotana na šľahanie (250 ml)
150 ml vody
2 ČL zemiakového škrobu
čierne korenie
soľ
zväzok kôpru
bravčová masť
plátok masla
mlieko podľa potreby
Na podávanie:
Knedľa
Vajcia na tvrdo
Postup:
Najprv si pripravíme všetky suroviny.
Bravčové karé si nakrájame na menšie pásiky.
Osolíme a okoreníme čiernym korením.
Cibuľku nakrájame nadrobno a cesnak ošúpeme.
Na panvici si rozpustíme 2 lyžičky bravčovej masti.
Keď sa masť trošku rozohreje, pridáme mäsko a trošku ho opražíme zo všetkých strán.
Pridáme cibuľku a prelisovaný cesnak.
Dajte pozor, aby vám cesnak nezhnedol – zhorkne.
Keď má cibuľka sklený vzhľad (zosklovatie), prilejeme do panvice vodu a necháme variť 10 minút na nízkom plameni.
Po 10 minútach pridáme smotanu.
Pridáme aj korenie podľa vlastnej chuti a zemiakový škrob rozmiešaný v asi 50 ml mlieka.
Ak je omáčka veľmi hustá, môžete pridať viac mlieka, ak ju máte redšiu, môžete pridať viac škrobu.
Nakoniec pridajte kôpor nakrájaný nadrobno.
Vmiešame aj plátok masla.
Maslo omáčku zjemní a kôpor jej dodá tú správnu chuť a vôňu.
Kôprová omáčka je hotová, servírujeme s knedľou alebo zemiakmi.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)