Veľkonočná kapustová polievka s údeným podľa prababky: Sýta, rýchla a tak výborná, že ju robíme celý rok!

U nás je to tradičná polievka na Veľkonočný pondelok. Recept zdedený ešte po našej brababke, ku ktorej sa na sviatky schádzala celá rodina.

Potrebujeme:

250 g kyslá kapusta
250 g údená krkovička
200 g fazuľa
4 ks cibuľa
1 PL masť
4 strúčiky cesnak
1 PL hladká múka
2 ks bobkový list
domáca vegeta
petržlenová vňať
mleté čierne korenie
soľ, mletá rasca

Postup:

Fazuľu vopred namočíme a potom ju zalejeme vodou a varíme ju do mäkka. Precedíme ju a vývar odložíme.

Nakrájanú cibuľku speníme na masti a posypeme ju múkou, čím vytvoríme svetlú zápražku. Posypeme trochou červenej papriky, zalejeme vývarom z fazule a dôkladne vyšľaháme. Ak nemáte domácu fazuľu ale používate tú z konzervy, tak zápražku môžete zaliať vývarom z varenia údeného mäska.
Pridáme kapustu (môžeme prepláchnuť vodou), prelisovaný cesnak, okoreníme, osolíme a ochutíme bobkovým listom a rascou. Polievku budeme variť približne pol hodinu.
Údenú krkovičku uvaríme zvlášť, potom ju pokrájame a dáme do polievky, pridáme aj fazuľu. Ak je to potrebné, môžeme polievku zriediť časťou údeného vývaru. Ochutíme ju vegetou a ozdobíme petržlenovou vňaťou.