Veľkonočná HUSPENINA (nielen) na sviatočný stôl: Poctivá pochúťka našich dedov a najlepší liek na boľavé kĺby!

Ak milujete huspeninu, tak pri tomto recepte z youtube si prídete na svoje. Každý má samozrejme svoje overené postupy, ale ak chcete vyskúšať inú verziu, možno vás osloví práve táto. Huspenina nie je len chutná, ale je to aj skvelý prírodný zdroj kolagénu. Takže okrem toho, že si pochutíte, urobíte službu aj svojmu zdraviu!

Vedeli ste, že huspenina nie je len obyčajný pochúťka, ale priam liek? Pozitívne ovplyvňuje naše kosti, chrupavky a celý pohybový aparát, prospieva elasticite ciev, zdraviu zubov a vďaka vysokému obsahu kolagénu ju ocenia aj ženy – zaručí vám pevnú a pružnú pokožku. 

Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén. Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle aj bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú kože, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva nevyhnutnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).

Najlepší recept na domácu huspeninu

 

Potrebujeme:

2 bravčové kolená

...

1 mrkvu

2 petržleny

2 cibule

4 bobkové listy

2 – 3 hlavičky cesnaku

korenie

soľ

Postup:

Bravčové kolená dáme do hrnca s vodou a dáme variť na sporák.

Varíme kým nezačne vznikať pena, tú odstránime a potom vodu vymeníme.

Teraz vložíme do hrnca aj zeleninu, dáme variť spolu s mäsom, bobkovým listom a korením.

Varíme asi 4 hodiny, kým mäso nie je úplne mäkké a neoddeľuje sa od kosti. 

Po dovarení vyberieme všetko z hrnca do samostatných misiek – zvlášť mäso a zvlášť zeleninu.

Necháme vychladnúť a medzitým si spracujeme cesnak.

Očistíme ho, prelisujeme do misky a zalejeme asi dvoma naberačkami vývaru. Necháme stáť a zatiaľ 2-krát precedíme zvyšný vývar. 

Teraz si zoberieme misku s cesnakom a vývarom. Scedíme tak, že nám cesnak ostane v sitku a cez cesnak v sitku tretíkrát prelejeme všetok vývar. 

Následne si vykostíme všetko mäso a nakrájame ho na menšie kúsky.

Do jenskej misy na spodok naukladáme lístky petržlenovej vňate spolu s nakrájanou mrkvou a petržlenom, vďaka čomu nám vznikne navrchu huspeniny pekný vzor. 

Potom rovnomerne navrstvíme mäso, zalejeme vývarom a odložíme na noc do chladničky stuhnúť. 

Hotovo. Na druhý deň môžeme huspeninu opatrne vyklopiť, nakrájať a podávať.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod