Večera pre silnú imunitu: 11 najlepších zdravých šalátov s výbornou chuťou – pevné zdravie a aj kilá navyše sú fuč!

2126 0

Fantastické šaláty, ktoré pomôžu každému, kto chce schudnúť. Z tejto ponuky si vyberie naozaj každý. Sú výborné, sýte a rýchlo pripravené!

Mačingovej šalát z červenej repy

Potrebujeme:

  • 2 ks uvarenej cvikly
  • 2 väčšie mrkvy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • mrazený hrášok
  • soľ a čerstvé mleté korenie
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • cottage cheese /mozzarellu

Postup:

  1. Cviklu nakrájame spolu s mrkvou na kúsky, ako vám to vyhovuje. Hrášok umyjeme pod teplou vodou, aby sa nám rozmrazil. Do panvice si dáme olivový olej a nakrájanú zeleninu. Dusíme ju asi 10 minút, aby bola mrkva stále trochu chrumkavá, ale hrášok už uvarený (nie však rozvarený)!
  2. Pridáme pretlačený cesnak, citrónovú šťavu a osolíme, okoreníme. Šalát sa dá jesť studený aj teplý, cottage cheese, mozzarelu alebo nastrúhaný diétny syr pridávame až keď je na tanieri. Premiešame a môžeme podávať.

Šalát z mladej kapusty – bomba a pre zdravie

Potrebujeme:

  • 1 menšia biela kapusta – mladá
  • 2 červené papriky
  • 1 zelená paprika
  • pol zeleru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • korenie
  • olivový olej – kvalitný
  • ocot, kvapku medu a mletá rasca

Postup:

  1. Kapusta umyte a nakrájajte na rezance do hlbokej misy.
  2. Umyte papriky a zbavte ich všetkých semienok. Nakrájajte na tenké rezance. Nakrájajte tiež zeler a pretlačte cesnak.
  3. Potom všetku zeleninu premiešame. Pokvapkáme octom a olejom, osolíme a okoreníme – môžeme pridať kvapku medu. Podľa potreby dochutíme.
  4. Misu zakryte a pred podávaním nechajte minimálne 3 hodiny chladiť.

Rýchly šalát s kuracím mäsom a kapustou

Zloženie:

  • kuracie prsia (prsia) 100 g
  • biela kapusta 150 g
  • uhorka 1 ks
  • jogurt s nízkym obsahom tuku

Príprava:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

  1. Kapusta sa nakrája nadrobno.
  2. Uvaríme kuracie prsia a následne jemne nakrájame na malé kocky.
  3. Uhorka sa tiež nakrája na kocky.
  4. Zmiešame všetky zložky šalátu a ochutíme, nakoniec zmiešame aj s jogurtom.

Výborný šalát pre zdravé črevá a dobré trávenie

Potrebujeme:

  • ¼ hlávky kapusty
  • 550 g červenej repy
  • 400 g mrkvy
  • 1 jablko – voliteľné
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice strúhaného chrenu

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a všetku nastrúhame na čo najjemnejšie. Môžeme pridať aj postrúhané jabĺčko. Nakoniec zalejeme zmesou citrónovej šťavy a chrenu – podľa chuti môžeme zálievku upraviť.
  2. Ja som ho jedla pár dní namiesto klasických príloh a kedže mi chutil, dala som si sem-tam aj na večeru s celozrnným pečivom. Mne sa to naozaj osvedčilo a asi za 3 týždne (a to som ho nejedela denne) boli 4 kilá dole a zatiaľ sa nevrátili.
  3. Ak chcete schudnú ešte o čosi viac a hlavne prečistiť črevá rýchlo, skúste aj tento nápoj: V hrnci zohrejeme ½ šálky vody, pridáme ½ lyžičky himalájskej soli a dobre premiešame. Potom pridáme 1 lyžičku závorovej šťavy, 2 lyžice citrónovej šťavy a ½ jablkovej šťavy. Premiešame a hneď vypijeme. Tento nápoj radšej pite keď ste doma – má skutočne rýchly čistiaci účinok.

Kapustový šalát s repu – dávka vitamínov

Potrebujeme:

  • 100 g hlávkovej kapusty
  • 1 stredne veľkú červenú repu (uvarenú)
  • 1 mrkvu
  • 1 jablko
  • citrónovú šťavu
  • (bylinky a koreniny podľa chuti)
  • – aby vás šalát viac zasýtil, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom.

​Postup:

  1. Zeleninu aj jablko pokrájajte na tenšie prúžky, prípadne použite strúhadlo.
  2. Premiešajte v miske a pokvapkajte citrónovou šťavou.
  3. Pred podávaním nechajte šalát chvíľku odpočívať v chladničke.
  4. Ak si pripravíte šalát na večeru, môžete ho podávať s uvareným vajíčkom pokrájaným na kúsky.

Ľahký šalát na obed

Zloženie:

  • rajčiny 1 ks
  • uhorka 1 ks
  • kuracie prsia 200 gr
  • sójová omáčka – 1 polievková lyžica. lyžička
  • šalátové listy
  • cesnak 1 strúčik
  • soľ, korenie podľa chuti
  • olivový olej podľa chuti

Príprava:

Pripravte potrebné zložky.

  1. Umyté kuracie prsia nakrájame na malé kúsky, osolíme, potrieme cesnakom a marinujeme v sójovej omáčke po dobu 20 minút.
  2. Osmažíme kuracie prsia v panvici na najsilnejšom ohni na oboch stranách, kým sa nevytvorí zlatistá kôrka.
  3. Listy šalátu umyjeme a usušíme. Môžete ich trochu ochutiť.
  4. Uhorku nakrájame na polkruhy a dáme na listy šalátu.
  5. Rajčiaky nakrájame a pridáme na šalát.
  6. Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom, rozmiešame  a podávame na stôl.

Výborný šalát z krabích tyčiniek

Potrebujeme:

  • 240 g krabích tyčiniek
  • 380 g sterilizovanej kukurice
  • 300 g čerstvých uhoriek
  • 200 g čínskej kapusty

Na zálievku:

  • 1 biely jogurt
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 lyžicu citrónovej šťavy
  • Hrsť byliniek podľa chuti (oregano, bazalka, provensalske korenie)
  • 1 lyžičku morskej soli
  • Štipku čierneho mletého korenia

Postup:

  1. Uhorky a čínsku kapustu nakrájame na menšie kúsky. Krabie tyčinky naparíme (cca 5-10 minút) a nakrájame na kúsky. Kukuricu scedíme z nálevu.
  2. Všetky ingrediencie zmiešame v miske a ochutíme soľou a korením. Všetky ingrediencie na zálievku zmiešame a pridáme k zelenine a krabím tyčinkám.

Mrkvový šalát

Potrebujeme:

  • 2 veľké póry
  • 3 mrkva
  • 2 jablká
  • 3 lyžice olivového oleja
  • štipku soli
  • 2 lyžice majonézy bez oleja – robím podľa tohoto receptu
  • 2 lyžice  prírodného jogurtu
  • 1 lyžička medu alebo hnedého cukru

Postup:

  1. Pór, mrkva a jablká umyjeme a očistíme. Pór nakrájame na kolieska a jablká s mrkvou nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Pór vložíme do misy, pridáme olivový olej, posypeme soľou, premiešame a necháme chvíľu odležať – pór krásne zmäkne.
  3. Majonézu vymiešame s jogurtom a medom. Pridajte mrkvu a jablká do nakrájaného póru, nalejte omáčku a dôkladne premiešajte. Uchovávajte  v chladničke.

Ľahký šalát z čínskej kapusty

Potrebujeme:

  • 1 menšiu čínsku kapustu
  • 250 g cherry paradajok
  • 50-60 g syra s nižším obsahom tuku
  • 1 ks kuracích pŕs
  • 2 krajce chleba (ideálne celozrnného)

Na zálievku:

  • 3 lyžice gréckeho jogurtu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku kôpru nasekaného nadrobno
  • 1 lyžicu petržlenovej vňate nasekanej nadrobno
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Šťavu z citróna

Postup:

  1. Kuracie mäso očistíme, umyjeme a na uvaríme, alebo nakrájame na menšie kúsky a orestujeme na olivovom oleji.
  2. Čísnku kapustu nakrájame na pásiky a rajčiny pekrojíme na polovice a zmiešame s kapustou.
  3. Z chlebíka odstránime kôrku a nakrájame na kúsky. Preložíme na plech vystlaný alobalom, pokvapkáme olivovým olejom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým povrch krutónov nie je zlatistý.
  4. Pripravíme si zálievku – v miske zmiešame všetky ingrediencie a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
  5. Kuracie mäso nakrájame na menšie kúsky, pridáme ku krájanej zelenine, posypeme syrom a prelejeme zálievkou. Nakoniec posypeme krutónmi.

Ľahký kurací šalát s medovo-horčicovou zálievkou

  1. Ľahká večera, ktorá vás zasýti a môžete si ho dopriať bez výčitiek svedomia. Lahodné kuracie mäso, svieža zelenina a fantastická medovo-horčicová zálievka. Jednoducho pochúťka, na ktorú sa budete tešiť už od rána!

Potrebujeme:

  • 2 ks kuracích pŕs
  • 1 plechovku konzervovanej kukurice
  • 1 plechovku konzervovanej červenej fazule
  • 1 zelenú papriku
  • 2 paradajky
  • 1 strednú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Petržlen
  • Korenie na kurča

Zálievka:

  • 1/3 lyžice olivového oleja
  • 3 lyžice octu
  • 3 lyžice horčice
  • 2 lyžičky medu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky tymiánu

Postup:

  1. Kuracie mäso opláchneme a vysušíme utierkou. Nakrájame na kocky a posypeme korením. Vložíme do chladničky marinovať na cca 60 minút a potom ho osmažíme domäkka.
  2. Kukuricu a červenú fazuľku scedíme z nálevu a necháme odkvapkať, vložíme do väčšej misky. Pridáme papriku a paradajky nakrájané na väčšie kocky, pričom prebytočnú šťavu z paradajok odstránime. Do misky pridáme cibuľu nakrájanú najemno, nasekaný petržlen a prelisovaný cesnak.
  3. Do misky so zeleninou pridáme kuracie kúsky a premiešame.
  4. Pripravíme si zálievku: Ocot, olej, horčicu, med, tymián a drvený cesnak zmiešame v miske a necháme cca 20 minút odpočívať. Nakoniec zeleninovo-kurací šalát zalejeme zálievkou, poriadne premiešame a môžeme servírovať!
  5. Kompletný recept s fotopostupom nájdete TU.

Ľahký šalát s balkánksym syrom

Potrebujeme:

  • 150 g balkánskeho syra
  • 1/2 červenej cibule
  • 2 čerstvé uhorky
  • 2 paradajky
  • 50 g čiernych olív bez kôstky
  • Niekoľko listov čerstvého šalátu
  • ½ lyžičky čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky čerstvého kôpru nasekaného nadrobno (voliteľné)
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Syr nakrájame na kocky. Zeleninu umyjeme, uhorky nakrájame na tenké kolieska a paradajku na mesiačiky (ak pracujeme so cherry paradajkami, stačí ich prekrojiť na polovicu). Cibuľu nakrájame na kolieska.
  2. Šalát natháme rukami na menšie kúsky, preložíme na tanier a pridáme ostatnú zeleninu a olivy scené z nálevu. Pokvapkáme olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypeme kôprom. Podľa chuti pridáme soľ a korenie (kedže je syr dostatočne slaný, nie je treba pridávať veľké množstvo soli).

 

Témy:


Pridajte svoj komentár