Ak na vašich potravinách uvidíte TOTO, určite ich nejedzte!

Aj tým najšikovnejším gazdinkám sa stane, že nestihnú minúť všetky potraviny včas. Niektoré sú po odporúčanej dobe spotreby ešte použiteľné, ale niektoré by ste po záruke určite jesť nemali! Môžu zradiť váš tráviaci systém. Hlavne, ak vyzerajú takto!

Nepoteší to, ale stane sa, že v chladničke zabudnete napríklad trochu mlieka, ktoré ste otvorili už dávnejšie. Ale takýchto časovaným bômb môžete mať v kuchyni viacero. Preto je dobré vedieť, s ktorými potravinami je lepšie sa rozlúčiť, aj keď vám je ľúto ich vyhodiť. Keď už sú zdraviu škodlivé, ľútosť musí ísť bokom!

1. Zemiaky

Kto by to povedal, keď vyzerajú tak neškodne. Reč je ale o dlhodobo skladovaných zemiakoch. Keď už sú zemiaky zlé, môžu obsahovať jedovatú látku solanín, ktorá má odrádzať škodcov. Zároveň môže byť ale škodlivá aj pre ľudí! Ak sú vaše zemiaky zelené, radšej im dajte zbohom. Inak riskujete zažívacie problémy a problémy nervového systému. Pomôže aj to, ak aspoň poriadne do hĺbky vyrežete klíčky, očká a zelené časti. Nešetrite a odstraňujte šupku o hrúbke aspoň 3 mm. Pri jednorazovej konzumácii sa obávať netreba, ale neodporúča sa jesť ich pravidelne. Škodlivé sú najmä pre tých, ktorí majú oslabenú imunitu, pre deti, tehotné ženy a starších ľudí.

2. Plesnivý chlieb a pečivo

moldy-bread-2

Je to síce samozrejmá vec, že plesnivý chlieb a ostatné pekárenské výrobky jesť nemáme, ale nájdu sa aj ľudia, ktorí by mohli zaváhať. Ak takých poznáte, dajte im prečítať toto. Nestačí iba odstrániť pleseň z ich povrchu! Baktérie a toxické látky nie sú iba tam. Vylučujú aflatoxíny, ktoré sa dostanú do celej potraviny. Konzumácia takéhoto chleba môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti až otravu jedlom. Takže škoda – neškoda, potraviny, na ktorých je viditeľná pleseň, by ste mali okamžite vyhodiť. Plesne dokonca môžu najskôr pripomínať iba pomúčenie a človeku ani nenapadne, že problém už je na svete. Chlieb a pečivo ale môže plesni podliehať už po dvoch dňoch. Ak však zjete dva dni starý rožok, nič sa vám nestane, ak aj obsahuje aflatoxíny. Ale pravidelná konzumácia by sa už v tele prejavila.

3. Plesnivé ovocie a zelenina

Aj to je zdraviu škodlivé. Ani v tomto prípade nestačí iba odstrániť pleseň z potravín a platí to aj o džeme. Nepoďakovali by sa vám ani obličky, ani pečeň. V potravinách, ktoré boli napadnuté plesňou, je plno jedovatých látok, mykotoxínov, ktoré voľným okom ani nevidíte. Zákerné sú aj v tom, že sú odolné voči tepelnej úprave. Ovocie a zelenina, ktoré obsahujú viac vody, ako sú broskyne, jahody, paradajky, papriky alebo uhorky, sú infikované v celom plode.

4. Vajcia

Opatrní by ste mali byť aj pri vajíčkach. Najlepšie je ich jesť pred dátumom exspirácie, pri dobrom uskladnení v chladničke sa však môžu konzumovať ešte krátku dobu po ich minimálnej trvanlivosti, hoci za čerstva sú kvalitnejšie. Ak je vajce poškodené, zbystrite pozornosť. Ak je stále v poriadku, treba ho použiť čo najskôr a musí prejsť tepelnou úpravou. Keďže je stále reč o potravinách, výsledkom spotrebovania pokazených vajec môžu byť aj v tomto prípade tráviace problémy, ale dokonca aj salmonela. Zápach je rozhodujúcim znakom toho, že je vajce pokazené a už ho nemáme jesť.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

5. Jedlá z konzervy

bad-canned-food-4-664x498

Vyzerajú, že vydržia večne, ale aj oni majú svoje dni spočítané. Ak už prešiel dátum ich odporúčanej spotreby, nemali by ste ich jesť. Zvlášť ak je konzerva ohnutá alebo nafúknutá a ak obsahuje potraviny bohaté na bielkoviny, ako mäso, ryby či strukoviny. V hre je opäť váš tráviaci systém, ktorému určite nechcete privodiť botulizmus, teda otravu jedlom obsahujúcim botulotoxín. Ak vám je ľúto vyhodiť ich, radšej si dajte predsavzatie, že nabudúce už ich pokaziť nenecháte.

6. Uhorky

Jesť „povädnutú“ uhorku, ktorá už nevyzerá ako nová, je ešte v poriadku. Dávajte si však pozor na tie, ktoré majú na sebe ako keby slzy. Ide už o vylučovanie látok pri rozklade a je to nebezpečné pre naše črevá. Pokazená uhorka však väčšinou na svoje problémy upozorňuje vlastnosťami, ktoré nás aj tak odrádzajú od jej konzumácie.