plny-hrniec_transparent_negativ.png

DÔVOD, prečo dávali naše staré mamy hrniec so zemiakmi do teplej deky: Dnes si túto fintu už skoro nikto nepamätá!

Staré mamy majú veľa zlepšovákov, ktorým často my už ani nerozumieme.

 

 

V dnešnej dobe nás už veľa problémov jednoducho netrápi.

Preto asi netušíte, prečo staré mamy zabalili hrniec zemiakov do prikrývky alebo deky.

 

 

Vďaka portálu domekiogrodek pre vás máme odpoveď.

Zemiaky sú po stáročia veľmi dôležitou súčasťou každodennej stravy mnohých ľudí.

Bez nich by nebolo veľa jedál kompletných.

V minulosti bol však proces ich varenia o niečo komplikovanejší.

Babičkine zemiakové tajomstvo

 

 

V súčasnosti stačí na zemiaky dať vodu, hodiť ich do nej, prikryť pokrievkou a po niekoľkých desiatkach minút už môžete jesť.

Rovnako je to, ak chcete zemiaky prihrievať.

Stačí ich vhodiť do hrnca, položiť na sporák a chvíľu zohrievať.

Pred desiatkami rokov to nebolo také jednoduché.

 

 

Kým varenie zemiakov vo vode nebolo príliš zložité, prihrievanie bolo pre mnohých nedosiahnuteľné.

Predovšetkým kvôli cene paliva a množstvu práce, ktorú bolo treba vynaložiť na zapálenie pece.

Z tohto dôvodu naše staré mamy zabalili hrnce so zemiakmi do teplej deky.

Vďaka tomu si zemiaky udržali teplo dlhé hodiny a nebolo ich potrebné prihrievať.

Zemiaky s jedinečnou chuťou

 

 

Takto zabalené zemiaky navyše chutili oveľa lepšie.

Mohli ste ich zložiť z ohňa o pár minút skôr, kým boli úplne uvarené, pretože vďaka nahromadenej teplote pod prikrývku sa dovarili aj mimo sporáka. 

Potom získali chuť, ktorú dnes v zemiakoch už necítite.

Vyššie uvedený spôsob možno použiť nielen na varenie alebo udržiavanie zemiakov v teple.

Dobre poslúži aj na iné prílohy, ako je napríklad ryža.

Expresný spôsob ako uvariť zemiaky

 

 

Zemiaky sú obľúbenou prílohou Slovákov.

Keď sú dobre pripravené, výborne chutia a sú zdrojom cenných živín.

Prezradíme vám spôsob varenia, vďaka ktorému budú hotové expresne rýchlo. 

 

 

Varenie zemiakov je časovo náročná činnosť.

Použitím tejto spoľahlivej metódy sa však ich varenie výrazne urýchliť.

Zemiaky sa uvaria rýchlejšie, ak ich vložíte do vriacej vody.

Predtým, ako to urobíte, je dobré ich nakrájať na menšie kúsky.

Potom budú hotové asi po 15 minútach.

 

 

Varením zemiakov v celku sa celý proces výrazne predĺži.

Nezabudnite správne skladovať zemiaky.

Najlepšie je to urobiť na suchom a tienistom mieste.

Ideálna je na to špajza alebo pivnica, kde je nižšia teplota.

Vďaka správnym podmienkam si zelenina zachová svoju chuť a čerstvosť po mnoho mesiacov.

Pri varení zemiakov pridajte do vody trochu octu

 

 

Existuje veľa trikov, ktoré môžete použiť na dosiahnutie ešte lepších výsledkov pri ich príprave.

Ocot je produkt, ktorý nesmie v kuchyni chýbať.

 

 

Je skvelý pre ekologické a efektívne čistenie, ako prísada do jedál a doteraz ste pravdepodobne ani len netušili, aký môže byť užitočný pri varení zemiakov.

Keď majú zemiaky vyšší obsah škrobu, potom sú ideálne (kvôli ich múčnej štruktúre) na prípravu lahodnej kaše.

 

 

Na druhej strane, tvrdšie zemiaky (s voskovou textúrou) sú ideálne na prípravu hranolčekov.

Všetko, čo musíte urobiť, je variť zemiaky 30 minút.

A po 15 minútach varenia pridať soľ a trochu octu.

 

 

Ocot pomôže zemiakom vytvoriť tenkú kôrku na vonkajšej strane, ktorá im pomôže udržať tvar.

Bez ohľadu na to, aký typ octu použijete, bude to fungovať!

 

 

Nepridávajte ho však píliš veľa, aby nemali zemiaky pokazenú chuť.

Stačí lyžička na 4 alebo 5 zemiakov.

 

 

Ide o to, že pH octu zabraňuje rozkladu zemiakového pektínu, vďaka čomu si zachovajú správnu štruktúru.

A vďaka tejto metóde bude chuť zemiakov ešte intenzívnejšia.

Namiesto octu môžete použiť aj citrónovú šťavu.

Tipy na varenie zemiakov:

 

 

Vyberte zemiaky rovnakej veľkosti, aby sa uvarili rovnomerne.

Pri varení zemiakov pridajte vždy trochu octu.

Zemiaky po uvarení rýchlo ochlaďte studenou vodou, prípadne pridajte ľad, pretože tepelný šok oddelí šupku od zemiakov a šúpanie bude jednoduchšie. 

 

 

Varené zemiaky majú vysoký glykemický index, preto ich treba jesť s mierou.

Zemiaky skladujte vždy v tme, pretože na svetle sa zvyšuje obsah solanínu.

 

 

Ošúpané a nakrájané zemiaky nedávajte len tak do chladničky, keďže solanín sa môže vytvárať aj zvonka, dajte ich do vychladenej misky s trochou octu.

Zemiaky potom môžete jesť až 24 hodín.

Ocot je preto vynikajúcim pomocníkom pri varení zemiakov a získaní lepšej chuti pri príprave vašich receptov.

Dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes