Ako dlho varíte vajíčka na mäkko?! Zapamätajte si túto radu pri varení NAVŽDY!

Vajíčka sú jednou z najbežnejších potravín, ktoré máme doma pravidelne.

Používame ich ako prísadu do receptov, alebo samostatne do konzistencie, ktorú máme radi. 

 

 

Nie vždy sa nám však podarí uvariť vajce dokonale.

Niekedy je vajce mäkšie alebo naopak tvrdšie, ako by sme si priali.

 

 

Tento článok podľa skvelej rady, ktorú sme našli z facebooku, vám pomôže navždy si zapamätať, ako dlho variť vajcia na mäkko alebo na tvrdo.

Dôležitý bod:

čas prípravy vajec na mäkko a natvrdo, ktorý uvedieme nižšie, platí pre vajcia strednej veľkosti (55 – 65 g).

Postup:

 

 

Aby vajcia počas varenia nepraskli, musíte ich vložiť do studenej osolenej vody.

Vodou je treba ich úplne zakryť.

 

 

Doba varenia sa počíta od momentu zovretia vody.

Vajíčka sme varili 2, 4, 6, 8 a 10 minút od zovretia vody.

 

 

Pričom sme ich po jednom vyberali.

Tu sú získané výsledky:

 

 

Aby ste získali mäkké vajcia, varte ich presne 2 minúty.

A ak chcete vajcia na tvrdo, varte ich 10 minút.

Trik šéfkuchára, s ktorým ošúpete vajcia úplne jednoducho

Vajcia možno pripraviť na niekoľko spôsobov, pre klasickú kuchyni sa používajú obvykle ako surová prísada, alebo uvarené natvrdo, olúpané a nadelená.

 

A práve pri varení natvrdo v škrupine máva mnoho ľudí problémy dosiahnuť dokonalé odstránenie vápenatej škrupiny, ktorá má tendenciu sa lepiť na vnútornú štruktúru bielku.

To sa prejavuje nielen na ich vzhľade, ale aj na množstve bielkoviny, ktorú vyhodíme spoločne so škrupinou.

Nasledujúci trik vám ukáže, ako dosiahnuť vždy perfektné olúpanie vajíčok.

 

 

Aby bolo možné dosiahnuť dokonalého olúpania vajec uvarených natvrdo, môžete aplikovať hneď niekoľko zlepšovákov.

Prvý z nich spočíva v namočení vajíčok s prasknutou škrupinou do studenej vody, vyžaduje to však pomerne dlhé čakanie medzi dobou, kedy sa vajcie uvarí a kedy je možné ich lúpať.

 

 

Ideálne je preto pridávať do vriacej vody lyžičku jedlej sódy.

Jedlá sóda zvyšuje pH vajec a pomáha tak jednoduchšie sa odlepiť bielku od škrupiny.

Aplikácia tohto triku je veľmi jednoduchá – akonáhle dosiahne voda v hrnci varu, prisypte kávovú lyžičku jedlej sódy a nechajte ju vyvariť spoločne s vajíčkami.

Varenie by malo trvať rovnaký čas ako bez sódy, po jej uplynutí vajcia schlaďte a môžete ihneď lúpať.

Budete prekvapení, ako ľahko vajíčko zo škrupiny dostanete.

Ďalšie triky pri príprave vajec

 

 

Perfektná pomôcka pri varení vajec!

 

Stačí pozrieť sa na tento obrázok a vždy presne viete, ako dlho treba vajíčka nechať variť. Je to skvelá pomôcka! :)

Ako na dokonalú praženicu?

 

Pri príprave vajec na praženicu k nim pridajte kukuričný škrob. Škrob zlepší chuť výsledného pokrmu a zároveň urýchli proces varenia.

Perfektne prirpavené volské oko

 

 

Na dokonalé volské oko potrebujete trochu masla, vajce a soľ.

Pol lyžičky masla rozpustite na panvici, keď je panvica dostatočne pripravená rozbite do nej vajíčko a pripravujte 4 minúty.

Potom pridajte trochu soli.

Hotovo.

Vajíčka bez kvapky oleja. Sú nesmierne chutné a vyzerajú krásne

 

 

Návod od šéfkuchára z youtube, podľa ktorého pripravíte tie najchutnejšie zdravé vajíčka.

Potrebujeme:

čerstvé vajcia

porcelánové misky

väčší hrniec

naparovacie sito

Postup:

Do každej misky rozbite jedno vajíčko.

Misky vložte do naparovacieho sita a umiestnite na hrniec s vriacou vodou.

Prikryte pokrievkou a nechajte pariť po dobu 6 minút.

 

 

Po 6 minútach vajíčka odstavte zo sporáka a z misiek vylejte vody.

Potom silikónovou špachtľou opatrne oddeľte vajíčka od misky a môžete servírovať, alebo použiť na ďalšiu prípravu šalátov, či sendvičov.

Prajeme dobrú chuť!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: Pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie