Varenie ryže: Nikdy nevylievajte ryžovú vodu do odtoku!

Hneď ako je ryža hotová, vodu z varenia vylejeme – veľká chyba!

Pretože tým strácame skutočne všestranného pomocníka v domácnosti.

Vedeli ste, že jej využitie dobre poznajú aj profesionálni kuchári?

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Pár užitočných trikov a rád s ryžovou vodou z portálu kreiszeitung.

Ryža nám nielen chutí, ale poskytuje nám aj hrubo podceňovaný odpadový produkt – ryžovú vodu.

 

 

To, čo bolo pred storočiami objavené v Ázii ako zázračný liek, sa nemilosrdne vylieva do kanála.

Ryžová voda (voda z premývania ryže) je bohatá na vitamíny a dokáže zázraky v kuchyni, s pokožkou, vlasmi a rastlinami.

 

 

Trik profesionálnych kuchárov

Aj profíci v kuchyni vedia, že vylievať vodu z premývania ryže by bol doslova hriech.

Perfektne vám totižto poslúži pri príprave jedál.

 

 

Varíte polievku či potrebujete vodu na podlievanie pripravovaného jedla?

Najlepšie sa na to hodí voda z ryže.

Váš vývar získa báječnú konzistenciu a ešte ku všetkému bude aj oveľa zdravší.

Stačí nahradiť rovnaké množstvo vody ryžovou vodou alebo použiť ryžovú vodu do omáčok.

Ryby bez zápachu

 

 

Patríte medzi milovníkov rybích jedál?

Niekto sa sťažuje, že neje rád rybie pochúťky pre ich nepríjemný odér.

Ale aj tu vám zázračná voda pomôže a Aziati o tom vedia svoje.

 

 

Stačí namočiť rybu pred spracovaním na 30 minút do ryžovej vody a je to.

A ďalší bonus? Pokiaľ budete pripravovať jedlo napríklad z už slanej makrely, ryžová voda z nej vytiahne prebytočnú slanosť a mäso sa stane oveľa krehkejším.

Ryžová voda – znovuobjavený zázračný liek

Ryžová voda obsahuje všetky vitamíny B s výnimkou B12.

Tie zohrávajú kľúčovú úlohu pri krásnej pleti, pevných vlasoch a silných nechtoch.

 

 

Ryžová voda údajne obsahuje aj horčík, kyselinu listovú, zinok, draslík a železo.

Inozitol, ktorý obsahuje, by mal dokonca spomaliť starnutie pokožky.

 

 

Keď sa ryžová voda aplikuje na vlasy, ryžové proteíny vyplnia malé medzery v poškodenej vlasovej štruktúre a dodajú vlasom nový lesk.

B8 by mal urobiť vlasy elastickými a znížiť lámavosť.

 

 

Antioxidanty a vitamín E v ryžovej vode údajne posilňujú vlasy a dlhodobo zabraňujú štiepeniu končekov.

To však neovplyvňuje rast vlasov.

 

 

Ryžová voda na starostlivosť o vlasy – obzvlášť zdravá, keď je fermentovaná

Zázračná ryžová voda nielenže dodáva vlasom hodvábny objem a vytvára okolo nich akýsi ochranný film, ale pri fermentácii môže dokonca prispieť k zdraviu vlasovej pokožky.

Pripravuje sa varením ryže bez soli a následným oddelením vody cez sitko.

 

 

Voda sa môže zachytávať v nádobe a uchovávať v chladničke až 10 dní.

Asi po dvoch dňoch sa v ryžovej vode rozbehnú fermentačné procesy.

 

 

Keď začne kyslo zapáchať, je na najlepšej ceste dosiahnuť úroveň pH veľmi podobnú našej pokožke hlavy.

Fľašu s rozprašovačom môžeme naplniť fermentovanou ryžovou vodou a nastriekať si ju na vlasy cez noc.

 

 

Ráno sa táto zázračná vlasová kúra vymyje čo najjemnejším šampónom.

Ryžová voda: zázračný liek na starostlivosť o pleť

Ak sa bojíte kyslého zápachu, môžete vodu ihneď po vychladnutí použiť ako vlasový kondicionér.

 

 

Touto metódou lámu ženy z čínskej dediny Huangulo Yao všetky rekordy.

Vlasy niektorých žien môžu dosiahnuť dĺžku až dva metre.

 

 

Ryžová voda je obzvlášť vhodná na starostlivosť o pleť.

Pri aplikovaní na tvár ráno a večer môžu jej zložky pôsobiť proti akné a hydratovať pokožku.

 

 

Stačí si potrieť tvár tampónom a stimuluje sa produkcia kolagénu.

Aktívne zložky v ryži údajne chránia pred poškodením slnkom a tiež minimalizujú pigmentové škvrny a jazvy.

 

 

Ryžová voda ako domáci liek na opicu?

Dokonca si môžete za pár minút namiešať aj domácu ryžovú masku: 

zohrejte 3 polievkové lyžice uvarenej ryže s lyžicou mlieka a lyžicou medu, nechajte dobre vychladnúť a naneste.

 

 

Už po 15-ich minútach je možné hmotu odstrániť ryžovou vodou.

Ale to nie je všetko.

Pitie ryžovej vody môže dokonca pôsobiť proti opici a obnoviť rovnováhu solí v tele.

 

 

Prostriedok pre domácnosť je vhodný nielen na zalievanie, ale aj na postrek izbových a črepinových rastlín.

Mal by poskytnúť rastlinám potrebné živiny a dokonca ich chrániť pred chorobami.

 

 

Ak sa vám nechce zakaždým variť ryžu, môžete ju na niekoľko hodín namočiť do vody a potom precediť.

Trik na dokonalú ryžu

Potrebujeme:

1 hrnček guľatozrnnej ryže

1 hrnček vody

1 ČL soli

1 ČL masla

Postup:

Tento recept je hrnčekový, takže nepotrebujete váhu.

Stačí len hrnček s objemom 250 ml, čo vystačí asi pre 2 – 3 osoby.

 

 

1 hrnček ryže nasypeme do sitka.

Ten istý hrnček použijeme aj ako odmerku na vodu, ktorú dáme zovrieť do rýchlovarnej  kanvice.

 

 

Ryžu si prepláchneme pod teplou tečúcou vodou.

Dôkladne ju miešame rukou, aby bola naozaj dobre prepláchnutá.

To, či máte ryžu dobre umytú zistíte tak, že cez sitko už netečie voda mliečnej farby, ale číra. 

 

 

Pripravíme si hrniec s hrubším dnom a doňho nalejeme vriacu vodu z kanvice. 

Osolíme ju lyžičkou soli, pridáme aj lyžičku masla.

Keď voda v hrnci vrie, primiešame do nej ryžu.

To je základný rozdiel, žiadne restovanie ryže a následné zalievanie vodou.

Postup je presne opačný!

 

 

Teraz už stačí ryžu len prikryť pokrievkou, znížime ohrev na minimum.

Takto ju varíme presne 16 minút. 

 

 

Počas varenia s ryžou nijako nemanipulujeme, nemiešame a neodkrývame. 

Po uplynutí hore uvedenej doby odstavíme ryžu zo sporáka, dáme dolu pokrievku.

Popicháme vidličkou, aby sme ju prevzdušnili. 

 

 

Hotovo.

Teraz si môžete vychutnať dokonalú ryžu. 

Dobrú chuť!

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay