Varené víno podľa tohto receptu pôsobí ako účinný liek: Prospieva zdraviu srdca a je to bič na angínu, kašeľ, aj ďalšie sezónne choroby!

Jeseň a zima sú obdobím chronickej únavy a sezónnych chorôb, ktoré sa prejavujú najmä upchatým nosom a kašľom.

Ak máte v obľube varené víno, máme pre vás dobrú správu!

Tento nápoj nielen že v chladných dňoch zahreje, ale postará sa aj o zdravie srdca a dobrú náladu. 

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

V tomto článku sa vďaka portálu lekuva dozviete, aké sú výhody vareného vína pre zdravie.

Odporúčame vám pripraviť si varené víno podľa tohto starého receptu, vďaka ktorému dobre chutí a zároveň lieči.

Potrebujeme:

1 l červeného vína

 

 

250 ml vody

2 tyčinky škorice

15 g čerstvého zázvoru

2 štipky sladkej papriky

1 štipku čierneho korenia

2 bobkové listy

2 ks anízu

5 klinčekov

1 pomaranč (bio)

vetvičku rozmarínu

štipku mletého muškátového orieška

1 citrón (bio)

hrsť sušených jabĺk

2 PL medu alebo hnedého cukru

Postup:

Ako prvé si pripravíme pikantnú zmes. 

Všetky koreniny nasypeme do hrnca.

Pridáme bobkový list, zalejeme studenou vodou, do zmesi pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a očistený, na plátky pokrájaný zázvor.

Hrniec dáme na sporák na mierny oheň a prikryjeme pokrievkou.

Odvar povaríme asi 2 minúty a odstavíme. 

 

 

Bobkový list vytiahneme a zvyšok necháme pomaly vychladnúť pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu.

Ak by ste v zmesi nechali aj bobkový list, mal by výsledný nápoj horkastú chuť.

Teraz prichádza to najdôležitejšie – ku koreninám pridáme polovicu studeného vína.

Víno by malo byť studené, pretože čím dlhšie sa ohrieva s korením, tým lepšie absorbuje arómy.

Pomaly bez pokrievky ho zahrejeme na 70 °C.

Vyššia teplota nie je nutná, pretože víno by získalo horkastú chuť.

Ak nemáte teplomer, skontrolujte teplotu pomocou malíčka.

V teplej vínnej zmesi by ste ho mali udržať 5 sekúnd. 

Nápoj teraz odstavíme z ohňa a necháme 15 minút chladnúť.

Potom pridáme zvyšok vína, šťavu z polovice citróna, pár plátkov pomaranča, vetvičku rozmarínu a hnedý cukor alebo med.

Všetko dobre premiešame a pod pokrievkou znovu zahrejeme na 70 °C.

Takto pripravené varené víno scedíme cez sitko a prelejeme do pohárov.

Necháme mierne vychladnúť a konzumujeme, kým je nápoj ešte teplý.

Podávame ho so škoricou a plátkom citróna alebo pomaranča.

Tento recept môžete pripraviť aj s bielym vínom, je rovnako chutný.

RADA: Ak nepijete alkohol, namiesto vína použite hroznovú šťavu alebo šťavu z granátového jablka, či čiernych ríbezlí. V tomto prípade už nie je potrebné pridávať cukor, ani med. 

Aróma každého korenia sa v tomto horúcom nápoji rozvinie inak a vytvorí spolu jeden perfektný celok.

Vychutnajte si chuť a vôňu tohto jedinečného nápoja a urobíte niečo aj pre svoje zdravie!

Veľa zdravia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay