Jeseň a zima sú obdobím chronickej únavy a sezónnych chorôb, ktoré sa prejavujú najmä upchatým nosom a kašľom.
Ak máte v obľube varené víno, máme pre vás dobrú správu!
Tento nápoj nielen že v chladných dňoch zahreje, ale postará sa aj o zdravie srdca a dobrú náladu.
V tomto článku sa vďaka portálu lekuva dozviete, aké sú výhody vareného vína pre zdravie.
Odporúčame vám pripraviť si varené víno podľa tohto starého receptu, vďaka ktorému dobre chutí a zároveň lieči.
Potrebujeme:
1 l červeného vína
250 ml vody
2 tyčinky škorice
15 g čerstvého zázvoru
2 štipky sladkej papriky
1 štipku čierneho korenia
2 bobkové listy
2 ks anízu
5 klinčekov
1 pomaranč (bio)
vetvičku rozmarínu
štipku mletého muškátového orieška
1 citrón (bio)
hrsť sušených jabĺk
2 PL medu alebo hnedého cukru
Postup:
Ako prvé si pripravíme pikantnú zmes.
Všetky koreniny nasypeme do hrnca.
Pridáme bobkový list, zalejeme studenou vodou, do zmesi pridáme nastrúhanú pomarančovú kôru a očistený, na plátky pokrájaný zázvor.
Hrniec dáme na sporák na mierny oheň a prikryjeme pokrievkou.
Odvar povaríme asi 2 minúty a odstavíme.
Bobkový list vytiahneme a zvyšok necháme pomaly vychladnúť pri izbovej teplote aspoň 1 hodinu.
Ak by ste v zmesi nechali aj bobkový list, mal by výsledný nápoj horkastú chuť.
Teraz prichádza to najdôležitejšie – ku koreninám pridáme polovicu studeného vína.
Víno by malo byť studené, pretože čím dlhšie sa ohrieva s korením, tým lepšie absorbuje arómy.
Pomaly bez pokrievky ho zahrejeme na 70 °C.
Vyššia teplota nie je nutná, pretože víno by získalo horkastú chuť.
Ak nemáte teplomer, skontrolujte teplotu pomocou malíčka.
V teplej vínnej zmesi by ste ho mali udržať 5 sekúnd.
Nápoj teraz odstavíme z ohňa a necháme 15 minút chladnúť.
Potom pridáme zvyšok vína, šťavu z polovice citróna, pár plátkov pomaranča, vetvičku rozmarínu a hnedý cukor alebo med.
Všetko dobre premiešame a pod pokrievkou znovu zahrejeme na 70 °C.
Takto pripravené varené víno scedíme cez sitko a prelejeme do pohárov.
Necháme mierne vychladnúť a konzumujeme, kým je nápoj ešte teplý.
Podávame ho so škoricou a plátkom citróna alebo pomaranča.
Tento recept môžete pripraviť aj s bielym vínom, je rovnako chutný.
RADA: Ak nepijete alkohol, namiesto vína použite hroznovú šťavu alebo šťavu z granátového jablka, či čiernych ríbezlí. V tomto prípade už nie je potrebné pridávať cukor, ani med.
Aróma každého korenia sa v tomto horúcom nápoji rozvinie inak a vytvorí spolu jeden perfektný celok.
Vychutnajte si chuť a vôňu tohto jedinečného nápoja a urobíte niečo aj pre svoje zdravie!
Veľa zdravia!