Odkedy poznám tento recept, bravčové koleno už nepečiem, ale robím LEN takto: Nič lepšie sme doma nejedli!

Dobrý deň, chcela by som sa s vami podeliť o tento chutný recept na bravčové koleno. 

U nás v rodine patrí toto jedlo medzi obľúbené pochúťky a odkedy mám tento recept od mäsiara, pripravujem ho už len takto.

Možno niekoho poteší a ulahodí mu tak, ako nám :)

Alena T. zo Zvolena

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

Pani Alenka nám poslala aj video návod z youtube, podľa ktorého si môžete aj vy pripraviť toto chutné jedlo!

Potrebujeme:

2 bravčové kolená (1 600 g)

10 cm koreňa zázvoru

200 ml svetlej sójovej omáčky (alebo 100 ml svetlej a 100 ml tmavej)

100 ml bieleho vína

50 ml ryžového octu

2 l vody

50 g kryštálového cukru (+ 1 PL cukru)

8 – 10 strúčikov cesnaku

8 jarných cibuliek

1 veľkú cibuľu

Na kapustu:

500 g kyslej kapusty

slnečnicový olej

1 PL borievok

1 PL rasce

1 bobkový list

150 ml suchého bieleho vína

1,5 PL kryštálového cukru

100 ml vody

Postup:

Bravčové kolená si umyjeme, osušíme.

Ostrým nožom spravíme na povrchu niekoľko zárezov. 

Teraz si kolená vložíme do väčšieho hrnca a zalejeme ich vodou tak, aby boli úplne ponorené. 

Na strednom ohni privedieme do varu pod pokrievkou a potom sporák vypneme. 

 

 

Obe kolená vyberieme z hrnca a opláchneme ich pod teplou vodou. 

Vodu z hrnca vylejeme, kolená vložíme naspäť a pridáme ošúpaný, na kolieska nakrájaný zázvor.

 

 

Zalejeme sójovou omáčkou, bielym vínom, ryžovým octom a 2 litrami vody.

Teraz nasypeme aj cukor (ak sa použije len svetlá sójová omáčka tak pridáme 50 g + 1 PL cukru). 

Ku kolenám do hrnca vložíme aj celé strúčiky očisteného cesnaku a jarnú cibuľku. 

 

 

Hrniec dáme znovu na sporák a zapneme na stredný ohrev.

Privedieme do varu a varíme asi 2 – 2,5 hodiny, kým sa mäso nebude dať ľahko oddeliť od kosti. 

Po vypnutí necháme stáť pod pokrievkou ešte 30 minút. 

 

 

Teraz si pripravíme kapustu.

Ošúpanú cibuľu si pokrájame na pol krúžky a orestujeme na troche oleja.

Kyslú kapustu si mierne vyžmýkame, aby sme ju trochu zbavili šťavy a potom ju pridáme na panvicu k cibuli.

 

 

Pridáme borievky, rascu, bobkový list, zalejeme suchým vínom a dobre premiešame.

Necháme dusiť, kým sa víno neodparí. 

Potom pridáme cukor, vodu, prikryjeme pokrievkou a dusíme ešte 8 – 10 minút. 

Uvarené koleno vyberieme z hrnca a servírujeme spolu s kapustou.

 

 

Môžeme posypať nasekanou jarnou cibuľkou. 

Dobrú chuť!

Video návod nájdete TU

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay