plny-hrniec_transparent_negativ.png

Vanilkový pudingáč s jablkami a poriadnou porciou krému!

Šialene dobrý koláč, ktorý vám spraví skvelú náladu aj napriek sychravému počasiu za oknami.

Šialene dobrý koláč, ktorý vám spraví skvelú náladu aj napriek sychravému počasiu za oknami.

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

200 g kryštálového cukru

200 g bravčovej masti

Štipku soli

1 vajce

2 lyžice kyslej smotany

1 bal. prášku do pečiva

Krém:

4 lyžice krupice

6 veľkých jabĺk

1,2 l mlieka

3 bal. vanilkového pudingu

8 lyžíc kryštálového cukru

Postup:

Múku zmiešame s masťou, pridáme zvyšné prísady a vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš pevné (tuhé), pridajte viac kyslej smotany. Cesto však nesmie byť píliš riedke, aby sa s ním dalo dobre pracovať. (Namiesto masti som skúšala maslo aj margarín, avšak s masťou bolo cesto najlepšie).

Cesto rozdelíme na dve polovice, zabalíme do fólie a vložíme do chladničky na 1 hodinu.

Jednu časť cesta potom rozvaľkáme na tenší plát a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto sa môže trhať, pracujte s ním opatrne).

Cesto posypeme krupicou a uložíme naň jablká, ošúpané a nakrájané na tenké plátky.

Z mlieka, pudingových práškov a cukru uvaríme puding. Necháme chvíľu vychladnúť a ešte teplý ho navrstvíme na cesto s jablkami.

Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na dlhé prúžky. Tie ukladáme na pudingovú vrstvu tak, aby sme vytvorili mrežovanú štruktúru.

Rúru nastavíme na 180 stupňov a keď je vyhriata, vložíme do nej koláč. Pečieme približne 35 minút, alebo kým cesto nie je na povrchu zlatisté.

Necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes