Krásne nadýchané venčeky v cukrovej poleve budú ozdobou vášho veľkonočného stola. Potešia malých, i veľkých!
Potrebujeme:
1 šálku hladkej múky
3 vajcia
1 – 2 bielka
250 ml vody
2 PL kryštálového cukru
1/4 ČL soli
100 g zmäknutého masla
Na polevu:
1/2 šálky cukru
4 – 5 PL mlieka
1 PL medu
Postup:
Nalejte vodu do hrnca, pridajte zmäknuté maslo a soľ. Dajte na sporák a na miernom ohni priveďte do varu. Keď zmes začne vrieť, odstavte zo sporáka a opatrne zašľahávajte múku. Vráťte na sporák a za stáleho miešania varte ešte asi 1-2 minúty. Odložte cesto z tepla a nechajte úplne vychladnúť. Keď je zmes vychladnutá, postupne po jednom zašľahajte vajíčka. Nakoniec primiešajte ešte bielky a dobre zamiešajte. Keď je cesto homogénne, naplňte ním cukrárenské vrecko a pomocou špičky vytvárajte venčeky na plechu, ktorý ste si pokryli papierom na pečenie a potreli olejom (aby z neho lepšie skĺzli). Olej si nechajte rozhorúčiť a potom v ňom vysmážajte venčeky. Naukladajte na papierové utierky, aby ste ich zbavili prebytočnej mastnoty.
Teraz si pripravte polevu. Cukor miešajte s mliekom a medom, kým nedostanete hladkú polevu. Rovnomerne ňou polejte venčeky a nechajte stuhnúť. Dobrú chuť!
Zdroj: tipichnyjkulinar.com