Tento recept mám odskúšaný a preto ho chcem poradiť a odporučiť každému, kto hľadá ten správny postup na prípravu vianočných rožtekov. Tieto sú najlepšie a skutočne ich musím pred vianocami skrývať, aby aspoň pár kúskov ostalo aj k štedrovečernému stolu. Míňajú sa rýchlosťou blesku!
Potrebujeme:
200 g maslo
300 g múka hladká
1 ks cukor vanilkový
80 g cukor práškový
180 g orechy mleté
2 ks žĺtok
na obaľovanie
cukor práškový a vanilkový zmiešaný (prípadne môžete pridať aj strúhaný kokos)
Postup:
Pripravíme si všetky ingrediencie, z ktorých v miske vypracujeme jednotné cesto – konzistencia rovnaká, ako keď robíme linecké.
Cesto zabalíme rovnako, ako linecké do fólie a necháme aspoň pol hodinu odpočívať v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo, inak by sa nám cesto veľmi zle tvarovalo. Ak sa veľmi ponáhľate, dajte cesto aspoň na pár minút do mrazničky.
Vychladené cesto dáme na pracovnú dosku a rozdelíme na kúsky, z ktorých budeme ďalej formovať rožteky. Pracujte čo najrýchlejšie, aby sa cesto veľmi nezahrialo.
Z oddeleného kúska ušúľame valček.
Vajček rozdelíme na rovnako dlhé kúsky a tvarujeme rožok.
Pečieme na plechu vystlatom papierom na pečenie pri 180 stupňoch 8-10 min.
Po vybratí z trúby sú rožky veľmi krehké a aj pri jemnom dotyku sa rozpadnú.
Treba ich iba nechať vychladnúť na plechu, tak ako sú, potom sa dajú normálne chytať do ruky.
Vanilkový cukor si v mištičke rozmiešame s práškovým cukrom podľa množstva a v tejto zmesi obaľujeme vychladnuté rožky. Ja pridávam aj trochu kokosu, ale to je len na vás.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)