Vynikajúci recept na domácu štrúdľu s jablkami a pudingom.
Namiesto lístkového skúste toto jednoduché cesto z bieleho jogurtu, za mňa je oveľa lepšie a krásne jemné.
Potrebujeme:
28 dkg múka hladká
štipka soli
1 téglik jogurt biely (150g)
8 dkg maslo
Náplň (voliteľná)
Môžete použiť náplň podľa vašej chuti, ja odporúčam túto:
1 ks vanilkový puding Dr Oetker
2 ks stredne veľké jablká
mletá škorica
hrozienka sušené
400 ml mlieko
2 PL cukor práškový
Vajíčko na potretie
Poznámka: z toho množstva prísad robím náplň do 1 štrpdle
Postup:
Samozrejme, môžete použiť aj lístkové cesto, ale ja mám najradšej toto z bieleho jogurtu:
Na 28 dkg hladkej múky pridáme štipku soli, vylejeme kelímok bieleho jogurtu a rozpustený tuk – maslo.
Z tohoto vypracujeme cesto a necháme postáť aspoň 30 minut.
Medzitým si pripravíme náplň . môžete zvoliť makovú, orechovú, tvarohovú…
Ja mám najradšej pudingovú s jablkami.
Dáme variť 400 ml mlieka. Pridáme cukor 2PL a puding Dr. Oetker.
Poriadne premiešame a varíme do zhustnutia.
Puding dáme chladiť.
Očistíme 2ks jablka a narežeme jablko na menšie kocky.
Cesto rozdelíme na dve polovice (vyjdú nám 2 štrúdle z tejto dávky).
Cesto zrozvaľkáme.
Narežeme pásiky na okraji cesta.
Vychladený zhustnutý puding dáme do stredu cesta.
Nakrájané kocky jablka poukladáme na puding, pridáme hrozienka a posypeme s mletou škoricou.
Uzavrieme vrchnú časť a postupne prekladáme pásiky.
Raz jedna strana, raz druhá.
Alebo nemusíte cesto narezávať, necháte vcelku a klasicky nazviniete, je to na vás – s narezanými okrajmi vyzerá štrúdľa krajšie :-)
Ja som robila tri náplne: jablkovú s pudingom, jablkovú s makom a orechovú :-)
Pomastíme vajíčkom, popicháme vidličkou a dáme piecť.
Pečieme pri 180 stupňoch asi 35 minút.
Poprášime práškovým cukrom a dáme piecť.