Lístkové cesto už nekupujem: VANILKOVÁ štrúdľa s pudingom a jablkami + recept na fantastické cesto z jogurtu, bez vajec!

Vynikajúci recept na domácu štrúdľu s jablkami a pudingom.

Namiesto lístkového skúste toto jednoduché cesto z bieleho jogurtu, za mňa je oveľa lepšie a krásne jemné.

Potrebujeme:

 

28 dkg múka hladká

štipka soli

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 téglik jogurt biely (150g)

8 dkg maslo

Náplň (voliteľná)

Môžete použiť náplň podľa vašej chuti, ja odporúčam túto:

1 ks vanilkový puding Dr Oetker

2 ks stredne veľké jablká

mletá škorica

hrozienka sušené

400 ml mlieko

2 PL cukor práškový

Vajíčko na potretie

Poznámka: z toho množstva prísad robím náplň do 1 štrpdle

Postup:

Samozrejme, môžete použiť aj lístkové cesto, ale ja mám najradšej toto z bieleho jogurtu:

Na 28 dkg hladkej múky pridáme štipku soli,  vylejeme kelímok bieleho jogurtu a rozpustený tuk – maslo.

 

Z tohoto vypracujeme cesto a necháme postáť aspoň 30 minut.

Medzitým si pripravíme náplň . môžete zvoliť makovú, orechovú, tvarohovú…

Ja mám najradšej pudingovú s jablkami.

 

Dáme variť 400 ml mlieka. Pridáme cukor 2PL a puding Dr. Oetker.

Poriadne premiešame a varíme do zhustnutia.

Puding dáme chladiť.

Očistíme 2ks jablka a narežeme jablko na menšie kocky.

Cesto rozdelíme na dve polovice (vyjdú nám 2 štrúdle z tejto dávky).

Cesto zrozvaľkáme.

Narežeme pásiky na okraji cesta.

Vychladený zhustnutý puding dáme do stredu cesta.

 

Nakrájané kocky jablka poukladáme na puding, pridáme hrozienka a posypeme s mletou škoricou.

Uzavrieme vrchnú časť a postupne prekladáme pásiky.

Raz jedna strana, raz druhá.

Alebo nemusíte cesto narezávať, necháte vcelku a klasicky nazviniete, je to na vás – s narezanými okrajmi vyzerá štrúdľa krajšie :-)

Ja som robila tri náplne: jablkovú s pudingom, jablkovú s makom a orechovú :-)

 

Pomastíme vajíčkom, popicháme vidličkou a dáme piecť.

Pečieme pri 180 stupňoch asi 35 minút.

Poprášime práškovým cukrom a dáme piecť.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixbay
Témy:


Pridajte svoj komentár