plny-hrniec_transparent_negativ.png

Cibuľa chutí lepšie ako mäso: Cibuľový závin z Valčianskej doliny, najlepší slaná recept!

Tento jednoduchý recept na slaný závin mi poradil kamarát.

Odvtedy ho pripravujem takmer pravidelne, keďže moji najbližší sú z neho unesení.

 

 

 

Netradičný recept na lahodný slaný závin z youtube kanála Zelihanın Tatlı tuzlu tarifleri.

Potrebujeme:

1 fľašu sódy (200 ml)

1 malý pohár rastlinného oleja (100 ml)

1 malý pohár jogurtu (98 g)

1 balenie sušeného droždia (10 g)

1 PL kryštálového cukru (10 g)

1 ČL soli (8 g)

5 šálok pšeničnej hladkej múky (500 g)

Na plnku:

5 veľkých cibúľ

1 ČL soli

1 ČL paradajkovej pasty

1 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL vločiek červenej papriky

nastrúhaný syr

Na potretie cesta:

30 g masla

Na potretie a posyp:

1 žĺtok

sezam

rascu

Postup:

Do misky nalejeme sódu.

Pridáme droždie, cukor a zamiešame.

 

 

Ďalej pridáme jogurt, olej a premiešame.

Pridáme soľ, múku a špachtľou dôkladne vymiešame.

 

 

Vypracujeme vláčne cesto, ktoré sa nelepí na ruky.

Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú časť cesta na ďalšie 4 časti.

 

 

Z cesta ušúľame guľky a poukladáme ich na pomúčený podnos.

Guľky prekryjeme fóliou a necháme odležať, kým si pripravíme plnku.

 

 

Cibuľu nakrájame a osmažíme na troche oleja.

Pridáme soľ, pretlak, čierne korenie, papriku a dobre premiešame.

 

 

Plnku preložíme do taniera a necháme vychladnúť.

Na každú guľku cesta položíme kúsok masla.

 

 

Cesto roztiahneme na kruh s priemerom asi 15 cm.

Štyri cestá naskladáme na seba.

 

 

Cesto poukladáme na podnos, prekryjeme fóliou a vložíme na 20 minút do chladničky.

Po vybratí z chladničky cesto zväčšíme na cca 25 cm.

 

 

Cesto preložíme cez seba na tretiny a trochu roztiahneme prstami (viď video).

Potom cesto rozvaľkáme valčekom a do stredu nanesieme cibuľovú plnku.

 

 

Pridáme nastrúhaný syr, cesto uzavrieme a prištipneme prstami.

Závin otočíme a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Záviny potrieme žĺtkom a posypeme sezamom a rascou.

Plech vložíme do predhriatej rúry na 180°C a pečieme do zlatista.

 

 

A môžeme servírovať.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes