plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nadýchané valčeky plnené džemom: Sú ako vatička a ostanú mäkké aj na druhý deň – deti ich doslova milujú !

Napečte rodine a priateľom tieto fantastické jemné rožteky a vychutnávajte si spoločné chvíle ešte viac. Ideálne k čaju, alebo ku kávičke :)

Potrebujeme:

600 g hladkej múky

1 veľké, alebo 2 malé vajcia

25 g čerstvého droždia, alebo 8 g sušeného

70 g krupicového cukru

1/2 ČL soli

90 g masla

280 ml mlieka

Náplň: 150 g hustého džemu (použitý bol jahodový)

1 vajce na potretie roliek pred pečením

kúsok masla a potretie roliek po upečení

práškový cukor na posypanie

Postup:

Do teplého mlieka rozdrvte droždie, pridajte 1/2 lyžičky cukru a 1 lyžicu preosiatej múky – všetko dobre premiešajte. Nechajte nakysnúť na teplom mieste asi 10-15 minút, pod čistou bavlnenou utierkou. Do misy nasypte zvyšnú múku, ktorú ste si predtým preosiali. Pridajte soľ, zvyšný cukor a vajíčko. Cesto trochu premiešajte a potom mieste rukami.

Do cesta pridajte zmäknuté maslo a mieste asi 10 minút, kým nebude homogénne a nelepivé.

Hlbokú misu si vymastite trochou oleja, vložte do nej cesto a nechajte na teplom mieste odpočívať asi hodinu, prikryté utierkou.

Potom si cesto preložte na pomúčenú dosku a vytvarujte 12 rovnakých buchtičiek.

Buchtičky prikryte potravinárskou fóliou a nechajte ich 10 minút podkysnúť. Potom vyvaľkajte každú buchtičku do okrúhlej placky a k jednému kraju navrstvite lyžičku džemu.

Bočné okraje ohnite dovnútra, aby vám džemová plnka nevytiekla. Zrolujte.

Valčeky ukladajte na plech, ktorý ste si vystlali papierom na pečenie ďalej od seba, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.

Opäť ich zakryte potravinárskou fóliou a nechajte podkysnúť asi 10 – 15 minút. Následne ich namažte rozšľahaným vajíčkom a dajte piecť do predhriatej rúry na cca 180 stupňov, asi na 30 minút.

Upečené valčeky vyberte z rúry a potrite maslom. Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom. Hotovo. Krásne a voňavé plnené rožteky sú pripravené na ochutnávku. Dobrú chuť!

Zdroj: retete-usoare.eu


Najlepšie recepty na dnes