plny-hrniec_transparent_negativ.png

Nezameniteľný Valašský frgál (úžasný recept): Mám už po 60-tke, no lepší koláč som v živote nejdela!

Fantastický recept na nezameniteľný valašský frgál.

Takýto úžasný frgál sa podaril úžasnej kuchárke, pani Pavle a tak som si povedala, že ho skúsim tiež.

 

 

Čo vám budem rozprávať, podľa mňa ide o jeden z najlepších koláčov, aké existujú.

Pridávam recept, ktorý mám ešte po našej prababke Marte a dúfam, že bude chutiť aj vám.

My pečieme vždy 8 kusov, kedže je nás doma 8.

 

 

Pokojne na začiatok skúste z polovičnej dávky, 4 frgále.

Potrebujeme (na 8 frgálov):

Kvások:

0,5 l mlieko

100 g droždia

1 lyžica cukor

Cesto:

 

 

750 g polohrubá múka

250 g hladká múka

6 ks žĺtok

2 ks vajcia celá

3 lyžice práškový cukor

1 lyžička soľ

1 kocka maslo (príp. hera)

100 g olej (asi 1 dl)

Posýpka:

 

 

150 g polohrubá múka

150 g hladká múka

150 g práškový cukor

300 g maslo rozpustené

Tvarohová plnka s lekvárom:

2 kocky tvaroh plnotučný

1 ks vajce – rozdeliť na bielok a žĺtok z bielku ušľahať sneh

Hrsť hrozienka podľa chuti, práškový cukor

Domáci lekvár

Voliteľné: orechy, mak, hruškový lekvár…

100 g rozpustené maslo, 1 lyžica rumu + Vanilkový cukor

Postup:

Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto.

 

 

Cesto prepracujeme do hladka a necháme na teplom mieste  vykysnúť ako klasicky.

Po vykysnutí ho ešte raz primiesime a necháme znova chvíľu vykysnúť.

Medzitým si pripravíme plnky, posýpku a plechy vystelieme papierom na pečenie (ideálne okrúhle s priemerom asi 30 cm, ale môžeme piecť aj klasickom a veľkosť prispôsobiť plechu).

Kysnuté cesto rozdelíme na bochníky (cca 220 g), ktoré opäť necháme vykysnúť.

Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme na tenko (môžeme vaľkať rovno na papieri na pečenie a preniesť na plech).

 

 

Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku (necháme asi 1/2 cm od okraja).

Nakoniec posypeme posýpkou a dáme ešte na chvíľu podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 200-250 ° C a jednotlivé plechy s frgálama pečieme každý tak 6 minút, kým sú okraje dozlatista.

Po vytiahnutí z rúry ešte zľahka potrieme okraje masťou.

 

 

Po vychladnutí a odležaní zalejeme koláče rozpusteným maslom, v ktorom si rozmiešame rum a trochu vanilkového cukru (maslom nešetriť).

Na tvarohovú náplň zmiešame tvaroh s žĺtkom, cukrom, hrozienkami a nakoniec vmiešame aj sneh z bielku.

 

 

Môžeme urobiť jeden frgál len s tvarohom, jeden s lekvárom, jeden s makom, alebo urobiť jeden frgál s dvomi náplnňami. Je to na vás.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes