Valašské koláče z majonézy: Toto cesto je ako z rozprávky a ja z neho robím aj buchty a dukátové buchtičky!

Koláčiky, ktoré som ako dieťa jedla u tety a dnes ich pripravujem aj doma. Majonézu som do cesta nikdy predtým nepridávala, no v týchto koláčikoch je to dokonalá prísada. Z tohoto cesta robím aj dukátové buchtičky.

Potrebujema:

500 g hladkej múky

50 g droždia

200-250 ml mlieka

10 lyžičiek cukru

200 g majonézy

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 žĺtok

Štipka soli

Náplň:

Tvaroh

Vajce

Citrónová kôra

Cukor podľa chuti

Na potretie upečených koláčov (voliteľné):

Rum+práškový cukor

Na potretie cesta:

Bielok

Postup:

Všetky prísady na cesto zmiešame, cesto bude vláčne a dobre sa s ním bude pracovať, to vďaka majonéze. Necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou.

Keď cesto vykysne, tvoríme z neho bochníčky, ktoré sa na vymastenom plechu ponaťahujeme rukami tak, aby nám v strede vznikla priehlbinka. Tú naplníme tvarohom zmiešaným s vajíčkom, kôrou a cukrom. Koláčiky potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20-30 minút – prípadne, kým nebude povrch cesta zlatistý.

Nakoniec zvyknem potrieť zmesou rumu a práškového cukru, ktoré si rozmiešame na pastu. Ale to je len moje vylepšenie. Ešte odporúčam pred pečením posypať cukrovou drobenkou ak máte radi sladučké koláče.

Prajeme vám dobrú chuť!:-)