Koláčiky, ktoré som ako dieťa jedla u tety a dnes ich pripravujem aj doma. Majonézu som do cesta nikdy predtým nepridávala, no v týchto koláčikoch je to dokonalá prísada. Z tohoto cesta robím aj dukátové buchtičky.
Potrebujema:
500 g hladkej múky
50 g droždia
200-250 ml mlieka
10 lyžičiek cukru
200 g majonézy
1 žĺtok
Štipka soli
Náplň:
Tvaroh
Vajce
Citrónová kôra
Cukor podľa chuti
Na potretie upečených koláčov (voliteľné):
Rum+práškový cukor
Na potretie cesta:
Bielok
Postup:
Všetky prísady na cesto zmiešame, cesto bude vláčne a dobre sa s ním bude pracovať, to vďaka majonéze. Necháme kysnúť na teplom mieste prikryté utierkou.
Keď cesto vykysne, tvoríme z neho bochníčky, ktoré sa na vymastenom plechu ponaťahujeme rukami tak, aby nám v strede vznikla priehlbinka. Tú naplníme tvarohom zmiešaným s vajíčkom, kôrou a cukrom. Koláčiky potrieme bielkom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov asi 20-30 minút – prípadne, kým nebude povrch cesta zlatistý.
Nakoniec zvyknem potrieť zmesou rumu a práškového cukru, ktoré si rozmiešame na pastu. Ale to je len moje vylepšenie. Ešte odporúčam pred pečením posypať cukrovou drobenkou ak máte radi sladučké koláče.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)