Valašské frgály od babičky: Tradičný kysnutý koláč s plnkami od výmyslu sveta – najlepší koláč pod slnkom!

Valašské frgály od babičky, vynikajúce koláče prirpavené podľa starého receptu.

Vynikajúci recept na pravý valašský frgál podľa starého overeného receptu.

Potrebujeme:

kvások:

1/2 l mlieka

100 g droždia

1 lyžica cukru

cesto:

...

750 g polohrubej múky

250 g hladkej múky

6 ks žĺtkov

2 ks vajcia

3 lyžice práškového cukru

1 lyžička soli

250 g Hera

100 ml olej

posýpka:

150 g polohrubej múky

150 g hladkej múky

150 g cukru práškového

300 g rozpusteného masla

Postup:

Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto. Cesto vymiesime do hladka a necháme vykysnúť. Potom ho ešte raz premiesime a necháme znova podkysnúť. Medzitým pripravíme plnky, posýpku a plechy (použili sme okrúhle plechy na pizzu s priemerom 30 cm).

Plechy vyložíme papierom na pečenie.

Kysnuté cesto rozdelíme na bochníky (cca 220 g), ktoré opäť necháme vykysnúť. Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme malým jednoručným valčekom (rozťapkáme) od stredu až po kraja plechu na tenko. Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku (necháme asi 1/2 cm okraja). Nakoniec posypeme posýpkou a dáme opäť trochu kysnúť.

Rúru rozohrejeme na 200-250 ° C a jednotlivé plechy s frgálama pečieme každý tak 6 minút, až sú okraje dozlatista. Po vytiahnutí z rúry ešte potrieme zľahka okraje masťou. Po vychladnutí (najlepšie až večer) zalejeme koláče rozpusteným maslom, v ktorom je rum a vanlkový cukor.

Maková plnka

  • 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.

Tvarohová plnka

  • 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.