Vynikajúci recept na pravý valašský frgál podľa starého overeného receptu.
Potrebujeme:
kvások:
1/2 l mlieka
100 g droždia
1 lyžica cukru
cesto:
750 g polohrubej múky
250 g hladkej múky
6 ks žĺtkov
2 ks vajcia
3 lyžice práškového cukru
1 lyžička soli
250 g Hera
100 ml olej
posýpka:
150 g polohrubej múky
150 g hladkej múky
150 g cukru práškového
300 g rozpusteného masla
Postup:
Pripravíme kvások a zmiešame ho s ingredienciami na cesto. Cesto vymiesime do hladka a necháme vykysnúť. Potom ho ešte raz premiesime a necháme znova podkysnúť. Medzitým pripravíme plnky, posýpku a plechy (použili sme okrúhle plechy na pizzu s priemerom 30 cm).
Plechy vyložíme papierom na pečenie.
Kysnuté cesto rozdelíme na bochníky (cca 220 g), ktoré opäť necháme vykysnúť. Bochníky preložíme na plech a rozvaľkáme malým jednoručným valčekom (rozťapkáme) od stredu až po kraja plechu na tenko. Kraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a na cesto rozotrieme plnku (necháme asi 1/2 cm okraja). Nakoniec posypeme posýpkou a dáme opäť trochu kysnúť.
Rúru rozohrejeme na 200-250 ° C a jednotlivé plechy s frgálama pečieme každý tak 6 minút, až sú okraje dozlatista. Po vytiahnutí z rúry ešte potrieme zľahka okraje masťou. Po vychladnutí (najlepšie až večer) zalejeme koláče rozpusteným maslom, v ktorom je rum a vanlkový cukor.
Maková plnka
- 150 ml mlieka, 50 gramov cukru, 150 gramov mletého maku a 2 PL rumu. Mlieko si dáme variť do hrnca, zalejeme ním mak a cukor, dochucujeme rumom.
Tvarohová plnka
- 250 gramov mäkkého tvarohu, vanička tučného tvarohu, 2 žĺtka, 2 vanilkové cukry, 2 PL citrónovej kôry, 1 PL rumu, 1/2 vanilkového pudingu, 60 gramov cukru, hrozienka namočené cez noc v rume. Vymiešame hmotu, dáme na koláč, pečieme podľa postupu.