Miliónová VAJÍČKOVÁ nátierka s domácim chlebíkom: Krémová, lahodná a viete ju rýchlo pripraviť – ostatné recepty sa môžu schovať!

Tento rok na veľkonočnom stole nesmie chýbať vajíčková nátierka, tento recept nám chutí najviac!

Vajíčková nátierka je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej veľkonočnej kuchyne. Je to jednoduchá, chutná a lacná pochutina, ktorá sa hodí na rôzne príležitosti. Či už chystáte rýchle raňajky, desiatu, olovrant alebo pohostenie pre hostí, vajíčková nátierka je vždy skvelou voľbou.

 

 

V tomto článku vám prezradíme tajomstvá dokonalej vajíčkovej nátierky. Naučíme vás, ako vybrať tie správne suroviny, ako uvariť vajíčka na tvrdo, ako ich pretlačiť, aby boli jemné a krémové, a ako nátierku dochutiť, aby bola lahodná a neodolateľná. Predstavíme vám aj rôzne variácie vajíčkovej nátierky, s rôznymi prísadami a dochucovadlami, ktoré potešia celú rodinu.

Tu je pár tipov na prípravu vajíčkovej nátierky:

Použite čerstvé vajíčka. Vajíčka uvarte na tvrdo, aby boli žĺtky pevné a biele.

Vajíčka pretlačte čo najjemnejšie, aby boli jemné a krémové.

Nátierku dochuťte podľa chuti soľou, korením a maslom.

Môžete pridať rôzne prísady, ako je pažítka, chren, syr alebo bylinky.

Nátierku servírujte na chlebe, krekrach alebo zeleninových tyčinkách.

Dokonalá vajíčková nátierka od Janky

 

 

Potrebujeme:

6 uvarených vajíčok

2x pomazánkové maslo

100 ml majonéza

3 tavené syry

1 lyžička horčice

kúsok zmäknutého masla

soľ

korenie

trochu cesnaku (len málinko na zvýraznenie chuti).

Postup:

Najprv som vyšľahajte žĺtky s maslom a potom postupne pridajte zostávajúce ingrediencie.

Dôkladne prešľahajate. Nakoniec vmiešame na kocky pokrájané bielky a dochutíme.

Podávame s domácim chlebíkom.

Variácie vajíčkovej nátierky

 

 

Klasická nátierka s maslom a pažítkou

Postup:

4 uvarené vajcia na tvrdo

50 g masla

1 PL pažítky, nasekanej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte maslo, pažítku, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Pikantná nátierka s chrenom

Potrebujeme:

4 uvarené vajcia na tvrdo

2 PL chrenu

1 PL majonézy

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte chren, majonézu, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Syrová nátierka s bylinkami

Potrebujeme:

4 uvarené vajcia na tvrdo

50 g syra (eidam, čedar, parmezán), nastrúhaného

1 PL petržlenovej vňate, nasekanej

1 PL kôpru, nasekanej

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajcia pretlačte cez sitko, pridajte syr, petržlenovú vňať, kôpor, soľ a korenie. Dobre premiešajte, kým nie je nátierka hladká a krémová.

Ďalšie variácie:

 

 

Nátierka s avokádom: Pridajte do nátierky pretlačené avokádo a dochuťte limetkovou šťavou a koriandrom.

Nátierka s tuniakom: Pridajte do nátierky tuniaka z konzervy a dochuťte olivovým olejom a citrónovou šťavou.

Nátierka s lososom: Pridajte do nátierky údeného lososa a dochuťte kôprom a kyslou smotanou.

Nátierka s paprikou: Pridajte do nátierky pretlačenú červenú papriku a dochuťte paprikou a chilli.

Tipy:

Pre jemnejšiu nátierku môžete vajcia pretlačiť dvakrát.

Nátierku môžete ozdobiť bylinkami, kvetmi alebo kúskami zeleniny.

Nátierku môžete servírovať v malých miskách alebo na lyžičkách.

Experimentujte s rôznymi prísadami a dochucovadlami a vytvorte si vlastnú obľúbenú variáciu vajíčkovej nátierky.

Recept na rýchly domáci chlebík, ktorý sa skvele hodí k domácej vajíčkovej nátierke

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

300 ml vlažnej vody

7 g sušeného droždia

1 lyžička soli

1 lyžička cukru

1 lyžica olivového oleja

Postup:

 

 

V miske zmiešajte múku, droždie, soľ a cukor. Pridajte vlažnú vodu a olivový olej a vymieste cesto.

Cesto by malo byť mäkké a elastické. Vymiesené cesto nechajte kysnúť na teplom mieste cca 1 hodinu, kým nezdvojnásobí objem.

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte bochníky.

Bochníky položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte podkysnúť cca 30 minút. Predhrejte rúru na 200 °C. Bochníky chleba potrite vodou a pečte v predhriatej rúre cca 30 minút, kým nie sú zlatohnedé.

Dnes najobľúbenejšie