Vajíčka varím vždy s plátkom citróna, pretože účinok stojí za to: Prečítajte si a urobíte to isté!

Chcete poznať dobrý tip, ako rýchlo ošúpať uvarené vajíčko?

 

 

Vďaka tejto metóde to pôjde hladko a bez zbytočných strát.

Ak vajcia uvaríte vo vode bez akýchkoľvek prísad, s najväčšou pravdepodobnosťou sa spolu so škrupinou oddelia aj kúsky vajíčka.

Portál przyslijprzepis poradil jednoduchý trik, vďaka ktorému bude šúpanie vajec hračka.

Každý mal aspoň raz v živote tento problém.

Zvyčajne sa objaví, keď ošúpete čerstvé, „mladé“ vajcia.

V takýchto vajciach škrupina drží membránu a všetko ostatné veľmi pevne.

 

 

Ich šúpanie často končí stratou aj polovice vajíčka.

Čím sú vajíčka staršie, tým ľahšie sa škrupina odlupuje.

Membrána pod škrupinou sa stáva tuhšou a suchšou.

Pri kúpe vajec v obchode väčšinou nevieme, ktoré vajcia sú mladšie a ktoré staršie.

Preto pre každý prípad môžete použiť niekoľko trikov, medzi ktoré patrí aj trik s citrónom.

Ako rýchlo ošúpať vajíčko?

 

 

Ak chcete dosiahnuť bezproblémové šúpanie vajec, uvarte ich spolu s citrónom.

Kým voda zovrie, vložte do nej plátok citróna (alebo jeho kôru, aj vyžmýkanú) a pokračujte vo varení ako obvykle.

Vodu môžete dodatočne osoliť veľkou štipkou soli.

Soľ tiež pomôže odlepiť škrupinu a ak vajíčko praskne, jeho obsah zostane vnútri.

 

 

Po uvarení ponorte vajcia na chvíľu do ľadovej vody a ošúpte ich – žiadny problém.

Môžete dokonca pridať aj pár kociek ľadu.

Tento teplotný šok pomôže, aby sa škrupinka lepšie oddelila od uvareného bielka.

Namiesto citrónu môžete použiť aj kyselinu citrónovú alebo ocot.

 

 

Budú fungovať rovnako.

Kyselina obsiahnutá v citróne (rovnako ako kyselina citrónová a ocot) rozpúšťa a oslabuje vápenatú škrupinu a podobne ako soľ zabraňuje vytekaniu obsahu z vajíčka prasknutého pri varení.

Lúpanie vajec bez námahy

Vďaka tejto metóde sa nemusíte uvarených vajíčok ani dotknúť a škrupinka sama zlezie.

 

 

Pred varením vajíčko jemne naťuknite v spodnej širokej časti.  

Dávajte však pozor, aby ste škrupinu nerozbili úplne.

Potom vložte vajce do hrnca s vodou a uvarte, ako obvykle. 

Keď začne voda vrieť, môžete si všimnúť, že prasklina na škrupine sa zväčšuje. 

Medzitým si zoberte malú misku s tesným vekom a naplňte ju asi do polovice vodou. 

Vložte vajíčka, uzavrite vekom a silno potraste do strán.

Keď misku otvoríte, budete  nadšení.

 

 

Vajíčko sa ošúpalo bez toho, aby ste sa ho priamo dotkli a ostáva vcelku.

Na vajíčku neostal absolútne žiaden kúsok škrupiny.

Ako správne uvariť vajcia

 

 

budú držať tvar a budú chutiť skvele.

Postup:

Pripravte si vajíčka, ktoré budete variť.

Vložte ich do misky a posypte sódou bikarbónou.

 

 

Potom ich posypte ešte soľou

Následne vajcia zalejte vodou, premiešajte, aby sa soľ a sóda bikarbóna rozpustili. 

Následne nechajte vajíčka stáť v tomto roztoku asi 5 minút. 

Potom vajíčka umyte pomocou papierovej utierky.

Prečo používať soľný roztok so sódou bikarbónou na umývanie vajec?

Soľ má totiž sterilizačný účinok a dokáže účinne zabiť baktérie na povrchu vajíčka. 

 

 

Sóda bikarbóna zase zmäkčuje nečistoty.

Možno si niektorí myslia, že takéto čistenie je zbytočné.

Pravdepodobne neviete, že vo vaječnej škrupine je veľa malých dierok a v tých sa držia baktérie.

Vodu vymeníme a opláchneme ich dočista. 

Teraz do vody pridáme trochu octu.

 

 

Vajcia pripravené týmto spôsobom sa ľahko šúpu a zachovajú si živiny.

Do hrnca si nalejeme vodu, pridáme lyžičku soli a zapneme sporák. 

Vajcia nevkladáme do studenej vody, ani do vriacej vody, ale keď sa začnú tvoriť bublinky. 

Vo všeobecnosti vaječný žĺtok začne tuhnúť po 6 minútach. 

 

 

Odporúča sa, aby ste vajcia varili dlhšie ako 8 minút. 

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie