Nesmrteľný recept na RETRO veľkonočnú DOBROTU: Robím ju takto už 40 rokov, tú chuť neprekoná nič!

Hľadáte skvelý tip na veľkonočné pohostenie?

Čo tak skúsiť obľúbený retro recept, ktorý nikdy nesklame?

 

 

Vaječná tlačenka, ktorej autorkou je Dana Ch. si vás určite získa.

Ja som takúto dobrotu robievala ešte za bývalého režimu.

Je jednoduchá na prírpavu, vyzerá krásne a ešte lepšie chutí.

 

 

Výroba vaječnej tlačenky sa v mnohých slovenských rodinách dedí z generácie na generáciu. V minulosti boli vajcia dostupné najmä na jar, takže Veľká noc bola ideálnym obdobím na ich využitie. Existuje mnoho rôznych receptov na vaječnú tlačenku, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu a rodinných tradícií. Niektoré recepty obsahujú mäso, zeleninu alebo iné ingrediencie.

Vaječná tlačenka je chutný a symbolický pokrm, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou slovenských veľkonočných tradícií.

Potrebujeme:

6 vajec

1 Moravanka (zelenina v náleve)

376 g tatárska omáčka

30 gramov salámy

1 Masox

33g želatíny – na vaječnú tlačenku

Postup:

 

 

Začneme tým, že vajíčka uvaríme natvrdo.

Scedíme a necháme vychladnúť.

Potom ich ošúpeme.

 

 

Moravanku scedíme – nálev odložíme.

Nálev dolejeme do 300 ml vodu.

Potom tekutinu rozdelíme na dve polovice.

 

 

 

Do jednej polovice (150 ml ) dáme Masox a preložíme na plameň.

Necháme prevariť a potom zložíme z plameňa.

Aj druhú polovicu nálevu (150 ml) dáme na plameň a necháme prevariť.

 

 

Zložíme z plameňa a pridáme 33 g želatíny.

Vajíčka si pretlačíme cez pretláčadlo, alebo nakrájame nadrobno.

Salámu tiež nakrájame nadrobno. 

 

 

Scedenú Moravanku tiež nakrájame najemno, ale neodporúča sa pridávať cibuľu a feferóny.

Potom k nakrájaným kúskom (vajíčka, saláma a Moravanka) pridáme nálev s Masoxom.

Nakoniec pridáme želatínovú zmes a tatársku.

 

 

Všetko spolu dôkladne premiešame a dáme do formy.

Necháme chladiť do druhého dňa.

Prajeme vám dobrú chuť! :)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie