V zime už za papriku neplatím: Najlepšia plnená paprika!

Pripravte si doma plnenú papriku podľa tradičného receptu našich mám.

U nás patrí tento jednoduchý recept k najobľúbenejším.

 

 

Skvelý recept na lahodnú plnenú papriku z youtube kanála köyden lezzetler.

...

Potrebujeme:

3 kg papriky

100 ml rastlinného oleja

5 veľkých paradajok

Na plnku:

3 PL olivového oleja

1 cibuľu

1 strúčik cesnaku

1 ČL paradajkovej pasty

1 šálku ryže (160 g)

1 ČL soli

1 ČL sušenej mäty

1/2 ČL mletého čierneho korenia

1 ČL mletej červenej papriky

1/2 ČL kryštálového cukru

200 ml vody

petržlenovú vňať

Na omáčku:

1 ČL paradajkovej pasty

2-3 PL rastlinného oleja

1/2 ČL soli

200 ml vody

Postup:

Z papriky odstránime stonky a semienka.

Potom papriky potrieme olejom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Plech vložíme do rúry a pečieme 40-45 minút pri teplote 200°C.

Umyté rajčiny prekrojíme na polovicu a vyberieme dužinu do misky.

 

 

Z paradajok odrežeme biele časti a nakrájame (viď video).

Do vychladnutej papriky vložíme plátok paradajky a vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.

 

 

Pomocou slamky odstránime z vrecka vzduch, uzavrieme ho a papriky môžeme skladovať v mrazničke.

Do hlbokej panvice na sporáku pridáme olej, nakrájanú cibuľu, zamiešame a zľahka osmažíme.

 

 

Pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a zamiešame.

Potom pridáme paradajkový pretlak a vareškou vymiešame.

 

 

Pridáme umytú ryžu, miešame a smažíme 1-2 minúty.

Vložíme paradajkovú dužinu, pridáme soľ a mätu.

 

 

Do zmesi nasypeme čierne korenie, mletú papriku, cukor a premiešame.

Nalejeme horúcu vodu, zamiešame, prekryjeme a necháme variť, kým sa voda neodparí.

 

 

Po uvarení pridáme petržlenovú vňať, premiešame, prekryjeme a varíme ešte 1-2 minúty.

Ryžovou plnkou naplníme papriky.

 

 

Vrch prekryjeme paradajkou a papriky poukladáme do hlbokej misy.

Do nádoby pridáme paradajkový pretlak, olej, soľ, vodu a lyžicou dôkladne premiešame.

 

 

Omáčku nalejeme do misy s paprikami a pečieme v rúre 25-30 minút pri teplote 200°C.

Plnené papriky môžeme servírovať.

 

 

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

https://youtu.be/DDJYrdeJFxo

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay