Pripravte si doma plnenú papriku podľa tradičného receptu našich mám.
U nás patrí tento jednoduchý recept k najobľúbenejším.
Skvelý recept na lahodnú plnenú papriku z youtube kanála köyden lezzetler.
Potrebujeme:
3 kg papriky
100 ml rastlinného oleja
5 veľkých paradajok
Na plnku:
3 PL olivového oleja
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 ČL paradajkovej pasty
1 šálku ryže (160 g)
1 ČL soli
1 ČL sušenej mäty
1/2 ČL mletého čierneho korenia
1 ČL mletej červenej papriky
1/2 ČL kryštálového cukru
200 ml vody
petržlenovú vňať
Na omáčku:
1 ČL paradajkovej pasty
2-3 PL rastlinného oleja
1/2 ČL soli
200 ml vody
Postup:
Z papriky odstránime stonky a semienka.
Potom papriky potrieme olejom a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Plech vložíme do rúry a pečieme 40-45 minút pri teplote 200°C.
Umyté rajčiny prekrojíme na polovicu a vyberieme dužinu do misky.
Z paradajok odrežeme biele časti a nakrájame (viď video).
Do vychladnutej papriky vložíme plátok paradajky a vložíme do uzatvárateľného plastového vrecka.
Pomocou slamky odstránime z vrecka vzduch, uzavrieme ho a papriky môžeme skladovať v mrazničke.
Do hlbokej panvice na sporáku pridáme olej, nakrájanú cibuľu, zamiešame a zľahka osmažíme.
Pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a zamiešame.
Potom pridáme paradajkový pretlak a vareškou vymiešame.
Pridáme umytú ryžu, miešame a smažíme 1-2 minúty.
Vložíme paradajkovú dužinu, pridáme soľ a mätu.
Do zmesi nasypeme čierne korenie, mletú papriku, cukor a premiešame.
Nalejeme horúcu vodu, zamiešame, prekryjeme a necháme variť, kým sa voda neodparí.
Po uvarení pridáme petržlenovú vňať, premiešame, prekryjeme a varíme ešte 1-2 minúty.
Ryžovou plnkou naplníme papriky.
Vrch prekryjeme paradajkou a papriky poukladáme do hlbokej misy.
Do nádoby pridáme paradajkový pretlak, olej, soľ, vodu a lyžicou dôkladne premiešame.
Omáčku nalejeme do misy s paprikami a pečieme v rúre 25-30 minút pri teplote 200°C.
Plnené papriky môžeme servírovať.
Dobrú chuť!
Video návod: