V zime nekupujem mrkvu, používam vlastnú: Skvelý recept, vhodný na všetky jedlá!

Mrkva sa, samozrejme, celkom dobre skladuje čerstvá, napríklad v pivnici.

 

 

No, žiaľ, aj tak jej do budúcej sezóny zrejme nebudete mať dosť a poškodené exempláre sa najčastejšie nezachránia.

Najlepšou možnosťou v tomto prípade by preto bolo mrkvu naložiť do pohárov.

...

 

 

Jednoduchý recept na zaváranú mrkvu z portálu cpykami.

Potrebujeme:

3 kg mrkvy

soľ (1 PL na 1 kg mrkvy)

1 PL 9% octu na pohár

objem pohára=0,5 l

Postup:

Mrkvu dobre umyjeme a ošúpeme.

Na hrubom strúhadle (alebo mixérom) ju nastrúhame do misy.

 

 

Pridáme soľ a rukami dôkladne premiešame.

Mrkvu vložíme do pohárov a päsťou ju zľahka zatlačíme.

 

 

Do každého pohára pridáme ocot.

Poháre prikryjeme sterilizovanými viečkami.

 

 

Na dno hrnca vložíme utierku.

Potom poukladáme poháre.

 

 

Do hrnca nalejeme vodu po hrdlo pohárov.

Hrniec prekryjeme pokrievkou.

 

 

Po zovretí vody varíme mrkvu na strednom ohni asi 30 minút.

Potom zaváracie poháre na pevno uzavrieme.

Otočíme a necháme úplne vychladnúť.

 

 

Takúto mrkvu môžeme neskôr použiť pri príprave takmer akéhokoľvek jedla.

Dokonale sa skladuje pri izbovej teplote.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay