Kto ich pozná, ten rezne nikdy neklepe a v šľahačke neznesie umelý stužovač: 15 trikov zo starej knihy, ktoré využite denne!

V starej zaprášanej kuchárskej knihe z roku 1920 sa okrem množstva receptov našlo aj týchto 15 trikov, označených ako „Tajomstvá dobrej gazdinky“.

V starej zaprášanej kuchárskej knihe z roku 1920 sa okrem množstva receptov našlo aj týchto 15 trikov, označených ako „Tajomstvá dobrej gazdinky“. Podľa nás sú také skvelé, že by o nich mali vedieť ľudia aj dnes. Uľahčia prácu, zlepšia chuť jedla a ušetria vám aj peniaze. Pripnite si ich na chladničku, tieto vychytávky z minulosti sa skutočne oplatí poznať!

Ocot a olej namiesto klepania

Namiesto klepania vezmite hlboký tanier a nalejte doň 3 lyžice octu a jednu lyžicu oleja. Mäso položte do tejto zmesi a enchajte nasiaknúť po dobu niekoľkých hodín (sem-tam mäso otočte). Hoci sa v domácnostiach na tento trik takmer zabudlo, dodnes sa používa v top reštauráciách po celom svete, s tým rozdielom, že obyčajný rastlinný olej sa nahrádza olivovým. Vďaka tejto úprave je mäso jemnejšie, chutnejšie a pri vyprážaní či pečení sa na povrchu urobí chrumkavá kôrka.

Žiaden zápach pri vyprážaní a prepálený olej

Stačí, ak do oleja vhodíte aj pár koliesok mrkvy, alebo kúsok korku.

Závin upečený vždy dochrumkava

Chcete, aby bol váš závin na povrchu zlatistý a krásne chrumkavý? Nie je nič jednoduchšie, pred pečením ho jednoducho potrite žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ak nechcete aby hrianky – teda vyprážaný chlebík, nenasiakol toľko tuku, postriekajte ho pred pražením trochou vlažnej vody. Bude chutiť ešte lepšie a nebude taký mastný.

Už sa vám viac nerozvarí ryža

Aby sa ryža nerozvarila, do vriacej vody pridáme niekoľko lyžičiek studeného mlieka.

Chýbajú vám orechy do koláča, takto ich nahradíte

Orechovú chuť v koláči môžete dosiahnúť aj bez orechov. Stačí, ak na masle krátko osmažíte strúhanku a pridáte do cesta.

Najlepšie kurča

Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.

Aby hrozienka neprepadli na dno plechu

Stačí, ak ich pred pridaním do cesta obalíte v múke. Budú krásne držať v ceste a neprepadnú na spodok.

Šalvia – pomocníčka každej gazdinky

Aby sa mravce, mole, hlodavce a ďalší nezvaní hostia držali od vašej kuchyne ďaleko, vezmite si na pomoc šalviu. Uviažte si z nej menšie kytičky a tie jednoducho vložte do regálov a okolo kuchynskej linky, či na miesta, kde ste škodcov videli. Vôňa šalvie ich spoľahlivo odplaší.

Do polevy pridajte vínny kameň

Ide o vedľajší produkt pri výrobe vína a nájdete ho vo vinárstvach či na internete. Podľa knihy sa odporúča do domácich krémov na torty a sladkej polevy pridať asi ¼ lyžičky vínneho kameňa. Zlepší chuť, krém bude lepšie držať a vďaka nemu sa tiež použité ingrediencie lepšie spoja.

Trené cesto bude nadýchanejšie a vláčnejšie

Stačí, ak do cesta pridáte niekoľko kvapiek octu.

Aby mala bábovka úžasne nadýchané cesto

Tajomstvom nadýchaného cesta je v tom, že si pri príprave surovín rozdelí práškový cukor na dve polovice. Jednu ušľahajte so žĺtkami a postupne pridá olej, múku a prášok do pečiva. Druhú časť ušľahajte spolu s bielkami na tuhý sneh a snehu vmiešajte aj lyžicu čo najstudenšej vody. Potom sneh opatrne vmiešame do žĺtkovej zmesi.

Perfektná šľahačka do zákuskov – žiaden stužovač

Ak chcete, získať perfektne ušľahanú šľahačku, ktorá dokonale drží tvar, pridajte počas šľahania vaječný bielok.

Cesto vám nikdy „nespadne“

Stačí, ak po tom, čo nalejte cesto do formy, niekoľkokrát ňou dobre buchnete o pracovnú dosku. Z cesta sa dostane prebytočný vzduch, ktorý po upečení rýchlo unikne z cesta a spôsobí, že cesto spadne.

Chcete, aby bol chlieb či koláč šťavnateší a rýchlo sa nevysušil?

Nie ej nič jednoduchšie, stačí, ak do cesta primiešate aj menšie najemno nastrúhané jablko. V ceste udrží vlhkosť a zároveň bude mať aj lepšiu chuť.

Zachráňte spálenú zeleninu

Ak sa vám v rúre alebo na panvici podarilo zeleninu pripáliť, čím skôr ju preložte do čistej panvice a zalejte studenou vodou. Nechajte sedieť pár minút potom preložte do čistej misy alebo na tanier a spálená chuť je preč.

Zbavte sa kapustového zápachu

Ak vám prekáža zápach pri varení kapusty, vložte do hrnca spolu s kapustou aj kúsok chlebového cesta, alebo staršieho chleba, zabaleného v hustej tkanine. Zápach bude omnoho menej výrazný.

Koláče upečené dozlatista

Stačí, ak ich pred pečením potriete mliekom, v ktorom si rozpustíte trochu cukru.

zdroj: littlethings