V hrncoch už nezaváram: Geniálny trik, ktorý celkom zmení spôsob, akým v lete zavárate potraviny!

Zaváranie potravín je jedným z najobvyklejších a najznámejších spôsobov konzervácie potravín a vďaka nemu vydržia v nezmenenom stave celé roky.

Zaváranie už neodmysliteľne patrí k letným mesiacom, keďže dozrieva úroda v našich záhradách a my si môžeme pripravovať zásoby skvelých zaváranín.

Od uhoriek, čalamád a sladkých plodov, až po marmelády, kečupy či domáce omáčky.

 

 

Perfektný trik, ako zavariť veľké množstvo zaváranín naraz a bez námahy!

Použite umývačku riadu, tento trik šikovných gazdiniek vám ušetrí prácu, čas a naraz zavaríte väčšie množstvo pohárov.

Ako na to?

Naplnené, uzatvorené poháre (ideálne bez nálepiek) vložíme do umývačky riadu.

Nastavíme program 70 stupňov Cezlia (1:30) bez použitia čistiacich prostriedkov.

 

bulasik-makinesinde-tursu-yapılışı-

 

Program necháme dôjsť, avšak umývačku potom neotvárame a poháre necháme vo vnútri umývačky vychladnúť.

Keď vychladnú, vyberieme ich a odložíme – ideálne na tmavé miesto.

Nemáte umývačku? Vyskúšajte zaváranie v rúre, je to hračka!

 

 

Vyskúšali ste už zaváranie v rúre?

Ja už inak ani nezaváram a odporúčam to skutočne každému, dokonca som presvedčila aj svokru. Vyskúšajte raz a inak už zavárať nebudete!

SUROVINY

Neprezreté čerešne  (alebo iné ovocie) zbavené stopiek

1l vody

30 dkg cukru

POSTUP PRÍPRAVY

Čerešne zbavíme stopiek a prepláchneme pod studenou tečúcou vodou.

Naplníme do dôkladne umytých pohárov a medzitým si nachystáme sladký nálev, ktorým budeme čerešne zalievať.

Nálev: na 1l vody dáme 30dkg cukru a uvaríme.

Čerešne zalejeme horúcim nálevom a zavaríme.

ZAVÁRANIE

 

Tip na zaváranie: Vyskúšajte tento nápad a ku klasickému zaváraniu sa viac nevrátite, odporúčam každému!

 

Poháre dôkladne uzavrieme čistými a vysušenými viečkami.

Rúru nastavíme na 250 ° C.

Na dno plechu dáme starú plienku alebo utierku a zalejeme horúcou vodou do výšky asi 2-3 cm.

Na plech dávame poháre a zavárame 5-8 minút na 250 ° C so zapnutým horúcim vzduchom.

Podľa potreby dolievame horúcu vodu.

Všetky zavárané poháre potom otočíme viečkom nadol a necháme odstáť do ďalšieho dňa.

Tip:

Ak budete takto zavárať takto uhorky, nezľaknite sa, že po vytiahnutí z rúry budú napoly surové.

Postupne sa samé „dokončia“ a po otvorení budú úžasne chrumkavé.

Rada, s ktorou vám nepokazí ani jeden pohár

 

 

Stalo sa vám, že pri zaváraní vám viečko na pohári nechytilo.

Máme perfektný trik, s ktorým zaváraniny jednoducho zachránite.

Jediné, čo budete potrebovať je papierová kuchynská utierka, pohár, ktorý vám nechytil a žehličku.

Kuchynskú papierovú utierku dajte na pohár a rozprestrite ju.

Potom si zapnite žehličku a opatrne utierku prežehľujte. Stačí len na chvíľu zahriať a uvidíte sami.

Pohár bude perfektne uzavretý.

Ďalšie rady skúsených gazdieniek

Dokonalé nakladané uhorky

 

 

Keď budete v lete zavárať uhorky, nezabudnite do každého pohára pridať 1 list amarantu (láskavca).

Uhorky budú chrumkavé, nezmäknú a budú mať ešte lepšiu chuť.

Naše babičky tento tip využívali pravidelne, pretože táto rastlinka rástla takmer v každej záhrade a dokonca sa pestovala v blízkosti záhonu uhoriek.

Nezabudnite si na zaváraciu sezónu tento tip uložiť!

Blesková sterilizácia pohárov

2

 

Mikrovnka je skvelá aj na bleskovú sterilizáciu pohárov na zaváranie.

Umyte poháre a do každého nalejte približne 20 mi čistej vody.

Poháre s vodou vložte do mikrovnky a zapnite na najvyšší výkon.

Nechajte bežať 2-3 minúty (keď sa voda kompletne odparí, poháre sú sterilizované).

Dávajte si pri vyberaní pohárov – budú veľmi horúce.

Ovocie sa dá zavárať úplne bez cukru

 

Takýmto spôsobom môžeme zavárať akékoľvek ovocie, z ktorého bežne vyrábame kompóty – broskyne, marhule, čerešne aj jahody. Najskôr si sterilizujeme poháre – môžeme vyvariť, alebo napríklad použiť mikrovlnku – ja sterilizujem v mikrovlnke viečka aj poháre a potom ešte pretriem viečka a okraje pohárov alkoholom.

Do pohárov navrstvíme ovocie (drobné ovocie nemusíme krájať – väčšie ako marhule, jablká alebo hrušky nakrájame). Navrstvíme až po vrch a posypeme troškou soli – funguje to podobne ako pri pečení koláčov, soľ podporí sladkosť a zároveň je to konzervant. Čítala som, že niektorí ľudia soľ vôbec nepoužívajú, ja ju však pridávam. Takto navrstvené ovocie v pohári zatlačíme viečkom, viečko musíme pevne uzavrieť. Ovocie po sterilizácií pustí šťavu a sladké aj bez akýchkoľvek prísad. Ak si však chcete predsa len prisladiť, použite medktorý k ovociu pridáte pred sterilizáciou a necháte niekoľko hodín spolu „marinovať“ – potom navrstvíte do pohárov (na 1 kg ovocia asi 2-3 lyžice medu).

Sterilizujeme v hrnci 10 minút (jahody a maliny sterilizujem len 5 minút, aby sa úplne nerozvarili) pri teplote 80-90 stupňov. Uvidíte, že ovocie pustilo šťavu – práve šťava bude hlavný konzervant a preto sa pozrite, či je ovocie šťavou zaliate, ak nie, ešte chvíľu sterilizujeme.

Otočíme hore dnom, prikryjeme dekou a necháme úplne vychladnúť. a skladujeme v komore, ako bežné zaváraniny. Samozrejme viečko nesmie tiecť, ani nesmie byť inak uvoľnené. Ovocie má výbornú chuť, je akurát sladké a výborné!

Najlepšia rada, ako uchovať huby

Tento nápad mi poradil skúsený hubár z Oravy a naozaj to funguje: Aj po 2 rokoch chutia ako čerstvé, bez nálevu, vody a akýchkoľvek prísad!

Žiaden nálev, koreniny a ani voda. Naučte sa tento skvelý nápad, ako uchovať huby doslova na celé roky. Chutia takmer ako čerstvé, podľa mňa je to ten najlepší spôsob. Videla som to kedysi dávno u známych na Orave, robil to dlhoročný hubár a odporučil mi to. Až skoro tri roky dozadu som sa odhodlala vyskúšať to a neľutujem, je to naozaj najlepší spôsob!

Potrebujeme:

Huby

Postup:

Huby použijeme len tie zdravé, dáme ich na sitko a prepláchneme. Necháme odkvapkať. Väčšie kúsky môžete predtým aj nakrájať na drobnejšie, menšie huby som použila celé, bez krájania.

Huby teraz natlačíme do čistého pohára na zaváranie – tak, aby sa ich dnu zmestilo čo najviac, ale zároveň aby z nich nebola kaša. Takto natlačané poháre už len zavrieme – nič nepridávame, ničím nezalievame. Teraz dáme sterilizovať ako klasické zaváraniny. Sterilizujeme 90 minút a necháme do druhé dňa odležať. Na druhý deň (o 24 hodín) sterilizujeme opäť, tentokrát 60 minút. Huby zmenšia svoj objem a budú siahať asi len do 3/4 pohára možno aj menej. Skladujeme ako klasické zaváraniny – takto mi huby vydržali 3 roky.

Zaváranie v umývačke riadu

Geniálny trik, ktorý od základov zmení spôsob, akým zavárate potraviny!

Použite umývačku riadu, tento trik šikovných gazdiniek vám ušetrí prácu, čas a naraz zavaríte väčšie množstvo pohárov.

Ako na to?

Naplnené, uzatvorené poháre (ideálne bez nálepiek) vložíme do umývačky riadu.

Nastavíme program 70 stupňov Cezlia (1:30) bez použitia čistiacich prostriedkov.

bulasik-makinesinde-tursu-yapılışı-

Program necháme dôjsť, avšak umývačku potom neotvárame a poháre necháme vo vnútri umývačky vychladnúť. Keď vychladnú, vyberieme ich a odložíme – ideálne na tmavé miesto.

Nálev Univerzál bez chémie – na všetku domácu zeleninu

Najlepšia vec, ktorú je možné urobiť v zime, je vstúpiť do komory a vybrať si z pohárov plných domácej zeleniny, ktorú sme si v lete pripravili z domácej úrody. Poradím vám môj overený recept na nálev Univerzál, ktorý používam na nakladanie každej zeleniny.

Potrebujeme:

1 liter vody

1 lyžica soli

1/2 šálky kr. cukru

0,7 dl octu

Postup:

Zelenina  (uhorky, alebo akúkoľvek inú zeleninu) umyjeme a navrstvíme do pohárov na zaváranie. Zalejeme horúcou vodou tak, aby boli všetky kúsky pokryté a necháme vychladnúť. Potom vodu z pohárov vylejeme do hrnca a pridáme soľ a cukor. 

Keď sa tekutina začne variť, pridáme ocot, prevaríme a nalejeme do pohárov, hneď zavrieme a obrátime. prikryjeme dekou, necháme vychladnúť a potom skladujeme bežne ako všetky zaváraniny.

Dnes najobľúbenejšie