zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Cibuľa je hotový zázrak nielen v kuchyni: Využite jej schopnosti pre zdravie, aj v domácnosti!

Málokedy sa v domácnosti zaobídete bez cibule.

A hoci nie každý ju má rád, takmer každý vie, aká je užitočná – má veľa vitamínov a obsahuje prchavé látky, ktoré ničia choroboplodné zárodky.

Ako uvádza portál otozh, užitočné vlastnosti cibule však väčšina z nás využíva len na 30 – 40%.

Dôležité je, aby sme nezabúdali aj na to, že veľké množstvo dôležitých látok sa nachádza v šupke.

 

 

Užitočné vlastnosti cibule

Cibuľa je jednoducho neoceniteľným pomocníkom.

1. Cibuľa v jedlách

 

Cibuľová šupa obsahuje silný rastlinný pigment zvaný kvercetín, ktorý znižuje krvný tlak a pomáha predchádzať upchatiu tepien. Pridajte ich do nedeľnej polievky alebo duseného mäsa.

Dodá polievke aj sýtu farbu a úžasnú arómu, okrem toho má aj nemalé výhody pre zdravie a vedeli to už naše babičky.

Štúdie ukazujú, že cibuľa obsahuje veľa vlákniny.

Jej pridanie do jedla pomáha znižovať riziko mnohých chorôb, ako je obezita a cukrovka. 

 

 

2. Cibuľový čaj

Na prípravu čaju podľa klasického receptu je potrebné dať do hrnca 3 – 4 cibule aj so šupou a zaliať 0,5 l vriacej vody.

Nechajte lúhovať 30 minút. Potom môžete osladiť medom a citrónovou šťavou.

Tento čaj je vynikajúci pri respiračných ochoreniach.

3. Cibuľa v domácnosti

Spolu s mnohými liečivými vlastnosťami je cibuľa aj spoľahlivým pomocníkom v každodennom živote.

Jedná sa o úplne bezpečné hnojivo pre izbové rastliny.

Kvety jednoducho zalejte odvarom z cibule. V

zhľadom na baktericídny účinok je tento roztok naozaj veľmi užitočný, pretože zabíja patogénnu mikroflóru v pôde a pomáha v boji proti škodcom.

Cibuľovú šupu tiež môžete použiť ako prírodné farbivo na vajíčka, alebo látku.

 

4. Cibuľa ako analgetikum

 

Cibuľa slúži ako analgetikum po uštipnutí osou.

Za týmto účelom okamžite votrite do kože na mieste uštipnutia cibuľovú šťavu.

Využiť ju môžete aj pri zápale uší: 3-krát denne po dobu 30 minút priložte na ucho obklad z dusenej na drobno nakrájanej cibule zabalenej do gázy.

Využiť ju môžete tiež pri abscesoch, zápaloch, aj na rany, ktoré sa dlho hoja.

Šťava z čerstvej cibule je vynikajúcim liekom na reumatické ťažkosti, opuchy, vypadávanie vlasov a zmierňuje tiež problém s lupinami. 

5. Cibuľa v ponožkách pri prechladnutí

Po prvý raz sa táto liečebná technika objavila v Číne.

Pri tejto liečbe sa vloží očistená a na kolieska nakrájaná cibuľa do ponožiek a tie sa navlečú na chodidlá tak, aby bola cibuľa rozložená asi v strede chodidla.

Takto si treba nechať ponožky až do rána, pretože cibuľová šťava preniká cez kožné bunky a vstupuje do krvi.

Antibakteriálny účinok sa tak rozšíri do celého tela a táto liečba je vysoko účinná najmä pri nachladnutí. Príznaky choroby zmiznú za 2 – 3 dni. 

6. Cibuľa na chudnutie

Cibuľa obsahuje viac cukru ako jablká a hrušky.

Ale aj napriek tomu je to vynikajúci spaľovač tukov.

Existuje dokonca aj špeciálna cibuľová diéta, počas ktorej sa odporúča jesť každý deň cibuľovú polievku.

 

7. Cibuľa na spálenú pokožku

Cibuľa zmierňuje bolesť pri popáleninách vrátane spálenia od slnka.

Na postihnuté miesto je potrebné na 2 minúty priložiť plátky cibule. Vďaka síre a kremencu sa do rána stav pokožky výrazne zlepší.

8. Cibuľa na pripáleniny

Pripálený riad zbavíte nečistôt tak, že ho budete potierať čerstvo nakrájanou cibuľou.

Potom ho dobre opláchnite vodou a saponátom. Cibuľová šťava dokonale neutralizuje pachy a čistí povrch.

9. Cibuľa na škvrny

Na škvrny od potu naneste cibuľovú šťavu a nechajte chvíľu pôsobiť.

Potom operte ako obvykle. Budete milo prekvapení, ako rýchlo a bez stopy zmizne zažltnutie.

10. Cibuľa na mastnú pleť

Z cibule môžete vyrobiť masku na mastnú pleť: cibuľa totiž pôsobí na mazové žľazy, vysuší pokožku a zápal zmizne.

Zaujímavosti o cibuli

 

1. Cibuľa je najbežnejším potravinovým produktom na svete. Podľa OSN sa táto zelenina pestuje najmenej v 175 krajinách. To je viac ako dvojnásobok počtu krajín, ktoré pestujú pšenicu.

2. Starí Egypťania nazývali cibuľu rastlinou bohov a verili, že celý pozemský svet je usporiadaný podľa modelu viacvrstvovej cibule.

3. V dobe križiackych výprav bola hodnota cibule pre človeka taká veľká, že za ňu Francúzi vymenili svojich zajatcov, pričom na jednu osobu pripadalo 8 kusov cibule.

4. V stredoveku bola táto zelenina považovaná za silné afrodiziakum a v kláštoroch bola zakázaná.

5. 85% cibule pozostáva z vody. Oči z nej slzia pri krájaní z dôvodu uvoľňovania slznej látky zvanej propanthial s-oxid.

Využite všestranné vlastnosti cibule vo svoj prospech a neoľutujete!

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie