plny-hrniec_transparent_negativ.png

U nás doma sa tekvica veľmi nemusí, ale keď upečiem toto, hneď je prázdny plech: Úžasne chutný koláč – úplne bez cukru!

V hlavnej sezóne tekvíc je tento skvelý recept ako dar z nebies. Fantastický koláč z tvarohu a tekvice, ktorý si vás získa svojou sladkou chuťou aj keď ho upečiete úplne bez cukru. Navyše vyzerá tak krásne, že tromfne aj vysokokalorické koláče. Cukor si môžete regulovať podľa chuti a potreby.

творожно-тыквенная запеканка

Potrebujeme:

500 g tekvice Hokkaido

200 g tvarohu

1 vajce

1 PL cukru (nemusí byť)

30 g hrozienok (alebo sušených marhúľ)

1 PL medu

1 ČL pomarančovej kôry

1 bal vanilkového cukru (môžete nahradiť čistou vanilkou)

Postup:

Tekvicu si očistite, zbavte semienok a nakrájajte na mesiačiky. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov do mäkka asi 15 minút. Hrozienka si umyte, zalejte horúcou vodou a nechajte napučať.

творожно-тыквенная запеканка

Tvaroh, cukor, vanilkový cukor alebo vanilku, vajce a 1/2 lyžičky pomarančovej kôry zmiešajte, až kým vám nevznikne krémová konzistencia.  Najlepšie je vymixovať mixérom.

творожно-тыквенная запеканка

Upečenú mäkkú tekvicu rozmixujte na kašu, pridajte med a zvyšnú pomarančovú kôru. Ak je tekvicová hmota príliš riedka, môžete pridať 1 ližičku kukuričného škrobu.

творожно-тыквенная запеканка

Plech si vymastite a rovnomerne nalejte 1/3 tekvicovej hmoty. Na to rozvnomerne navrstvite 1/2 tvarohu a polovicu hrozienok (alebo marhúľ). Postup zopakujte. Nechajte si asi 3 PL tvarochu na ozdobenie. Navrch dajte poslednú 1/3 tekvicovej hmoty a tvaroh môžete rozotrieť do rôznych tvarov, prípadne zdobiť cukrárskym vrecúškom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 20 minút. Nechajte vychladnúť a servírujte. Dobrú chuť!

творожно-тыквенная запеканка

Najlepšie recepty na dnes