Výborný koláč zo sliviek a kysnutého cesta. Tento koláč je v našej rodine číslo 1 celej slivkovej sezóny. Obzvlášť tento koláč miluje môj manžel, keď doma rozvoniava, je šťastný-prešťastný. :-)
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hladká múka špeciál
20 g čerstvé droždie
60 g kryštálový cukor
100 g zmäknuté maslo
150 ml vlažné mlieko
1 ks vajce
1 ks žĺtok
Štipka soli
Maková plnka:
100 g mletého maku
80 ml horúceho mlieka
1 lyžica slivkového lekváru
1 lyžica rumu
50 g kryštálový cukor
Ďalej:
Slivky rozpolené na polovice
Postup:
Cesto: Z časti vlažného mlieka a trochu cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajca, žĺtku, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.
Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, um a necháme vychladnúť. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30×40 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou a zvinieme na roládky. Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby vytvorili tvar slimáka. Do medzier poukladáme nahusto polovice sliviek. Potrieme mliekom a upečieme. Ja som ešte povrch posypala mletými mandľovými lupienkami. Teplota 180 °C 50 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!