plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný slivkovo-makový slimák pre šťastného manžela: Nevýslovne chutné pečivo, tajomstvo je ukryté v ceste!

Výborný koláč zo sliviek a kysnutého cesta. 

Výborný koláč zo sliviek a kysnutého cesta. Tento koláč je v našej rodine číslo 1 celej slivkovej sezóny. Obzvlášť tento koláč miluje môj manžel, keď doma rozvoniava, je šťastný-prešťastný. :-)

Potrebujeme:

Cesto:

400 g hladká múka špeciál

20 g čerstvé droždie

60 g kryštálový cukor

100 g zmäknuté maslo

150 ml vlažné mlieko

1 ks vajce

1 ks žĺtok

Štipka soli

Maková plnka:

100 g mletého maku

80 ml horúceho mlieka

1 lyžica slivkového lekváru

1 lyžica rumu

50 g kryštálový cukor

Ďalej:

Slivky rozpolené na polovice

Postup:

Cesto: Z časti vlažného mlieka a trochu cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajca, žĺtku, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.

Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, um a necháme vychladnúť.  Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30×40 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou a zvinieme na roládky. Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby vytvorili tvar slimáka. Do medzier poukladáme nahusto polovice sliviek. Potrieme mliekom a upečieme. Ja som ešte povrch posypala mletými mandľovými lupienkami. Teplota 180 °C 50 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes