Úžasný recept na veľkonočné medovníky, ktoré sú hneď mäkké a ostanú mäkké: + najkrajšie inšpirácie na zdobenie!

Tieto medovníčky milujem, sú hneď mäkké a ostanú mäkké celý čas.

Potrebujeme:

160 g med

160 g cukor kryštál

120 g Hera

500 g múka hladká

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 KL sóda bikarbóna

1 KL škorica mletá

2 ks vajcia

Potrebujeme:

Med, cukor a heru necháme na panvici zovrieť. Múku zmiešame so sódou bicarbonou a škoricou. Pridáme trošku vychadnutú medovú zmes a zamiešame. Do nie úplne vychladnutej masy pridáme vajíčka.

Spracujeme cesto, ktoré zabalíme a necháme ho odpočívať aspoň 2 hodiny.

Potom ho vyvaľkáme na 5 mm a vykrajujeme rôzne tvary. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme asi 10 minút pri teplote 175 °C. Po upečení ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s lyžicou mlieka.

Poleva:

Táto poleva je odskúšaná doslova na stovkách medovníkov a nikdy nesklamala. Trik spočíva v tom, že v skutočnosti nejde len o jednu polevu, ale o polevy dve.

Pýtate sa, prečo dve polevy? Jednu – hustejšiu, použijeme na vytvorenie ornamentov, bodiek, čiarok a vzorov. Druhú – redšiu, použijeme na vypĺňanie vzorov.

Ako na to?

Na hustejšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

150 g práškového cukru

Na redšiu polevu potrebujeme:

1 bielok

100 g práškového cukru

Postup:

Pri príprave polevy je veľmi dôležité, aby sme všetky suroviny použili v správnom stave. Pri oddeľovaní bielku od žĺtka je nielen dôležité, aby sa do bielku nedostalo žĺtko, ale musíme odstrániť aj konček bielku. Čisté bielko bez končeka je dôležité, aby sa nám v poleve nevytvorili hrudky.

Rovnako, je potrebné pripraviť si cukor. 2-3x ho preosejeme cez husté sito.

Ingrediencie na obe polevy spojíme v samostatných miskách. Miešame metličkou maximálne 1-2 minúty. Môžeme použiť aj šľahač na najnižších otáčkach, ale lepšie je miešať ručne. Pozor, aby ste z polevy neušľahali sneh. Správnu konzistenciu spoznáte podľa toho, že riedka poleva sa leje a hustá skôr trhá.

Každý bielok môže mať inú veľkosť. Preto, ak sa vám zdá poleva príliš hustá pridajte viac bielka, ak naopak príliš riedka, pridajte viac cukru.

Plnenie:

Oba druhy polevy je dobré plniť do menších cukrárenských vreciek. Môžete pridávať rôzne farby potravinárskeho farbiva, aby ste vytvorili rôzne farebné prevedenia.

Inšpirácie na zdobenie:

 

Témy:


Pridajte svoj komentár