plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný recept mojej starej mamy, ako spracovať slivky: Slivky z rúry na zimu!

Jednoznačne najjednoduchšia revolučná príprava zaváraných sliviek, na akú ste doteraz narazili.

Slivky sú fantastické a doma ich konzumujeme pri každej možnej príležitosti v priebehu celého roka.

 

 

Jednoduchý recept na najlepšie domáce zavárané slivky z youtube kanála My kitchen Tanja.

Potrebujeme:

2 kg sliviek

1 kg kryštálového cukru

 

 

šťavu z jedného citróna

100 ml vody

 

 

Postup:

Na začiatku slivky dôkladne umyjeme.

Prekrojíme na polovicu.

Odstránime kôstky.

 

 

Prekrojené slivky vložíme do hlbokej misky.

Pripravíme si plech na pečenie.

Na dno nasypeme polovicu cukru.

 

 

Na plech vedľa seba naukladáme slivky.

Rúru zohrejeme na 150°C.

Slivky posypeme zvyškom cukru.

 

 

Citrón prekrojíme na polovicu.

Celý ho odšťavíme.

Citrónovou šťavou pokvapkáme slivky.

 

 

Slivky podlejeme vodou.

Plech vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme bez miešania 90 minút pri teplote 150°C.

 

 

Nádoby vysterilizujeme v rúre pri teplote 100°C pod dobu 30-ich minút.

Do hrnca nalejeme vodu a vložíme viečka.

Po zovretí sterilizujeme varením 10 minút.

 

 

Upečené slivky aj so šťavou vložíme do pohárov.

Poháre na pevno uzavrieme viečkami.

Slivky až do použitia skladujeme na tmavom a chladnom mieste.

 

Prečo sa oplatí jesť slivky pravidelne?

Natalia Fadeeva, lekárka, odborníčka na výživu a  endokrinologička upozorňuje na cenné výhody ovocia, ktoré bude dozrievať práve v tomto období.

Slivky sú podľa portálu healthline vynikajúcim črevným čističom, choleretikom a diuretikom.

Slivky obsahujú veľké množstvo vitamínov A, C, B, PP, stopových prvkov (draslík, horčík, železo).

 

 

Tmavomodrú farbu slivkám dodávajú antokyány – užitočné látky, ktoré majú antioxidačný účinok, teda chránia telo pred rakovinou a rýchlym starnutím.

Zvlášť veľa vlákniny sa nachádza v šupke a pektínoch – v dužine ovocia.

Slivky sú vynikajúcim prostriedkom na prevenciu črevných problémov, zápalových procesov, hemoroidov, pretože obsahujú látky s protizápalovým účinkom.

 

 

Slivky nemajú vysoký obsah kalórií – 35 – 40 kcal na 100 gramov.

Obsahuje tiež veľa jednoduchých kyselín a cukrov (glukóza, fruktóza a sacharóza).

Ak sa slivky jedia naraz vo veľkom množstve – viac ako 4-5 plodov – prebytočný cukor v kombinácii s vlákninou môže spôsobiť kvasenie, plynatosť a častú stolicu.

Slivky, päť zdravotných výhod

 

 

1. Slivky chránia pečeň

Slivky, ako aj slivková šťava sú schopné chrániť pečeň pred nepriaznivými vplyvmi, čím zabraňujú vzniku rôznych chorôb.

Počas osemtýždňovej štúdie vedci zistili, že funkcia pečene sa po zavedení pravidelnej konzumácii sliviek a slivkovej šťavy výrazne zlepšila.

Preto, ak chcete mať silnú pečeň, odporúčame vám vždy pridať slivky na raňajky alebo do ovocného šalátu.

2. Slivky posilňujú kosti

 

 

Konzumácia sliviek bude mať dobrý vplyv nielen na vnútorné orgány, ale aj na kosti. Jedna štúdia zistila, že slivky sú najúčinnejšie (v čerstvom a najmä v sušenom stave) v prevencii úbytku kostnej hmoty u postmenopauzálnych žien.

Podľa iných štúdií sú slivky navyše dôležitým zdrojom bóru, ktorý pomáha budovať silné kosti a svaly.

3. Slivky pomôžu predchádzať ateroskleróze

 

Akumulácia plaku v tepnách môže spôsobiť aterosklerózu a vazokonstrikciu, čo vedie k nedostatku kyslíka v telesných tkanivách.

Ak sa nelieči, môže viesť k zlyhaniu srdca, mŕtvici alebo infarktu. Slivky však pomôžu znížiť pravdepodobnosť vzniku aterosklerózy.

Vedci vykonali štúdiu a zistili nasledovné: Konzumácia sliviek a slivkovej šťavy môže výrazne znížiť krvný tlak a hladinu zlého cholesterolu.

4. Sušené slivky proti obezite

 

 

Sušené slivky kontrolujú hmotnosť a chuť do jedla vďaka pocitu sýtosti, ktorý dodávajú. Jedna štúdia zistila, že konzumácia sušených sliviek ako občerstvenie môže dlhodobo potlačiť hlad.

Vysoký obsah rozpustnej vlákniny v slivkách pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi.

Dobrá vlastnosť rozpustnej vlákniny je, že spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi. Na druhej strane zabraňuje cukrovke 2. typu.

5. Slivky sú bohaté na železo

 

 

V dôsledku nedostatku železa môže dôjsť k anémii – stavu tela, v ktorom je znížený hemoglobín v krvi. Príznaky miernej anémie zahŕňajú únavu, podráždenosť, dýchavičnosť a slabý výkon.

Slivka vyniká medzi ostatnými plodmi s vysokým obsahom železa – 2,1 mg na 100 gramov, preto pomôže predchádzať nedostatku železa v ľudskom tele a tým zmierňuje anémiu.

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes