Minulé leto som dostala naozaj perfektný a úplne jednoduchý recept na koláč, ktorý mi poradila kamarátka. Tento rok si už bez neho neviem jahodovú sezónu ani len predstaviť.
Potrebujeme:
- 2 vajcia
- 170 g cukru (cca 1/2 hrnčeka)
- 1 hrnček kefíru (alebo riedkeho jogurtu)
- 50 g masla
- 1,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- Jahody
- štipka soli
Postup:
V mikrovlnnej rúre rozpustite maslo a nechajte vychladnúť.
Vo vhodnej nádobe vyšľahajte vajíčko pri nízkej rýchlosti so štipkou soli do peny. Pridajte cukor a pokračujte v miešaní po dobu 5 minút, kým sa nevytvorí penistá, ľahká hmota.
Nalejte kefír a maslo do misky, trochu premiešajte pomocou šľahača pri nízkej rýchlosti. Do misky preosejte múku a jedlú sódu.
Pomocou šľahača vymiešajte hladké cesto bez hrudiek. Konzistencia by mala pripomínať hustejšiu kyslú smotanu.
Formu na pečenie namažte maslom. Umyté a očistené jahody rozložte na dno formy.
Cesto nalejeme na jahody tak, aby rovnomerne pokrývalo každé ovocie. Koláč vložte do rúry a pečte na 180 stupňov 60 minút. Skontrolujte pripravenosť koláča so špáradlom alebo špajlou.
Keď koláč úplne vychladnite, vyberte ho z formy a podávajte. To je všetko, jahodový koláč je pripravený.
Ak chcete, jahody môžete nakrájať na kúsky a vmiešať priamo do cesta, je to len na vás. Prípadne vrstviť cesto s kúskami jahôd. Koláč môžete nakoniec ozdobiť čerstvými jahodami.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)