plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný VIANOČNÝ koláč s kyslou smotanou, ktorý vás prenesie do detstva: Každý kto ochutná ho bude zbožňovať!

Pripravte si lahodný dezert podľa receptu z facebooku, ktorý vás prenesie do detstva a ohúri všetkých, ktorí ho ochutnajú. My ho robíme na vianoce každý rok už odkedy si pamätám.

Potrebujeme:

200 g masla

200 g kyslej smotany

1 vajce

650 g hladkej múky

200 g cukru

1 ČL sódy bikarbóny

1 ČL octu

10 g vanilkového cukru

Na plnku:

1 kg vykôstkovaných čerešní

250 g cukru

pár lyžičiek kukuričného škrobu

Na krém:

700 g kyslej smotany

150 g múky

2 vajcia

200 g cukru

200 g masla

Postup:

1. Všetky prísady na cesto zmiešame a vymiesime. Vložíme do potravinárskej fólie a necháme odležať pol hodiny v chladničke.

2. Čerešne uvaríme. Vložíme ich do hrnca, pridáme škrob a cukor. Zmes povaríme 5 minút.

3. Pripravíme si krém. Všetky prísady dáme do misy okrem masla a potom do vodného kúpeľa.

4. Smotanu za stáleho miešania povaríme 15 minút.

5. Potom do horúcej smotany pridáme maslo a miešame.

6. Krém dáme vychladnúť.

7. Cesto rozvaľkáme na tenko, rozdelíme na 15 plátkov širokých asi 5 cm a dlhých 15 cm. Čerešne vložíme do stredu prúžku a okraje stočíme.

8. Pripravené rolky poukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C asi 15 minút.

9. Nechajte vychladnúť.

10. Rozprestrite si potravinársku fóliu a začnite skladať koláč. Na dno dajte 5 roliek a dôkladne ich natrite krémom. Potom 4, 3, 2, 1 – každú vrstvu dobre potrite krémom.

11. Koláč vložíme do chladničky a necháme ho chladiť celú noc.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes