Žiadne kysnutie a ešte nikdy sa mi nestalo, že by tento závin praskol. Všetci, ktorí ho ochutnali boli z neho nadšení. Chutí fantasticky aj s inou náplňou, ale my ho máme najradšej práve s jablkami.
Potrebujeme:
Cesto:
500 g hladkej múky
1 dcl oleja
3 dcl mlieka
1 kocka droždia
špetka soli
Plnka:
1 kg jabĺk
cukor + škorica podľa chuti
1 vajíčko na potretie
Postup:
Droždie rozmiešame v mlieku a s ostatnými prísadami na cesto dobre zamiesime (kvások nenechávame vykysnúť, len droždie rozmiešame).
Cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme, rozložíme nastrúhané jablká, posypeme škoricou a cukrom a stočíme.
Závin dôkladne potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Keď je závin dobre potretý vajíčkom, určite vám nepraskne. Upečený závin posypeme práškovým cukrom.