Ak dávate prednosť ľahkým nadýchaným koláčom pred ťažkými dezertami, tak určite vyskúšajte tento famózny jablkový koláč s vláčnym cestom a lahodným krémom. Originálny a neodolateľný!
Potrebujeme:
2 vajcia
300 g krupicového cukru
625 ml mlieka
2 PL olivového oleja
500 ml vody
150 g polohrubej múky
1 ČL vanilkovej esencie
1/2 ČL prášku do pečiva
5 jabĺk
2 žĺtka
10 g vanilkového cukru
100 g šľahačkovej smotany
1 ČL kukuričného škrobu
Postup:
Zmiešajte 2 vajcia asi s 1 pohárom cukru. Pridajte pol pohára mlieka, olej, vodu a múku. Všetko dôkladne premiešajte. Ak bude cesto príliš riedke, pridajte ešte trochu múky. Zmiešajte s vanilkovou esenciou a kypriacim práškom, kým vám nevznikne homogénna zmes. Umyte si jablká a ošúpte ich. Vyberte jaderníky bez toho, aby ste jablká prekrojili. Vykrojte ich tak, aby v každom jablku vznikla dierka.
Do tortovej formy vložte na spodok papier na pečenie a naň rovnomerne po vonkajšom obvode rozložte jablká. Okolo jabĺk nalejte cesto a pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch asi 40 minút.
Teraz si pripravte krém. V hrnci zmiešajte 2 poháre mlieka so šľahačkovou smotanou a vanilkovým cukrom a dajte na sporák na mierny ohrev. Keď hmota začne vrieť, pridajte 3 PL cukru, 2 žĺtka a škrob. Šľahajte metličkou kým vám nevznikne hustejšia homogénna hmota bez hrudiek. Nechajte mierne vychladnúť a nalejte krém do každého jablka.
Pred podávaním môžete ozdobiť koláč napríklad nasekanými orechmi. Gratulujeme, práve ste pripravili jeden z najchutnejších jablkových koláčov. Dobrú chuť! :)
Zdroj: retete-usoare.info