plny-hrniec_transparent_negativ.png

Úžasný čučoriedkový koláč s tvarohom a drobenkou: Lepší ako kysnutý!

Recept na tento koláč som našla v časopise a odvtedy ho pečieme vždy, keď je čučoriedková sezóna. Koláč je veľmi lahodný, jemný a nesmierne chutný. V pôvodnom recepte bol síce na náplň použitý jemný tvaroh, ale mne sa kvôli hustote osvedčil najviac práve plnotučný.

Potrebujeme:

Cesto:

400 g hl múky

200 g tuk (na pečenie)

120 g práškového cukru

2 žĺtky

1 lyžica mlieka

1 lyžička citrónová šťava

Na náplň:

500 g plnotučný tvaroh z vaničky

400 g čučoriedky

150 g práškový cukor

2 vajcia

40 g masla

1 lyžička citrónová kôra

Na posýpku:

150 g polohrubá múka

150 g  práškový cukor

2 lyžice masla

Postup:

Múku zmiešame s cukrom, pridáme nakrájaný tuk, žĺtky, citrónovú šťavu a mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu v chlade odpočinúť. Medzitým pripravíme náplň. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vajcami a citrónovou kôrou. Za stáleho miešania pridáme  tvaroh a dobre premiešame. Čučoriedky očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať.

Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát, ktorý opatrne prenesieme pomocou valčeka do vymastenej a vysypanej formy (alebo na plech). Ja som použila cesto z polovičnej dávky na okrúhlu formu s priemerom 24 cm, táto dávka inak vyjde na klasický plech na pečenie.

Cesto potrieme pripravenou tvarohovou plnkou, ktorú uhladíme, koláč vložíme do rúry vyhriatej na 190 ° C a zapečieme, až povrch ľahko zružovie.

Všetky prísady na posýpku zmiešame. Predpečený koláč vyberieme z rúry, poukladáme ho rovnomerne čučoriedkami, ľahko poprášime vanilkovým cukrom, posypeme posýpkou a dopečieme do ružova. Na ozdobu môžeme pridať pár čučoriedok aj na posýpku.

Poznámka: Ak sa vám zdá, že tvarohová náplň je príliš tekutá, vmiešajte do nej 1 pudingový prášok.

Najlepšie recepty na dnes