Recept na tento koláč som našla v časopise a odvtedy ho pečieme vždy, keď je čučoriedková sezóna. Koláč je veľmi lahodný, jemný a nesmierne chutný. V pôvodnom recepte bol síce na náplň použitý jemný tvaroh, ale mne sa kvôli hustote osvedčil najviac práve plnotučný.
Potrebujeme:
Cesto:
400 g hl múky
200 g tuk (na pečenie)
120 g práškového cukru
2 žĺtky
1 lyžica mlieka
1 lyžička citrónová šťava
Na náplň:
500 g plnotučný tvaroh z vaničky
400 g čučoriedky
150 g práškový cukor
2 vajcia
40 g masla
1 lyžička citrónová kôra
Na posýpku:
150 g polohrubá múka
150 g práškový cukor
2 lyžice masla
Postup:
Múku zmiešame s cukrom, pridáme nakrájaný tuk, žĺtky, citrónovú šťavu a mlieko a vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme hodinu v chlade odpočinúť. Medzitým pripravíme náplň. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vajcami a citrónovou kôrou. Za stáleho miešania pridáme tvaroh a dobre premiešame. Čučoriedky očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať.
Pripravené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát, ktorý opatrne prenesieme pomocou valčeka do vymastenej a vysypanej formy (alebo na plech). Ja som použila cesto z polovičnej dávky na okrúhlu formu s priemerom 24 cm, táto dávka inak vyjde na klasický plech na pečenie.
Cesto potrieme pripravenou tvarohovou plnkou, ktorú uhladíme, koláč vložíme do rúry vyhriatej na 190 ° C a zapečieme, až povrch ľahko zružovie.
Všetky prísady na posýpku zmiešame. Predpečený koláč vyberieme z rúry, poukladáme ho rovnomerne čučoriedkami, ľahko poprášime vanilkovým cukrom, posypeme posýpkou a dopečieme do ružova. Na ozdobu môžeme pridať pár čučoriedok aj na posýpku.
Poznámka: Ak sa vám zdá, že tvarohová náplň je príliš tekutá, vmiešajte do nej 1 pudingový prášok.